
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Ogórki kiszone w słoikach (na zimę)- Komentarze do przepisu -
"Kiszone" a "kwaszone: ponoć "kiszone" to kiszone - np. tak jak w tym przepisie a "kwaszone" to popędzane octem, żeby się szybciej ukisiło. Chociaż z tego co wiem to nie w całej Polsce ta różnica jest taka sama. Często kapusta w sklepie (taka paczkowana w worki foliowe) jest kwaszona i potem czuć ją octem. Producent chce szybko i dużo, kosztem smaku i zdrowia, bo takie z octem już oczywiście nie ma dobroczynnych wartości kiszonek.
~Sylwia Jul 18, 2017 ![]() Dana Mar 8, 2017
MARK, miałem podobnie jednego roku. Wydaje mi się, że to problem ogórków. Jednego roku też tak miałem, że większość taka mięka i sflaczała wyszła, mimo że przepis taki sam co zawsze. Jak się kupi dobre ogórki, to problemu raczej nie ma z jakością przetworów. Ja kupuję odmiany śremskiej i zawsze jak idę po ogórki na przetwory, to staram się kupować u tych samych sprzedawców, a na zakupy zabieram ojca, który umie odróżnić ogórek śremski od innych.
~bart Mar 6, 2017
Jak to jest , słoiki wszystkie robiono tak samo i zakręcone bardzo mocna , ale teraz jak otwieram to 40% ogórków miękich do wyżucenia ?
~MARK Feb 23, 2017 ![]() Dana Aug 30, 2016
To nie jest komentarz a raczej pytanie. Czy ja dobrze rozumiem? Na 4 l wody ćwierć kg soli?! Toż te ogórki moim zdaniem w ogóle nie do zjedzenia
~elso Aug 27, 2016
Trzeci rok kiszę ogórki z tego przepisu. Wychodzą rewelacyjne. W tym roku będzie 50 kg (!!!) bo znajomi pozamawiali, a i tak nigdy do wiosny nie starcza nam słoików. Jak się raz zrobi, to potem nie można się nadziwić, że to taka prostota :)
W zeszłym roku nie dodałam do jednej partii liści wiśni, ani żadnych innych (zawsze z nimi problem w mieście). Nie wpłynęło to ani na smak ani na chrupkość ogórków. Ja daję więcej czosnku i do części ogórków dodaję suszone papryczki chili. Przechowuję w ciepłej (niestety) piwnicy, nic się nigdy nie popsuło i nie wybuchło. Dana + Patrycccja - jeszcze raz dziękuję za przepis. Dzięki Wam rodzina mnie uwielbia ;) (no może znalazłyby się jeszcze jakieś inne powody poza ogórkami kiszonymi). ~Marta Aug 3, 2016 ![]() Dana Jul 12, 2016
Zapomniłem Nie dodajcie liści ,powodują czernienie ogoreków .Najbardziej szkodzą te Dębowe.
~Rsup Jul 11, 2016
wszystko pięknie tylko umyć a nie moczyć . Ogórki podczas moczeni najnormalniej zaczynają kisnąc tracą cukier.dlatego prawdopodobhie musisz dosładzać zalewę.
Oczywiscie że po ukiśnięciu można pasteryzować ,lub trochę wcześniej to będą mniej kwaśne ,Nie pasteryzowane w chłodnej piwnicy spokojnie wytrzymują 2lata. SMACZNEGO . ~rysup Jul 11, 2016
czy po tych paru dniach stania w domu, można je za pasteryzować?
~marzena Jul 9, 2016 ![]() majczi Jul 6, 2016
Tak jest różnica. Analogicznie z kapustą kiszoną i kwaszoną. Kwaszone produkty zawierają ocet - są oszukane. Kiszone powstają w naturalnym procesie - dość powolnym - przez co droższym. Pod względem zdrowotnym kiszone rzeczy działają antygrzybicznie, kwaszone są niewskazane.
~aga Sep 8, 2015 ![]() Dana Sep 6, 2015
A co zrobic jesli po kilku dniach niektore sloiki sie otworzyly?
~Tomaszkaminski Sep 6, 2015 ![]() Ogórki po odstaniu kilku dni powinny ci zżółknąć, a woda powinna zmętnieć - wtedy wiadomo, że wszystko dobrze działa. Pozdrawiam :) ryfka Sep 3, 2015
woda w moich ogórkach zmętniałą, ale pojawił się też biały osad. czy to normalne. W przetwórstwie dopiero raczkuję, więc proszę o pomoc.
~zatroskana Sep 2, 2015
Kiszone są naturalnie, w wyniku procesu fermentacji kwasu mlekowego, czy jakoś tak. Kwaszone są natomiast przemysłowo, przy użyciu różnych substancji, by smakowały jak kiszone i były kwaśne.Czy kwaszone zawierają to bogactwo kiszonek? CHyba niekoniecznie, ale nie wypowiadam się na pewno. W każdym razie, co domowe, to domowe. I tego się trzymajmy. Pozdrawiam
~MałgośKa Aug 26, 2015 ![]() Dana May 5, 2015
Mam pytanie ile litrowych sloikow wychodzi z tego przepisu!? Ta zalewe gotujemy jednorazowo po 4 litry wody i tak kilka razy ta zalewe zrobic!?
~pati May 5, 2015 ![]() Dana Aug 22, 2014
Robie je juz drugi rok, ale to prawda z przechowywaniem w zimnie...teraz piwnice w blokach sa ogrzewane (kolo mojej jest kotlownia...) i przez te temperature ogorki miekna, no a wszystkie przetwory sa mniej trwale :(
efedrina Aug 13, 2014
ale ze mnie gapa, no jasne, na 2 litry wody to 120 g soli a nie na litr:P, skorzystalam z twojego przepisu, bo mnie zaciekawily te dodatki typu lisc laur., ziele ang. itp. i wyszly ogorki wysmienite, dz i zycze udanych "przetworow"
~Ula Aug 12, 2014 ![]() Dana Aug 2, 2014
a mnie sie wydaje, ze za duzo soli, zrobilam litr zalewy, dodalam 120 g soli. Czy zalewa ma byc tala slona? Dzieki za odpowiedz.
~Ula Jul 30, 2014 ![]() patrycccja Jun 29, 2014
Dana, dziękuję, jak będę miała swoje ogórki to wypróbuję ten napój koniecznie, bo właśnie staram się ograniczać nałóg kawowy :)
Patrycjo, jesteś cudowna. Tak wszystko jasno rozpisałaś, że jeszcze bardziej się nakręciłam na kiszenie ogórków. Piwnicę mam dosyć chłodną. Sąsiadka kupuje olbrzymie ilości ziemniaków "od chłopa" i trzyma miesiącami. Nic jej się nie psuje, więc to chyba znak, że sucho i chłodno. Wydrukowałam sobie przepis i naniosłam na niego wszelkie dodatkowe rady z komentarzy - trzy strony się tego zrobiły :))) Teraz rozglądam się za odpowiednimi składnikami. Bardzo bardzo Ci dziękuję za rozwianie moich wątpliwości. A w sprawie liści chrzanu dodam od siebie, że próbowałam kiedyś we Francji zupę z nich właśnie i mimo, że chrzan uwielbiam, a zupa była po francusku ze śmietaną (jeszcze nie byłam wtedy weganką), to nie dało się jej zjeść. Była tak mocna, że łzy leciały. Z drugiej strony pamiętam, że brat mojego dziadka rzuł liście chrzanu jak tabakę. Ale ludzie mają różne smaki... ~Marta Jun 29, 2014 ![]() Dana Jun 27, 2014 ![]() - Kiedy: najlepiej w połowie sezonu, czyli lipiec-sierpień. Z mojego doświadczenia wynika, że ważniejsze od czasu są jednak inne czynniki: żeby ogórki nie były przenawożone i nie za duże (bo będą puste w środku a skórka za twarda), żeby wszystko było świeże (zwłaszcza koper powinien być świeżo kupiony/zebrany i nie chowany w torbę plastikową! on podobno najłatwiej przenosi zarodniki pleśni); - Liście: one przede wszystkim dają twardość ogórkom. Jeśli aromat to delikatny, uzupełniający fajnie całość, ale nie wyczuwalny sam w sobie. Z wyjątkiem liści chrzanu - kiedyś oprócz korzenia dałam liście no i... było czuć :) Bez tragedii ale mocniej chrzanowe wyszły ;) - Czosnek: obierać raczej tak; kroić nie trzeba, chyba że ci tak wygodniej. - Temperatura: na początku, tak jak przepis mówi, kilka dni w cieple, żeby kiszenie ładnie wystartowało. Później czym chłodniej tym lepiej. Kiedyś taki nieco niepewny słoik trzymałam cały czas w lodówce - wyszedł mistrzowski! O wiele lepszy niż te z piwnicy - niestety dość ciepłej :( Z drugiej strony mojej mamie zawsze wychodziły pycha, nawet jak w starym mieszkaniu trzymała ogórki w kuchennym schowku - nie wiem czy coś takiego spotkałaś, ale w niektórych blokach starszych się spotyka taką niby "szafę" do samego sufitu, jak mini-pokoik, która ma wylot na zewnątrz, tak że zimą wlatuje tamtędy zimne powietrze i jest chłodniej niż w samej kuchni. - Wykorzystanie zalewy: oczywiście zupa ogórkowa! puszka.pl/przepis/5564-zupa_ogorkowa_tradycyjna.html twarożek z migdałów (puszka.pl/przepis/5438-twarozek_z_migdalow-cudo.html), do picia niekoniecznie samo, bo pyszne np. z sokiem pomi (puszka.pl/przepis/6290-napoj_diabolo-pomidorowo-ogorkowe_orzezwienie.html). Parę innych znajdziesz tu: puszka.pl/do/skladniki jak wyszukasz "kwas (woda, zalewa) z kiszonych ogórków". patrycccja Jun 27, 2014
Szykuję się w tym roku na robienie ogórków kiszonych po raz pierwszy, bo mam wreszcie piwnicę, gdzie mogę upchać większą ilość przetworów, a nie tylko kuchnię 3,5 m2 :)
Mam pytania do doświadczonych kiszących ogórki: - przede wszystkim, kiedy kisić? Teraz nastawiam regularnie na małosolne tak na bieżąco i są świetne, ale czy z tych późnoczerwcowych/wczesnolipcowych ogórków można robić kiszone na zimę? - czy liście dębu, wiśni albo winogron wpływają jakoś na smak? Które polecacie dodać? (zakładając, że w ogóle je w mieście dostanę) - czy czosnek obierać i kroić? - jaka (mniej więcej) byłaby optymalna temperatura do przechowywania słoików? Czyli inaczej pytając, gdzie trzymacie swoje ukiszone ogórki? - do czego wykorzystujecie zalewę? To znaczy później, po zjedzeniu ogórków. Trochę szkoda jej wylewać, bo to samo zdrowie i do tego bardzo aromatyczne. Wiem, że niektórzy po prostu piją tę zalewę, ale mam jakieś opory. Będę wdzięczna, jeśli ktoś odpowie na moje pytania. Moja Babcia kisiła ogórki w słojach wekowych, zajadałam się nimi na wakacjach. Ech, trzeba było się uczyć jak to się kisi, a nie biegać z chłopakami po wsi ;-))) ~Marta Jun 27, 2014
Tydzień temu zrobiłam na podstawie tego przepisu kiszone buraki. Pokrojone w slupki wielkosci malych ogorkow. Są wspaniałe!! Do przegryzania, spring rollsow a nawet sushi. A z wody doskonaly barszczyk...zastanawiam sie tylko czy tak dobrze jak ogorki przetrzymaja bez pasteryzacji
efedrina Oct 31, 2013 ![]() Malwua Aug 27, 2013
O kwaszeniu ogórków nie słyszałam, przynajmniej na zimę ale podobnie ma się rzecz z kapustą - kiszona to ta która w naturalny sposób kiśnie z dodatkiem soli ewentualnie przypraw, natomiast kwaszona powstaje jesli chcemy przyspieszyć proces poprzez dodanie kwasu np. z już ukiszonej kapusty, z kiszonych ogórków, itp. Czasem jest to kwas uzyskiwany chemicznie, dlatego kapusta kwaszona w sklepach jest tak pięknie jasna i niestety kiepski z niej wychodzi bigos.
~renaste Aug 11, 2013 ![]() Dana Aug 3, 2013 ![]() Możesz iść na najbliższy rynek, targ czy coś w tym stylu, zobaczyć, kto ma takie zestawy albo owoce, ale niedużo, bo wtedy najpewniej własne, a nie dostarczane skądś i zapytać o możliwość zamówienia takich liści ;) Luna7 Jul 27, 2013 ![]() Malwua Jul 27, 2013
Zapuszkowałem, oops zasłoikowałem dzisiaj ogórki według tego przepisu. Dziękuję "Dana" za przepis i "patrycccja" za komentarze i uzupełnienia :)
tomekbysz Sep 10, 2012 ![]() patrycccja Sep 9, 2012
Kochani ja te ogórki kiszę już od 70 lat. Zawsze tak samo.t.zn. tak jak powyżej z tym,że wody nie gotuję tylko
biorę wodę mineralną nie gazowaną. Dawno temu woda źródlana lub oligoceńska. Ogórki są zawsze prima sort. Ko-niecznie liście dębu. Pozdrawiam ~Cecylia Aug 16, 2012
witam,otóż kiszone-(od kisić np.kiszona kapusta,zakis) to nic innego jak woda i sól + liść laurowy,koper,czosnek,ziele angielskie,liść dębu(ewentualnie wiśni i porzeczki),
-natomiast kwaszone są z octem ;) Ja z kiszonych ogórków (stojących ok.2tyg) robie przeciery na zime.Ścieram ogórki na tarce zalewam tą wodą i wekuje ok 10-12 minut.Gorąco polecam i pozdrawiam ~Mariola Jan 16, 2012
znawcą nie jestem, ale z tego co się orientuje, to konserwowe - czyli robione w zalewie z octem, a kiszone - to zalewa podana przez Ciebie w przepisie :)
~baś. Aug 13, 2011 ![]() patrycccja Aug 8, 2011
co do liści porzeczki lub wiśni to chodzi tu o rośliny, które rosną dziko, w innym przypadku się nie sprawdza
~joasia Aug 8, 2011
nigdy nie daję liści chrzanu, porzeczki ani winogron czy wiśni i zawsze mam twarde, dbam tylko o to by używać najzwyklejszą sól bez polepszaczy
~linia Aug 7, 2011 ![]() Dana Jun 4, 2011 ![]() PS: Cieszę się że się nie poddałaś i dało się upchnąć :) patrycccja Oct 5, 2010 ![]() Irokezik91 Oct 5, 2010 ![]() patrycccja Aug 17, 2010 ![]() Irokezik91 Aug 17, 2010
Ja nie daję cukru i też wychodzą super. Po prostu sypię łyżkę soli do słoika i zalewam wrzątkiem. Zakręcam, odwracam do wystygnięcia (od razu widać, czy słoik trzyma).
~kisząca Aug 16, 2010 ![]() patrycccja Aug 16, 2010 ![]() xxl Aug 16, 2010 ![]() patrycccja Aug 16, 2010 ![]() W przepisie niczego nie brakuje - tak jak jest napisane: lekko zakręcone słoiki trzymamy w cieple 2-4 dni, dokręcamy mocno i to wszystko. Naprawdę :) patrycccja Jan 24, 2010
To nie trzeba ich wekować?
~fiolonczelistka Jan 24, 2010 ![]() patrycccja Jan 22, 2010
moze wyda ie to laickie pytanie ale przez pierwsze dni słoiki są nie zakręcone?
~mesio Jan 22, 2010 ![]() patrycccja Sep 16, 2009
No właśnie, do kiszonych trzeba dodać chrzan (korzeń, liście) lub liście zawierajace dużo tanniny (liście winogron, dębu, wiśni), żeby ogórki były twarde.
~dawka May 13, 2009 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Karolina Aug 5, 2020