7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Bardzo aromatyczna konfitura z gruszek z imbirem

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

spróbuję,a zastanawiałam się co zrobić z gruszek i trafił mi się interesujący przepis:-)
linia Oct 5, 2012

Robiłam tą konfiturę jeszcze kilka razy - i w zeszłym roku i w tym :) Najlepsze są bardzo dojrzałe gruszki, jak najbardziej miękkie - wtedy ładnie się rozgotowują i wszystko idzie zgodnie z przepisem. Z cukrem zeszłam do 1/2 szkl. na 1,5 kg gruszek, a i tak są bardzo słodkie - następną partię zrobię tylko dla siebie bez cukru. Do tego koniecznie podwójna ilość imbiru :)
patrycccja Oct 5, 2012


smak nader interesujący!
Dana Oct 26, 2011

Co do ilości imbiru - jego smak i aromat z czasem traci moc (nauczyłam się tego robiąc hiram - puszka.pl/przepis/5282-hiram-konfitura_z_rabarbaru_z_imbirem.html). Tutaj jest go tyle, żeby dżem był w sam raz nawet od razu po zrobieniu (przynajmniej jeśli chodzi o wersję ze świeżym imbirem). Więc wersja na zimę może zawierać nieco więcej imbiru - może nawet 2 razy więcej?
patrycccja Oct 4, 2011


Jakie pyszności!!! Absolutnie obłędny smak! Aromatyczne gruszki i imbir pasują do siebie tak genialnie... coś wspaniałego :) Z limonką musi być jeszcze lepsze, ale tym razem miałam tylko cytrynę. Tradycyjnie dałam dużo mniej cukru (1/4 tego co w przepisie), a i tak wyszedł bardzo słodki. Gruszki nie chciały się rozgotować, więc z grubsza je przetarłam, a dla gęściejszej konsystencji dałam trochę żelfixu (z większa ilością cukru pewnie byłby zbędny). Samą procedurę przygotowania jeszcze dopracuję, ale na pewno będę robiła ten dżemik jeszcze nie raz :D
patrycccja Oct 4, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas