puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Data ostatniego logowania: May 3, 2021
Napisz do użytkownika
Naleśniki z warzywami zapiekane w pomidorowym sosie (farsz i sos) (wegańska)
Ja naleśniki robię zawsze na oko, z mleka i wody gazowanej pół na pół, albo z przewagą mleka. Jeśli nie mam wody gazowanej, dodaję szczyptę proszku do pieczenia. Zarówno woda gazowana jak i proszek spulchnia nieco ciasto. Do tego standardowo - jajko, mąka pszenna, może być z dodatkiem razowej, no i szczypta soli.
Ogólnie chodzi o to, żeby ciasto nie było zbyt gęste i żeby nie robić zbyt grubych naleśników - cienkie zwijają się najlepiej.
ryfka
May 13, 2016
Rosyjski skubaniec (wegańska)
Luna, moja babcia urodziła się na kresach i robienie pierogów wyssała z mlekiem matki. Jej matka była Ukrainką a ojciec Polakiem. Opowiadała, że tam na kresach Ukraińcy mówią na pierogi z ziemniakami i serem "pierogi polskie", bo to tradycyjne danie robione przez Polaków, a my w Polsce mówimy "pierogi ruskie", bo powstały na ziemiach wschodnich :) Nazewnictwo nazewnictwem, ważne, żeby było smacznie :D
ryfka
Dec 11, 2015
Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
:) Dana, ponoć uczymy się całe życie. Pozdrawiam!
ryfka
Sep 5, 2015
Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
Zmętniała woda jak i biały osad są zupełnie normalne. W necie znalazłam taką informację: ".... biały nalot na ogórkach kiszonych jest bardzo korzystny dla naszego organizmu, a szczególnie jelit, to makrobiotyki - bakterie kwasu mlekowego. W żadnym wypadku nie należy go zmywać z ogórków, bo jest zdrowszy niż ogórek sam w sobie..."
Ogórki po odstaniu kilku dni powinny ci zżółknąć, a woda powinna zmętnieć - wtedy wiadomo, że wszystko dobrze działa. Pozdrawiam :)
ryfka
Sep 3, 2015
Spagetti "bolognese" (z granulatem sojowym) (wegańska)
Pewnie można też moczyć, choć czy ja wiem, czy jest sens..? Ja z reguły wrzucam suchy granulat na przesmażoną cebulkę i chwilę smażę razem z przyprawami i koncentratem, pozwalam mu lekko się przyrumienić, dopiero wtedy zalewam pomidorami i wodą. W ten sposób granulat nabiera więcej smaku i w konsekwencji jest mniej trocinowy :)
ryfka
Aug 27, 2015
|