7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Hiram - konfitura z rabarbaru z imbirem

Przepis skandynawski. Pozwala wykorzystać pospolity i tani w Polsce rabarbar. Bardzo elegancka i zrównoważona w smaku konfitura. Zaskakująco odległa od podstawowego surowca - rabarbaru. Tak przyrządzony zwyczajny rabarbar jest bardzo smaczny. Konfitura tylko z jednego kilograma surowca to bardzo mało.

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [14]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 3-4 słoiczki

rabarbar łodygi 1 kg
świeży imbir starty 3–4 łyżki stołowe
cukier 0,7 - 0,75 kg
skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

Rabarbar (łodygi) umyć, obrać (ściągnąć skórkę) i pokroić drobno w plasterki. Świeży imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (w oryginale było, żeby na grubych oczkach, ale ja wolę na drobnych). Cytrynę dokładnie sparzyć (koniecznie!), zdjąć skórkę (najlepiej nożykiem do obierania ziemniaków) i pokroić w drobne paseczki. Można ją też zetrzeć na tarce (oczywiście bez wcześniejszego zdejmowania z owocu).

Wszystkie składniki (pokrojony rabarbar, imbir oraz skórkę z cytryny) wymieszać dokładnie z cukrem, najlepiej w naczyniu w którym będziemy "smażyć" konfitury. Zostawić na noc. Przez ten czas rabarbar puści dużo soku.

Następnego dnia smażymy go powoli na małym ogniu - pamiętajcie o dość częstym mieszaniu, żeby się nie przypalił. Trwa to do godziny. Konfitury są gotowe gdy kropla położona na talerzyku zastyga i daje się rozkroić na dwie części (znaczy nie zlewa się).

Gorący hiram wlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy wygotowanymi przykrywkami. Odwracamy do góry nogami dopóki nie wystygną.

Wskazówki i uwagi:

Niektórzy dodają więcej cukru, ok. 1 kg. Wtedy dla zrównoważenia dobrze jest dodać również sok z cytryny (np. z połowy).
Nadesłał(a) ~zosia, dnia: 2009-09-23 11:42:51.754
Źródło/autor przepisu: na podstawie http://konfraternia.org i innych przepisów z sieci
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Czy można zastąpić cukier stewią lub ksylitolem?
~Ania 2016-06-24 02:14:58.627

Dostałam kiedyś słoiczek tej konfitury od córci. Smak czuję "w głowie" do dziś. Hurrra, własnie rabarbar puścił sok, po 2h. To chyba nie będę dłużej czekać, idę smażyc!
Dana 2015-06-04 10:28:27.815

Właśnie skończyłam przekładać konfiturę do słoików.
Ominęłam w przepisie imbir oraz tak dużą ilość cukru. Dodałam skórkę z pomarańczy i odrobinę cynamonu. Po domu unosi się kwaskowy zapach cytrynowy, mhm...
Natka 2012-06-12 15:51:21.686

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bardzo aromatyczna konfitura z gruszek z imbirem (wegańska)
Konfitura z pomarańczy (wegańska)
Konfitura z jarzębiny (wegańska)
Konfitura jabłkowa (wegańska)
Babeczki z rabarbarem (ovo-wege)
Racuszki z rabarbarem (wegańska)
Biszkopt z rabarbarem (bez ograniczeń)
Omlet z konfiturą wiśniową (bez ograniczeń)
Agrestowe konfitury z ziołami (wegańska)
Kompot z konfitur poziomkowych (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas