7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
ryfkaData ostatniego logowania: May 3, 2021Napisz do użytkownika
Zdjęcia użytkownika [258]
Najnowsze przepisy użytkownika [156]
Najnowsze komentarze użytkownika [411]Naleśniki z warzywami zapiekane w pomidorowym sosie (farsz i sos) (wegańska)Ja naleśniki robię zawsze na oko, z mleka i wody gazowanej pół na pół, albo z przewagą mleka. Jeśli nie mam wody gazowanej, dodaję szczyptę proszku do pieczenia. Zarówno woda gazowana jak i proszek spulchnia nieco ciasto. Do tego standardowo - jajko, mąka pszenna, może być z dodatkiem razowej, no i szczypta soli. Ogólnie chodzi o to, żeby ciasto nie było zbyt gęste i żeby nie robić zbyt grubych naleśników - cienkie zwijają się najlepiej. ryfka May 13, 2016 Rosyjski skubaniec (wegańska) Luna, moja babcia urodziła się na kresach i robienie pierogów wyssała z mlekiem matki. Jej matka była Ukrainką a ojciec Polakiem. Opowiadała, że tam na kresach Ukraińcy mówią na pierogi z ziemniakami i serem "pierogi polskie", bo to tradycyjne danie robione przez Polaków, a my w Polsce mówimy "pierogi ruskie", bo powstały na ziemiach wschodnich :) Nazewnictwo nazewnictwem, ważne, żeby było smacznie :D ryfka Dec 11, 2015 Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) :) Dana, ponoć uczymy się całe życie. Pozdrawiam! ryfka Sep 5, 2015 Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) Zmętniała woda jak i biały osad są zupełnie normalne. W necie znalazłam taką informację: ".... biały nalot na ogórkach kiszonych jest bardzo korzystny dla naszego organizmu, a szczególnie jelit, to makrobiotyki - bakterie kwasu mlekowego. W żadnym wypadku nie należy go zmywać z ogórków, bo jest zdrowszy niż ogórek sam w sobie..." Ogórki po odstaniu kilku dni powinny ci zżółknąć, a woda powinna zmętnieć - wtedy wiadomo, że wszystko dobrze działa. Pozdrawiam :) ryfka Sep 3, 2015 Spagetti "bolognese" (z granulatem sojowym) (wegańska) Pewnie można też moczyć, choć czy ja wiem, czy jest sens..? Ja z reguły wrzucam suchy granulat na przesmażoną cebulkę i chwilę smażę razem z przyprawami i koncentratem, pozwalam mu lekko się przyrumienić, dopiero wtedy zalewam pomidorami i wodą. W ten sposób granulat nabiera więcej smaku i w konsekwencji jest mniej trocinowy :) ryfka Aug 27, 2015 |
Ulubione przepisy użytkownika [232]Agliata - średniowieczny sos czosnkowy z imbirem i cynamonem (wegańska)Aromatyczny sos (oliwa) do gotowanych warzyw (wegańska) Bigos z cukinią i marchewką (wegańska) Brokuł incognito w kwaśnej śmietanie (lakto-wege) Brukiew zasmażana "kuloch" (lakto-wege) Cebularz (wegańska) Chili con soczewicas, granulas-sojas i fasolas z puszki czerwonas (wegańska) Chilli con lentilles (wegańska) Ciasteczka orzechowe (lakto-wege) Ciecierzyca prażona z curry i oregano (wegańska) Cukinia smażona (plastry) (wegańska) "Cygan" czy "Murzynek" (wegańska) Czerwone ziemniaki (bataty) smażone z oregano (wegańska) Czuszki biurek - panierowana papryka z serowym nadzieniem (lakto-ovo-wege) Dosa z mąki pszennej razowej (wegańska) Fasola mung jak na dalszym wschodzie (a'la dahl) (wegańska) Fasolka "po bretońsku" (wegańska) Fasolka po meksykańsku (wegańska) Grzyby w pomidorach (wegańska) Jogurtowo-musztardowy sos z chilli i curry (lakto-wege) Kakaowa masa do wafli (lakto-wege) Kapuśniak po łódzku (z prażokami) (wegańska) Kapusta pekińska duszona z sosem sojowym, czosnkiem i natką (wegańska) Kasza gryczana z dynią i pieczarkami (wegańska) Kotlety ryżowe z cebulką i żółtym serem (lakto-ovo-wege) |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |