7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Leczo do słoików

Zawsze wychodzi idealne! Już moja mama je robiła kiedy byłyśmy maluchami :) Można zapasteryzować leczo z dowolnego przepisu, ale wtedy często warzywa wychodzą za miękkie... Nie wiem na czym polega magia, ale ten przepis jest super. Leczo wychodzi przepyszne, o odpowiedniej konsystencji, po prostu genialne :)

Średnia ocena: [5.0 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [12]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8-10 słoików po 550 ml

3,5 kg zielonej papryki oczyszczonej z nasion
1,5 kg pomidorów świeżych (z czego co najwyżej połowę pomidorów-jajek; nie są tak aromatyczne jak zwykłe i leczo z ich użyciem nie jest równie pyszne)
0,5 kg cebuli
max. 0,5 szkl. oleju (w oryginale było 200 g tłuszczu stałego)
20 g (1 torebka) czerwonej papryki sproszkowanej (lub ile kto chce, ale lepiej sporo)
50 g soli (1 płaska współczesna łyżka soli to 10 g, 1 łyżka nieco starszej produkcji i łyżka-miarka to 16-18 g)

Przygotowanie:

Paprykę umyć, oczyścić z nasion, opłukać pod bieżącą wodą, przekroić każdy strąk na cztery części. Cebulę obrać, umyć i pokrajać w drobną kostkę. Wrzucić do garnka olej, zieloną paprykę, cebulę, sól; dusić na wolnym ogniu mieszając co pewien czas i uważając, aby się nie przypaliła.

Gdy papryka zmięknie, dodać umyte i pokrajane w ćwiartki pomidory, dusić 10 min., przed zdjęciem z ognia dodać czerwoną paprykę sproszkowaną.

Umyć, wyparzyć i wysuszyć słoje. Gotowe "lesco" nakładać do słoi, upychać dokładnie, aby wewnątrz nie pozostało powietrze. Słoje zamknąć szczelnie przyciskając pokrywkę sprężynką. Po upływie 24 godzin pasteryzować w temperaturze 90 st.C przez 20-30 minut. Słoje pozostawić w kotle aż do ostygnięcia.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli nie macie wagi to lepiej zacznijcie od 3 płaskich łyżek soli i ew. później doprawcie. Łyżkom nie można ufać - mają różne pojemności.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Aug 17, 2014
Źródło/autor przepisu: Gazetka "Przetwory i kwaszonki z warzyw", wydawnictwo specjalne "Świata mody", inż. Zofia Zawistowska, Warszawa 1984 (nakład 150 000 egz. ;))
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Pyszne, polecam.
Marcela Apr 24, 2015

Kuchnia subatomowa, dobre ;D Co do leczo z ogórków to muszę spróbować - bylebym pamiętała jak będzie sezon. Bardzo jestem ciekawa smaku! :)
patrycccja Mar 9, 2015

tak w ogóle wielkie dzięki za Twój przepis, szukałem właśnie od czego się zaczęło, nie tam jakieś rozbuchane nowoczesne fantazje kulinarne, kuchnia subatomowa jak kpi mój Tata ;) ale oryginalne i bardzo wydajne recipe, pychota! a ogórek? hehe, a skąd ja też biedny ozimek miałbym coś takiego wymyślić? :) wpisz sobie 'leczo z zielonych ogórków' :)
ozimek Mar 7, 2015

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Leczo (wegańska)
Zupa a może jednak leczo? (wegańska)
Leczo z kalafiorem (wegańska)
Leczo z ziemniakami i cukinią (wegańska)
Leczo z czarną fasolą (wegańska)
A może leczo? Z włoszczyzną i ew. z ciecierzycą (wegańska)
Fasolka szparagowa w słoikach (wegańska)
Antonówki w słoikach, na szarlotkę i nie tylko (wegańska)
Sałatka z kapusty do słoików (wegańska)
Sos hawajski do słoików (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas