7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Leczo do słoikówZawsze wychodzi idealne! Już moja mama je robiła kiedy byłyśmy maluchami :) Można zapasteryzować leczo z dowolnego przepisu, ale wtedy często warzywa wychodzą za miękkie... Nie wiem na czym polega magia, ale ten przepis jest super. Leczo wychodzi przepyszne, o odpowiedniej konsystencji, po prostu genialne :)
Średnia ocena:
[5.0
z 4 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [12]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: 8-10 słoików po 550 ml3,5 kg zielonej papryki oczyszczonej z nasion
1,5 kg pomidorów świeżych (z czego co najwyżej połowę pomidorów-jajek; nie są tak aromatyczne jak zwykłe i leczo z ich użyciem nie jest równie pyszne) 0,5 kg cebuli max. 0,5 szkl. oleju (w oryginale było 200 g tłuszczu stałego) 20 g (1 torebka) czerwonej papryki sproszkowanej (lub ile kto chce, ale lepiej sporo) 50 g soli (1 płaska współczesna łyżka soli to 10 g, 1 łyżka nieco starszej produkcji i łyżka-miarka to 16-18 g) Przygotowanie:Paprykę umyć, oczyścić z nasion, opłukać pod bieżącą wodą, przekroić każdy strąk na cztery części. Cebulę obrać, umyć i pokrajać w drobną kostkę. Wrzucić do garnka olej, zieloną paprykę, cebulę, sól; dusić na wolnym ogniu mieszając co pewien czas i uważając, aby się nie przypaliła.
Gdy papryka zmięknie, dodać umyte i pokrajane w ćwiartki pomidory, dusić 10 min., przed zdjęciem z ognia dodać czerwoną paprykę sproszkowaną. Umyć, wyparzyć i wysuszyć słoje. Gotowe "lesco" nakładać do słoi, upychać dokładnie, aby wewnątrz nie pozostało powietrze. Słoje zamknąć szczelnie przyciskając pokrywkę sprężynką. Po upływie 24 godzin pasteryzować w temperaturze 90 st.C przez 20-30 minut. Słoje pozostawić w kotle aż do ostygnięcia. Wskazówki i uwagi:Jeśli nie macie wagi to lepiej zacznijcie od 3 płaskich łyżek soli i ew. później doprawcie. Łyżkom nie można ufać - mają różne pojemności.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: Aug 17, 2014
Źródło/autor przepisu: Gazetka "Przetwory i kwaszonki z warzyw", wydawnictwo specjalne "Świata mody", inż. Zofia Zawistowska, Warszawa 1984 (nakład 150 000 egz. ;))
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Kuchnia subatomowa, dobre ;D Co do leczo z ogórków to muszę spróbować - bylebym pamiętała jak będzie sezon. Bardzo jestem ciekawa smaku! :)
patrycccja Mar 9, 2015
tak w ogóle wielkie dzięki za Twój przepis, szukałem właśnie od czego się zaczęło, nie tam jakieś rozbuchane nowoczesne fantazje kulinarne, kuchnia subatomowa jak kpi mój Tata ;) ale oryginalne i bardzo wydajne recipe, pychota! a ogórek? hehe, a skąd ja też biedny ozimek miałbym coś takiego wymyślić? :) wpisz sobie 'leczo z zielonych ogórków' :)
ozimek Mar 7, 2015 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Leczo (wegańska)Zupa a może jednak leczo? (wegańska) Leczo z kalafiorem (wegańska) Leczo z ziemniakami i cukinią (wegańska) Leczo z czarną fasolą (wegańska) A może leczo? Z włoszczyzną i ew. z ciecierzycą (wegańska) Fasolka szparagowa w słoikach (wegańska) Antonówki w słoikach, na szarlotkę i nie tylko (wegańska) Sałatka z kapusty do słoików (wegańska) Sos hawajski do słoików (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Pyszne, polecam.
Marcela Apr 24, 2015