7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Egzotyczny dżem cytrynowo-truskawkowy dla mamy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Maluwa, przeczytaj starsze komentarze. Nie wiem co miała na myśli Arleta, ale ja robiłam wywar z miąższem z cytryny.
patrycccja Jul 27, 2013

Jak rozumiem wywar robimy i z miazszu i skorki + imbir, odcedzamy wywar a pozniej przekladamy do rondla miazsz cytryn i zalewamy wywarem?
Malwua Jul 27, 2013

Wygląda wspaniale i na pewno tak smakuje. Zrobię latem :)
Nula Feb 11, 2013

Jeszcze jedna uwaga. Dżem ma piękny, intensywny, czerowo-pomarańczowy kolor. Niestety z czasem go traci, staje się coraz bledszy. Najlepiej więc zużyć go w przeciągu 3-4 miesięcy. Później nadal smakuje dobrze, ale wygląda już nie tak atrakcyjnie...
patrycccja Jun 21, 2012

Aha, długie gotowanie pogarsza właściwości żelujące pektyny, więc Dżemix/Żelfix lepiej jest dodać 2-3 min. przed końcem gotowania. Co do wywaru to ja zrozumiałam, że środek cytryny też ma się tam znaleźć. Inaczej niż proponuje X, zrobiłam go więc i ze skórki i miąższu + imbir i tymianek. Dodałam tylko 2/3 szkl. wody - wtedy otrzymujemy akurat 2 szkl. wywaru. Jak naprawdę powinno być to nie wiem ale wyszło :)
patrycccja Jun 25, 2011

Zaskoczył mnie bardzo pozytywnie! Obawiałam się, że całość będzie kwaśna, ale wyszło ok :) Zrobiłam tylko z 8 cytryn (tyle miałam), do tego 2 płaskie łyżki utartego imbiru i tylko 300 g cukru (kto lubi słodkie, niech doda więcej). W przepisie nie jest to jasno napisane, ale dodałam też skórki otarte z cytryn - dla aromatu. Reszta bez zmian. Imbiru dałabym na przyszłość więcej, bo teraz jest w sam raz, ale z czasem w przetworach jego aromat mocno słabnie.
Wyszło 7,5 słoiczka po 200ml. No to trzymam kciuki żeby mamie smakowało ;D
patrycccja Jun 25, 2011

Później potrzebne jest 2 szklanki wywaru, więc wody trzeba wlać ciut więcej bo część odparuje. Jak rozumiem na początku robimy wywar ze skórki cytrynowej, imbiru i tymianku, żeby uzyskać wspaniały aromat, a później ten wywar dodajemy do obranych i pokrojonych cytryn, zgadza się? Jeśli też zamierzacie wypróbować ten przepis to pamiętajcie, dokładnie pozbądźcie się białej "gąbki" spod skórki, bo inaczej dżem będzie gorzki!
~x Apr 19, 2010

Świezy też nie jest taki drogi :) A ile tej wody dać do cytryn?
Malwua Apr 19, 2010

Mozna kupic w proszku a ten drogi nie jest ;-)
~Silverka May 8, 2007

Ciekawe czemu nikt go jeszcze nie komentował- może dlatego, że nikt do niego nie doszedł...bo jest prawie na szarym końcu:) Mnie zastanowiła nazwa- dżem dla mamy:)Przeraża tylko ten imbir- nigdy nie kupowałam i ...chyba jest drogi, nie?
~Gris Aug 17, 2006

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas