7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Dżem dyniowo-jabłkowy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Wspaniały! Troszkę zmodyfikowałam przepis, dodałam trochę startego imbiru i cynamon, a zamiast jabłek dałam gruszki ;) Pychota.
tylkokurczaki Sep 13, 2013

Bardzo przyjemnie napisany przepis :)
RudyRydz Oct 19, 2011

Dzięki;) już się nie mogę doczekać - to dla mojej córci
dudsi Jun 1, 2011

No tak jak przepis mówi: "Można pasteryzować, ale nie koniecznie." Ja pasteryzowałam - dżemówki 10 min. od zagotowania wody, większe słoiki 15. Przy czym pasteryzuję od razu, póki dżem jeszcze jest gorący. Rok to spokojnie postoją, przynajmniej te pasteryzowane.
~patrycccja May 31, 2011

A jak to przechowywać? Jak wrzucę do słoików i po prostu zakręcę to się nie zepsuje? Ile wtedy może leżeć? Trochę ze mnie guła...:)
dudsi May 31, 2011

Powiem tak: ja mam stalowy garnek z podwójnym dnem, zawsze robiłam w takim i ogromnie go sobie chwalę. Polecam, bo po prostu sprawdza się, również przy codziennym pichceniu. O wiele mniejsze jest prawdopodobieństwo przypalania/ przywierania, bo ciepło rozchodzi się bardziej równomiernie. A nie musi być to designerski garnek, gdzie płacisz za wygląd i markę.
patrycccja Oct 5, 2010

Słuchajcie, a to się łatwo przypala przy gotowaniu? W sensie takim czy mogę zrobić dżem w zwykłym, starym, zdezelowanym garze czy mam się zaopatrzyć w coś lepszego...?
Irokezik91 Oct 5, 2010

Ma bardziej intensywny kolor i ciekawszy smak, niż mus z samych jabłek. Dynię i jabłka pokroiłam w kosteczkę i dusiłam w jednym garze, aż do odparowania wody, a potem całość zmieliłam mikserem, aby było jednolicie.
ryfka Nov 10, 2009

Pierwsza próbna partia zrobiona i wyszła pycha :) Kto lubi dynię, powinien spróbować :) Świetny jest mus jabłkowy z wiórkami kokosowymi, ale dynia też nadaje mu rewelacyjnego aromatu.

Dałam mniej więcej tyle samo (objętościowo) startej dyni i musu z antonówek. Czyli czubaty 2,5 litrowy garnek obranych jabłek (gotowałam je w 2gim, sporo większym) i 1/4 dorodnej dyni (po starciu i lekkim uklepaniu wyszedł pełny garnek). Jabłka są szybkie, 10-15 min. i już. Dynię, jak zaczęła puszczać sok, odkryłam i gotowałam z 20-30 min. żeby odparowała. Na koniec 2 łyżki soku z cytryny i 2 idealnie płaskie łyżki cukru.

Następnym razem koniecznie dodam goździki i cynamon. A być może pokuszę się też o bardziej aromatyczną wersję - z imbirem, kardamonem i być może gałką muszkatołową (jest świetna do dyni!).
patrycccja Oct 23, 2009

Właśnie wypróbowałam. Posłodziłam i to był błąd. Smak był zdecydowanie lepszy bez używania żadnych słodzideł.
~viki Sep 28, 2005

Dżem gotowy. Brak słów, po prostu pychotka, polecam. Ja będę robiła jego duże zapasy na zimę. :-)
mishi Aug 28, 2005

Kupilam dynie,jablka i bede robic dzem. Nie moge sie doczekac jak bede mogla skosztowac. ;-)
mishi Aug 27, 2005

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas