puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
	
	 | 
	
		
	
	
	
	
		 
	
	
	
	
		
		
		
		
		
	
	
		
		
	 	
			
			
			
			
				
				
			
			
			
			
		
			
			
			
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Sos słodko-kwaśny z pomidorami i ananasem
							
							Klasycznie do ryżu z warzywami. Do tego mogą być kotlety sojowe albo  smażone tofu. Świetne też z samymi warzywami, np. z fasolką szparagową :)  
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Keczup z cukinii
							
							Rok temu moja mama dostała od znajomej przepis na keczup z cukinii. Tak nam posmakował, że robimy również i w tym roku :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Ogórki kiszone w słoikach (na zimę)
							
								autor: Dana
								dieta: wegańska
							 
							Przepis stosuję od wieeeelu lat - sprawdza się znakomicie. Pracę można podzielić na 2 etapy, za każdym razem robiąc 10 kg. Ja wolę za jednym zamachem. Kto robi ogórki pierwszy raz, może zacząć od 4-5 kg, bo bez wprawy w układaniu może być ciężko. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Mus jabłkowy (bez cukru)
							
							Mus jabłkowy z cynamonem stanowi wspaniały deser. Smarując nim pieczywo otrzymamy pyszne kanapki, jeszcze lepsze, jeśli wcześniej posmarujemy je masłem orzechowym. Fajny jest też mus wymieszany z ryżem - prawie jak ryż zapiekany z jabłkami ;) Rewelacyjnie nadaje się też do smarowania naleśników - mmmm :D Niektórzy przekładają nim ciasto robiąc szarlotkę. Są też ciekawsze, mniej standardowe zastosowania - np.  "piernik" na musie jabłkowym lub  spody do tartaletek.  
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Warzywny bulion instant
							
								autor: Luna7
								dieta: wegańska
							 
							Oto przepis na bulion instant na zapas, dobry do przepisów na zupy, które wymagają użycia wywaru z warzyw oraz dla zabieganych, którzy szybko chcą przyrządzić sobie jakąś zupkę :) Może stać w duuużym słoju w lodówce albo w paru mniejszych :)
Inspirowane pomysłem niemieckim, ale nieco wzbogacone przeze mnie.
UWAGA! Ze względu na dużą ilość soli - używać oszczędnie! Poza tym, jak nazwa wskazuje, to instant, nie daje się tego łychami ;) Dzięki soli może to wytrzymać nawet rok. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy)
							
							W zeszłym roku robiliśmy dżem dwoma metodami -  ekspresowy z wyraźnymi kawałkami owoców (świetny, ale do spożycia w ciągu 3-4 miesięcy) i "smażony" przez 3 dni. Jednak naszym faworytem jest ten - "zasypywany" cukrem, odstawiany aż puści sok i długo gotowany. Przygotowywany bez żadnych zagęszczaczy - w końcu nasze babcie nie dysponowały takimi wynalazkami :) Świetna konsystencja, ładny kolor, pyszny :)  
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Leczo do słoików
							
							Zawsze wychodzi idealne! Już moja mama je robiła kiedy byłyśmy maluchami :) Można zapasteryzować leczo z dowolnego przepisu, ale wtedy często warzywa wychodzą za miękkie... Nie wiem na czym polega magia, ale ten przepis jest super. Leczo wychodzi przepyszne, o odpowiedniej konsystencji, po prostu genialne :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Mrożone kostki ziołowe lub czosnkowe (na zimę)
							
								autor: pat
								dieta: wegańska
							 
							Magdalena Bassett: "Sprytny sposób na przechowywanie świeżych ziół". 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Szuszone pomidory w oliwie (domowej roboty)
							
								autor: ryfka
								dieta: wegańska
							 
							Olga Smile: 'Jest to przepis o czysto włoskim rodowodzie. Pomidory suszone zalane później oliwą używane są głównie jako zimna przekąska, jako główny składnik spaghetti (spaghetti, suszone pomidory, świeże listki bazylii, parmezan – super!), a ja najbardziej lubię jeść je prosto ze słoika, położyć na świeżej bagietce z masłem i zajadać z apetytem.' 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Hiram - konfitura z rabarbaru z imbirem
							
								autor: ~zosia
								dieta: wegańska
							 
							Przepis skandynawski. Pozwala wykorzystać pospolity i tani w Polsce rabarbar. Bardzo elegancka i zrównoważona w smaku konfitura. Zaskakująco odległa od podstawowego surowca - rabarbaru. Tak przyrządzony zwyczajny rabarbar jest bardzo smaczny. Konfitura tylko z jednego kilograma surowca to bardzo mało. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Konfitura z pomidorów i antonówek ze skórką cytrynową
							
							Niesamowicie ciekawy, oryginalny i bogaty aromat. Szczególnie dla wielbicieli pomidorów :) Niech Was tak nie dziwi ten przepis - pomidory to w końcu owoce! ;D 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Kurki - mrożenie
							
							W tym roku mrożę kurki już po raz drugi. W zeszłym roku przygotowałam je wg rad znalezionych w internecie, głównie na http://www.forum.nagrzyby.pl i wyszły super. Zupa z kurek zimą jest po prostu fantastyczna :) Dlatego, pomimo że czyszczenie kurek (przynajmniej kupnych) jest pracochłonne i czasochłonne, moim zdaniem warto się trochę pomęczyć. Nigdy jednak nie robię na raz więcej niż 1 kg kurek :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Powidła śliwkowe (bez cukru)
							
							Uwielbiam powidła! Ich sekret jest taki, że owoce powinny być jak najbardziej dojrzałe, a powidła smażone przez 3 dni (choć można i dłużej). Wtedy osiągną odpowiednią konsystencję i smak. Nigdy też nie dodaję cukru - bo prawdziwe powidła są bez cukru! :) Sezon na węgierki to II połowa września i początek października, a jak pogoda dopisze, to i w połowie października są jeszcze dostępne. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Dżem żurawinowo-jabłkowy
							
								autor: ~zen
								dieta: wegańska
							 
							Lekko kwaskowy i pyszny :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Ekspresowy dżem truskawkowy z wyraźnymi kawałkami owoców
							
							Na blogu Ptasi (link poniżej) przeczytaliśmy, że krótko gotowany dżem truskawkowy "niestety szybko się starzeje (po ok. 3 miesiącach zaczyna ciemnieć, a smak traci świeżość - jakby truskawki z niego parowały)". W zeszłym roku to sprawdziliśmy - dżem faktycznie traci powoli aromat i kolor, a w końcu robi się bardziej brązowy niż czerwony. U nas zajęło to dłużej niż 3 miesiące, ale też gotowaliśmy truskawki dłużej niż 5 minut. Dlatego do szybszego spożycia robimy dżem z tego przepisu, a resztę  tradycyjnie, wg. przepisu "babcinego".  
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Ketchup domowej roboty
							
								autor: Luna7
								dieta: wegańska
							 
							W  tym przepisie podałam sposób na uproszczony ketchup domowej roboty, przeznaczony do szybkiego spożycia. Zaś to jest przepis na "pełną wersję", która z pewnością da się długo przechowywać. 
Ten ketchup nadaje się do wszelakich pizz domowej roboty z przeróżnymi dodatkami, domowych zapiekanek i frytek i innych podobnych dań. Nieźle smakuje jako sos do naleśników nadziewanych pikantną soczewicą, a wegetarianom przyda się do żółtego sera na kanapki ;)  
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Mrożony koperek  lub natka pietruszki
							
								autor: pat
								dieta: wegańska
							 
							Jola L-L: "Jeżeli ktoś lubi zimą i wiosną i jesienią i kiedy tam jeszcze jeść kartofelki posypane pachnącym koperkiem albo zupę jakąkolwiek z w/w." 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Ogórki w zalewie curry
							
							Znalazłam ten przepis jakiś czas temu w dodatku do gazety. Podeszłam do niego sceptycznie ponieważ nie lubię zapraw z octem. Jednak miło się zaskoczyłam bo owszem, jest ten octowy posmak, ale daje się odczuć przyjemny smak curry. Polecam. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Pigwa (a właściwie pigwowiec) do herbaty
							
							Dla smaku i zdrowia :) Do herbaty jest o wiele lepszy niż cytryna - nie tylko odpowiednio kwaśny, ale też wspaniale aromatyczny :) No i bardzo zdrowy - polecany na przeziębienia! Oczywiście, zastosowań jest o wiele więcej. Pigwowiec wspaniale podnosi walory smakowe jabłek - dlatego warto go dodawać do kompotu, jabłek na szarlotkę i robiąc dżemy, nie tylko jabłkowe. Można też go używać do keksa czy innych ciast razem lub zamiast owoców kandyzowanych. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Pigwa smażona do herbaty - zwykła lub korzenna
							
							Robiąc pierwszy raz przetwory z pigwy (a właściwie pigwowca) zrobiłam  pigwę "w soku własnym" oraz smażoną. Tę drugą w wersji zwykłej oraz korzennej. Kwestia gustu, ale mi osobiście najbardziej odpowiadała ta ostatnia. Z pigwą nawet czarna herbata mi smakuje! :) Świetnie się też nadaje do przełożenia ciasta, jeśli potrzebny jest kwaśny dżem. Można ją wtedy wymieszać z musem jabłkowym.  
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Przecier pomidorowy Gandalfa
							
							Gandalf odszedł od nas nagle zostawiając wielką dziurę w sercach, ale przepis i cała jego mądrość pozostanie. Te pomidory będą miały dla mnie wyjątkowy smak... 
						 
					 
				
			 
			
			
	 	
	
	 
	 |