7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

ryfka

Data ostatniego logowania: May 3, 2021
Napisz do użytkownika

Zdjęcia użytkownika [258]


Mujaddara - soczewica z ryżem lub kaszą

Rosół

Rosół

Najnowsze przepisy użytkownika [156]


Najnowsze komentarze użytkownika [411]

Naleśniki z warzywami zapiekane w pomidorowym sosie (farsz i sos) (wegańska)
Ja naleśniki robię zawsze na oko, z mleka i wody gazowanej pół na pół, albo z przewagą mleka. Jeśli nie mam wody gazowanej, dodaję szczyptę proszku do pieczenia. Zarówno woda gazowana jak i proszek spulchnia nieco ciasto. Do tego standardowo - jajko, mąka pszenna, może być z dodatkiem razowej, no i szczypta soli.
Ogólnie chodzi o to, żeby ciasto nie było zbyt gęste i żeby nie robić zbyt grubych naleśników - cienkie zwijają się najlepiej.
ryfka May 13, 2016

Rosyjski skubaniec (wegańska)
Luna, moja babcia urodziła się na kresach i robienie pierogów wyssała z mlekiem matki. Jej matka była Ukrainką a ojciec Polakiem. Opowiadała, że tam na kresach Ukraińcy mówią na pierogi z ziemniakami i serem "pierogi polskie", bo to tradycyjne danie robione przez Polaków, a my w Polsce mówimy "pierogi ruskie", bo powstały na ziemiach wschodnich :) Nazewnictwo nazewnictwem, ważne, żeby było smacznie :D
ryfka Dec 11, 2015

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
:) Dana, ponoć uczymy się całe życie. Pozdrawiam!
ryfka Sep 5, 2015

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
Zmętniała woda jak i biały osad są zupełnie normalne. W necie znalazłam taką informację: ".... biały nalot na ogórkach kiszonych jest bardzo korzystny dla naszego organizmu, a szczególnie jelit, to makrobiotyki - bakterie kwasu mlekowego. W żadnym wypadku nie należy go zmywać z ogórków, bo jest zdrowszy niż ogórek sam w sobie..."
Ogórki po odstaniu kilku dni powinny ci zżółknąć, a woda powinna zmętnieć - wtedy wiadomo, że wszystko dobrze działa. Pozdrawiam :)
ryfka Sep 3, 2015

Spagetti "bolognese" (z granulatem sojowym) (wegańska)
Pewnie można też moczyć, choć czy ja wiem, czy jest sens..? Ja z reguły wrzucam suchy granulat na przesmażoną cebulkę i chwilę smażę razem z przyprawami i koncentratem, pozwalam mu lekko się przyrumienić, dopiero wtedy zalewam pomidorami i wodą. W ten sposób granulat nabiera więcej smaku i w konsekwencji jest mniej trocinowy :)
ryfka Aug 27, 2015

Ulubione przepisy użytkownika [232]

Agliata - średniowieczny sos czosnkowy z imbirem i cynamonem (wegańska)
Aromatyczny sos (oliwa) do gotowanych warzyw (wegańska)
Bigos z cukinią i marchewką (wegańska)
Brokuł incognito w kwaśnej śmietanie (lakto-wege)
Brukiew zasmażana "kuloch" (lakto-wege)
Cebularz (wegańska)
Chili con soczewicas, granulas-sojas i fasolas z puszki czerwonas (wegańska)
Chilli con lentilles (wegańska)
Ciasteczka orzechowe (lakto-wege)
Ciecierzyca prażona z curry i oregano (wegańska)
Cukinia smażona (plastry) (wegańska)
"Cygan" czy "Murzynek" (wegańska)
Czerwone ziemniaki (bataty) smażone z oregano (wegańska)
Czuszki biurek - panierowana papryka z serowym nadzieniem (lakto-ovo-wege)
Dosa z mąki pszennej razowej (wegańska)
Fasola mung jak na dalszym wschodzie (a'la dahl) (wegańska)
Fasolka "po bretońsku" (wegańska)
Fasolka po meksykańsku (wegańska)
Grzyby w pomidorach (wegańska)
Jogurtowo-musztardowy sos z chilli i curry (lakto-wege)
Kakaowa masa do wafli (lakto-wege)
Kapuśniak po łódzku (z prażokami) (wegańska)
Kapusta pekińska duszona z sosem sojowym, czosnkiem i natką (wegańska)
Kasza gryczana z dynią i pieczarkami (wegańska)
Kotlety ryżowe z cebulką i żółtym serem (lakto-ovo-wege)







 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas