7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Warzywny bulion instant

Oto przepis na bulion instant na zapas, dobry do przepisów na zupy, które wymagają użycia wywaru z warzyw oraz dla zabieganych, którzy szybko chcą przyrządzić sobie jakąś zupkę :) Może stać w duuużym słoju w lodówce albo w paru mniejszych :)
Inspirowane pomysłem niemieckim, ale nieco wzbogacone przeze mnie.
UWAGA! Ze względu na dużą ilość soli - używać oszczędnie! Poza tym, jak nazwa wskazuje, to instant, nie daje się tego łychami ;) Dzięki soli może to wytrzymać nawet rok.


Średnia ocena: [5.0 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [13]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2 słoje 0,9 l

3 duże marchewki
1 seler
2 pory
4 cebule
1 pęczek natki
1 pęczek szczypioru
1 pęczek czosnku niedźwiedziego lub szczypioru czosnkowego
2 główki czosnku
pęczek lubczyku
sól

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa i zioła wyczyścić, grubo pokroić, zmiksować. Na każde 100 g warzyw dodać 10 g soli. Zapakować do słoika, przechowywać w lodówce.

Wskazówki i uwagi:

Można oczywiście dodać jeszcze własne ulubione zioła do tej mieszanki, ale myślę, że ta jest najogólniejsza, do wszystkiego :)

Z bazylią będzie dobra jako baza pomidorówki, z majerankiem - grochówki, z miętą - soczewicowej itd. :)
Nadesłał(a) Luna7, dnia: Apr 30, 2012
Źródło/autor przepisu: inspiracją było: http://www.chefkoch.de/rezepte/1234331228376365/1-A-Suppengewuerz.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


zrobiłam w ubiegłym roku, niestety, trochę mało, w tym zrobię podwójną porcję. Polecam wszystkim, pycha! Wrzucałam do zup, sosów....
hikora May 5, 2018

Dzięki za tą informację :) Następnym razem tak zrobię. Teraz poradzilam sobie ciachajac warzywa na drobniejsze kawałki w robocie kuchennym, następnie je przesmazylam bez tluszczu na patelni i dopiero wtedy zblenderowalam :P Proporcje zastosowalam z tego przepisu: puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html z użyciem liści selera i czosnku, z tą tylko różnicą, że dałam więcej cebuli (podwójnie). Wyszło chyba nieźle :) ale jeszcze nie wypróbowalam w żadnej potrawie.
Kociabanda Aug 12, 2014

Tak, blender poradzi sobie bez problemu. Ja zawsze kroję warzywa w grubszą kostkę i blenduję w wąskim ale wysokim naczyniu porcjami. To takie naczynie, jakie jest z reguły w zestawie z blenderem. W ten sam sposób mielę też ziemniaki na placki ziemniaczane - nie ma z tym żadnego problemu. Pozdrawiam!
ryfka Aug 11, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bulion warzywny ze "ślimaczkami" żytnimi (wegańska)
Bulion warzywny na bazie marchwi, selera naciowego, rzepy, sałaty i innych (wegańska)
Domowa zupka instant (wegańska)
Bulion suchy z pomidorów (wegańska)
Bulion z soczewicą i lanymi kluseczkami (ovo-wege)
Zupa krem z porów na bulionie (wegańska)
Ryż po filipińsku - na bulionie i czosnku (wegańska)
Zupa grzybowa na wodzie (bez bulionu) (lakto-wege)
Chłodnik a'la litewski na bulionie, z jajkiem (bez ograniczeń)
Domowy bulion krok po kroku - wersja ekspresowa (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas