puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
-
-
Ostra soczewica na pomidorach
autor: ~Marysia
dieta: wegańska
Bardzo szybka, bardzo smaczna, bardzo sycąca.
-
Indyjski miszmasz z batatem
autor: Dzik
dieta: wegańska
Pyszne,kremowe danie jednogarnkowe;)
-
Biszkopciki jaglane (bezglutenowe)
Biszkopciki jaglane bez jajek, bez mleka, bez glutenu
-
Qatayef - drożdżowe placuszki z Egiptu
autor: Sage
dieta: lakto-wege
To egzotyczne ciasto podobne do europejskich naleśników, tyle że drożdżowe.
Jest bardzo słodkie, z kremowym nadzieniem. Pistacje dodają ciasteczkom piękny kolor.
Jeśli chcesz poczuć smak Egiptu w swoim domu koniecznie spróbuj tego przepisu!
-
Ciasto orkiszowo-owsiane z owocami
Witajcie, przygotowałam dla Was przepis idealny do popołudniowej kawy. Jest to ciasto drożdżowe z owocami. Ciasto jest miękkie i wilgotne dzięki dyniowemu puree, owoce są tu kwestią indywidualną- użyjcie takich, jakie lubicie najbardziej, aromatyczny cynamon i kardamon nadają mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Nie pozostaje więc nic innego do roboty jak upieczenie ów ciasta!
-
Hawajska surówka
autor: Dana
dieta: wegańska
Prawie hawajska, bo ... z ananasem!
Doskonały dodatek do tortilli, falafeli, ryżu itp. lub jako samodzielne danie na lekką kolację lub śniadanie. Bogactwo smaków...
-
Grofu, czyli tofu z grochu
Tak jak http://puszka.pl/przepis/8950-tofu_z_bialej_fasoli.html nie jest to ściśle rzecz biorąc tofu, ale można je stosować w podobny sposób. To mój pomysł na uproszczenie procesu domowej produkcji birmańskiego tofu, które robi się z mąki z ciecierzycy. Pysznie smakuje na kanapkach pokrojone w plastry, albo usmażone w formie obtoczonych w otrębach kotlecików.
-
-
Wegańskie bułeczki na parze (bezglutenowe)
Bułeczki na bazie mleka kokosowego, mąki ryżowej i kokosowej wody i cukru. Słodki smak bułeczek idealnie komponuje się z różnymi dodatkami. Szybkie, smaczne i proste.
-
Pieczona czarna rzepa
Kolejny przepis zainspirowany lekturą "Gry o tron". Uda się też z białą rzodkwią i białą rzepą. Prosty i szybki do zrobienia.
-
Kotleciki z czarnej fasoli
Bardzo prosta, szybka w przygotowaniu potrawa (tylko wcześniej trzeba ziarna namoczyć). Swoista fasolowa wersja cieciorkowego falafela. Uwaga – naprawdę nie wymaga gotowania fasoli!
-
Cukinia w cieście z pieczonymi warzywami
Szybki, tani obiad. Idealny dla osób niemających czasu na stanie w kuchni. Smaczny, sycący.
-
Zupa soczewicowo-marchwiowo-pomarańczowa
Aromatyczna, lekko słodka i lekko kwaśna. Wyłącznie z żółtych i pomarańczowych składników ;-)
-
Wegański śmietnik
W książce Marty Obuch przeczytałam o cieście. Że niby najprostsze na świecie, czyli cos dla mnie. Znalazłam przepis w internecie, niestety, nie wiem gdzie, bo przepis rzeczywiście prosty. Postanowiłam dać dwa banany zamiast dwóch jajek. Wyszła pychota, chociaż mimo zmniejszenia o połowę ilości cukru ciągle bardzo słodkie.
-
Pasta z groszku konserwowego i słonecznika
Mój pierwszy dodany przepis :) Szybka i prosta pasta do pieczywa.
-
Pasta do pieczywa dla sceptyków tofu
"Polepszacze" smaku istnieją również w naturalnej kuchni. Nie bez powodu używam często w moich potrawach sosu sojowego, płatków drożdżowych czy wędzonej papryki. Jednak to olej z pestek dyni stał się teraz asem w doprawianiu posiłków. Bo skoro poradził sobie z tofu, które, no nie ukrywajmy, jest nijakie w smaku?
-
"Tofu" domowe z białej fasoli
Nie jest to ściśle rzecz biorąc tofu, ale można je stosować w podobny sposób. To mój pomysł na uproszczenie procesu domowej produkcji birmańskiego tofu, które robi się z mąki z ciecierzycy. Pysznie smakuje na kanapkach pokrojone w plastry, albo usmażone w formie obtoczonych w otrębach kotlecików.
-
-
Barszcz zakarpacki
Czyli jak wymyśliłam, żeby barszcz ukraiński przyrządzić z węgierskim pazurem. Nazwę wzięłam od Rusi Zakarpackiej - obecnie części Ukrainy (Obwód Zakarpacki), która przez 1000 lat była częścią Węgier.
-
Orientalna brukselka z mlekiem kokosowym
Powstała z potrzeby chwili. Brukselka odczarowana !!! Bez goryczki. Orientalna, po prostu pyszna !!! Można podawać jako dodatek do wege burgerów lub kasz lub ryżu.
-
Zupa z cukinii i jarmużu
autor: Dzik
dieta: wegańska
Zupa jest zielona i nie wygląda zbyt fajnie, ale dodając jogurt lub twarożek nieco podkręca się stronę wizualną. W smaku jest wyśmienita. Musztarda robi swoje:)
-
Proste naleśniki z bananem i kakao
Proporcje na około 8 naleśników. Wychodzą zawsze tak samo dobre. :)
-
Komosa na czerwono
Kompozycja trzech kasz, które zawierają najwięcej pełnowartościowego białka, z buraczkami, które nadają słodkawy smaczek jest nie tylko ucztą dla naszego podniebienia ale także bardzo zdrowym posiłkiem.
|