7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

patrycccja

Data ostatniego logowania: Jun 17, 2023
Napisz do użytkownika

Zdjęcia użytkownika [983]


Mleko owsiane w pół minuty

Sos do makaronu z selera naciowego, marchwi i pomidorów

Pasta słonecznikowa

Najnowsze przepisy użytkownika [330]

  • Mleko owsiane w pół minuty
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Nadaje się do przygotowania ciast, naleśników, placków, owsianki, manny, niektórych koktajli. Do picia i musli mniej - choć to kwestia przyzwyczajenia i preferencji smakowych. Ma neutralny, lekko owsiany posmak i naturalną konsystencję (ważne, żeby nie zalewać płatków zbyt ciepłą wodą!). Przede wszystkim jest jednak błyskawiczne w przygotowaniu i obłędnie tanie - koszt ok. 0,30 zł za litr! :)
  • Leczo do słoików
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Zawsze wychodzi idealne! Już moja mama je robiła kiedy byłyśmy maluchami :) Można zapasteryzować leczo z dowolnego przepisu, ale wtedy często warzywa wychodzą za miękkie... Nie wiem na czym polega magia, ale ten przepis jest super. Leczo wychodzi przepyszne, o odpowiedniej konsystencji, po prostu genialne :)
  • Kompot jabłkowo-aroniowy
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Kompot jest pyszny! Dzięki przemrożeniu nie ma nawet śladu goryczki z aronii, nie ma też jej cierpkości.
  • Lekkie jak chmurka ciasto na musie jabłkowym "5 składników na krzyż"
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Bez jajek i mleka. Jedno z moich ulubionych i najprostszych, odporne na modyfikacje. Ma niesamowicie lekką konsystencję. Można wykorzystać zamiast biszkoptu do przygotowania ciasta/tortu przełożonego kremem. To także moja standardowa baza do robienia bajaderek - bo proste i pyszne ;D
  • Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Pyszny, a do tego jaki efektowny! :) Świetny sposób, żeby zużyć włoszczyznę po gotowaniu bulionu, nadmiarowe buraczki z barszczu i wiele innych resztek, zwł. warzyw i strączkowców :) Niech was nie zmyli długość przepisu - to przez te wszystkie kolory i przyprawy. Przepis jest bardzo łatwy :)

Najnowsze komentarze użytkownika [1329]

Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości (wegańska)
Hej Kociabanda. Ciesze sie ogromnie ze moje przepisy sie przydaja :D
Co do minestrone to mozesz zaczac od ugotowania bulionu albo iść na łatwiznę i uzyć buionu z proszku. Jeśli masz małe dziecko to podejrzewam że wyberzesz pierwszą opcję ;) Jeśli tak to możesz albo wykorzystać bulion i dodać "nowe" warzywa albo połączyć przepis na bulion i minestrone. Przez połączyć mam na myśli to że początek przepisu jest podobny jak na http://puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html , więc wystarczy pilnować, żeby niczego nie gotować za długo (czyli niczego nie rozgotować). Czyli po 1 całość gotować ok. pół godziny. Po 2 w odpowiednim momencie dodać pozostałe składniki (warzywa, makaron, fasolkę) tak żeby też sie ugotowały w tym samym czasie co warzywa bulionowe, ale nie rozgotowały.
Haha, mam nadzieję że nie zakręciłam za bardzo ;)
Aha, zupa jest zdecydowanie 1-garnkowa - tylko dorzucasz do gara kolejne rzeczy w miarę upływu czasu. Bo o ile ziemniaki potrzebują 30 min., a makaron np. 5 czy 10. Jakbyś wszystko wrzuciła razem to ziemniaki byłyby akurat, a reszta byłaby ciapą ;) Nie chcemy tego, prawda? ;D
patrycccja Aug 8, 2016

Kotlety brokułowe z musem paprykowym (wegańska)
Tak, manna ma być sucha. Tutaj jest użyta jako zagęstnik. Dlatego masę trzeba odstawić na 10-15 minut, żeby wciągnęła wodę.
patrycccja Apr 22, 2016

Makaron z sosem Alfredo (z silken tofu) (wegańska)
Super Marta, bardzo się cieszę :D Mi też do tego typu sosów bardzo pasują zielone warzywa - nie wiem czemu, ale koniecznie musza być zielone. Dokładnie tak jak u ciebie - najlepiej groszek (oczywiście nie konserwowy), brokuły lub JARMUŻ, dużo jarmużu! :)
patrycccja Feb 28, 2016

Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny) (wegańska)
RenataK, wyszedł ci naprawdę fajnie :) Troche więcej kurkumy do warstwy żółtej i posiekanej zieleniny do zielonej i będzie intensywna tęcza! :)
patrycccja Feb 7, 2016

Lukier królewski "na budyniu" (bez białka i żelatyny) (wegańska)
basia, świetnie, jak komu wygodniej. dla mnie niemożliwe było z kolei zrobienie tego bez oleju - woda odparowywała zanim zrobił się budyń... tak czy siak cieszę się że się udało, to najwazniejsze! :D
patrycccja Feb 7, 2016

Ulubione przepisy użytkownika [518]

Amarsotto z pieczarkami i mieszanką chińską (wegańska)
Antonówki w słoikach, na szarlotkę i nie tylko (wegańska)
Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (wegańska)
Awokado i oliwki (wegańska)
Babeczki (mufinki) marchewkowe (wegańska)
Biszkopt kakaowy lub karobowy (wegańska)
Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów (wegańska)
Brokuły obsypane płatkami drożdżowymi (wegańska)
Brokuły ze słonecznikiem (wegańska)
Brukselka z patelki z żurawiną i orzechami laskowymi (wegańska)
Bruschetta z rukolą (wegańska)
Casserole z dyni i ziemniaków (wegańska)
Ciasto cynamonowe z jabłkami (wegańska)
Ciasto ze śliwkami (wegańska)
Czerwony gulasz pieczarkowy (wegańska)
Daikon gari - biała rzodkiew a'la imbir gari (dodatek do sushi) (wegańska & RAW)
Danie śniadaniowe z kaszki kukurydzianej (wegańska)
Deser z pszenicy z bakaliami (wegańska)
Deser z pszenicy/żyta z jabłkami i bakaliami (wegańska)
Domowe tahini do hummusu (wegańska)
Dressing do sałatki po chińsku (wegańska & RAW)
Duszona kapusta pekińska skropiona sosem sojowym (wegańska)
Dżem z borówki brusznicy (czerwonej) z jabłkami i cynamonem (wegańska)
Dżem z truskawek i bananów pachnący wanilią (wegańska)
Farsz lub sos: pieczarki w śmietanie słonecznikowej (wegańska)







 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas