puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Data ostatniego logowania: Jun 17, 2023
Napisz do użytkownika
-
Mleko owsiane w pół minuty
Nadaje się do przygotowania ciast, naleśników, placków, owsianki, manny, niektórych koktajli. Do picia i musli mniej - choć to kwestia przyzwyczajenia i preferencji smakowych. Ma neutralny, lekko owsiany posmak i naturalną konsystencję (ważne, żeby nie zalewać płatków zbyt ciepłą wodą!). Przede wszystkim jest jednak błyskawiczne w przygotowaniu i obłędnie tanie - koszt ok. 0,30 zł za litr! :)
-
Leczo do słoików
Zawsze wychodzi idealne! Już moja mama je robiła kiedy byłyśmy maluchami :) Można zapasteryzować leczo z dowolnego przepisu, ale wtedy często warzywa wychodzą za miękkie... Nie wiem na czym polega magia, ale ten przepis jest super. Leczo wychodzi przepyszne, o odpowiedniej konsystencji, po prostu genialne :)
-
Kompot jabłkowo-aroniowy
Kompot jest pyszny! Dzięki przemrożeniu nie ma nawet śladu goryczki z aronii, nie ma też jej cierpkości.
-
Lekkie jak chmurka ciasto na musie jabłkowym "5 składników na krzyż"
Bez jajek i mleka. Jedno z moich ulubionych i najprostszych, odporne na modyfikacje. Ma niesamowicie lekką konsystencję. Można wykorzystać zamiast biszkoptu do przygotowania ciasta/tortu przełożonego kremem. To także moja standardowa baza do robienia bajaderek - bo proste i pyszne ;D
-
Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny)
Pyszny, a do tego jaki efektowny! :) Świetny sposób, żeby zużyć włoszczyznę po gotowaniu bulionu, nadmiarowe buraczki z barszczu i wiele innych resztek, zwł. warzyw i strączkowców :) Niech was nie zmyli długość przepisu - to przez te wszystkie kolory i przyprawy. Przepis jest bardzo łatwy :)
Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości (wegańska)
Hej Kociabanda. Ciesze sie ogromnie ze moje przepisy sie przydaja :D
Co do minestrone to mozesz zaczac od ugotowania bulionu albo iść na łatwiznę i uzyć buionu z proszku. Jeśli masz małe dziecko to podejrzewam że wyberzesz pierwszą opcję ;) Jeśli tak to możesz albo wykorzystać bulion i dodać "nowe" warzywa albo połączyć przepis na bulion i minestrone. Przez połączyć mam na myśli to że początek przepisu jest podobny jak na http://puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html , więc wystarczy pilnować, żeby niczego nie gotować za długo (czyli niczego nie rozgotować). Czyli po 1 całość gotować ok. pół godziny. Po 2 w odpowiednim momencie dodać pozostałe składniki (warzywa, makaron, fasolkę) tak żeby też sie ugotowały w tym samym czasie co warzywa bulionowe, ale nie rozgotowały.
Haha, mam nadzieję że nie zakręciłam za bardzo ;)
Aha, zupa jest zdecydowanie 1-garnkowa - tylko dorzucasz do gara kolejne rzeczy w miarę upływu czasu. Bo o ile ziemniaki potrzebują 30 min., a makaron np. 5 czy 10. Jakbyś wszystko wrzuciła razem to ziemniaki byłyby akurat, a reszta byłaby ciapą ;) Nie chcemy tego, prawda? ;D
patrycccja
Aug 8, 2016
Kotlety brokułowe z musem paprykowym (wegańska)
Tak, manna ma być sucha. Tutaj jest użyta jako zagęstnik. Dlatego masę trzeba odstawić na 10-15 minut, żeby wciągnęła wodę.
patrycccja
Apr 22, 2016
Makaron z sosem Alfredo (z silken tofu) (wegańska)
Super Marta, bardzo się cieszę :D Mi też do tego typu sosów bardzo pasują zielone warzywa - nie wiem czemu, ale koniecznie musza być zielone. Dokładnie tak jak u ciebie - najlepiej groszek (oczywiście nie konserwowy), brokuły lub JARMUŻ, dużo jarmużu! :)
patrycccja
Feb 28, 2016
Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny) (wegańska)
RenataK, wyszedł ci naprawdę fajnie :) Troche więcej kurkumy do warstwy żółtej i posiekanej zieleniny do zielonej i będzie intensywna tęcza! :)
patrycccja
Feb 7, 2016
Lukier królewski "na budyniu" (bez białka i żelatyny) (wegańska)
basia, świetnie, jak komu wygodniej. dla mnie niemożliwe było z kolei zrobienie tego bez oleju - woda odparowywała zanim zrobił się budyń... tak czy siak cieszę się że się udało, to najwazniejsze! :D
patrycccja
Feb 7, 2016
|