
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Dżem dyniowo-jabłkowy- Komentarze do przepisu -
No tak jak przepis mówi: "Można pasteryzować, ale nie koniecznie." Ja pasteryzowałam - dżemówki 10 min. od zagotowania wody, większe słoiki 15. Przy czym pasteryzuję od razu, póki dżem jeszcze jest gorący. Rok to spokojnie postoją, przynajmniej te pasteryzowane.
~patrycccja May 31, 2011
A jak to przechowywać? Jak wrzucę do słoików i po prostu zakręcę to się nie zepsuje? Ile wtedy może leżeć? Trochę ze mnie guła...:)
dudsi May 31, 2011 ![]() patrycccja Oct 5, 2010 ![]() Irokezik91 Oct 5, 2010 ![]() ryfka Nov 10, 2009 ![]() Dałam mniej więcej tyle samo (objętościowo) startej dyni i musu z antonówek. Czyli czubaty 2,5 litrowy garnek obranych jabłek (gotowałam je w 2gim, sporo większym) i 1/4 dorodnej dyni (po starciu i lekkim uklepaniu wyszedł pełny garnek). Jabłka są szybkie, 10-15 min. i już. Dynię, jak zaczęła puszczać sok, odkryłam i gotowałam z 20-30 min. żeby odparowała. Na koniec 2 łyżki soku z cytryny i 2 idealnie płaskie łyżki cukru. Następnym razem koniecznie dodam goździki i cynamon. A być może pokuszę się też o bardziej aromatyczną wersję - z imbirem, kardamonem i być może gałką muszkatołową (jest świetna do dyni!). patrycccja Oct 23, 2009
Właśnie wypróbowałam. Posłodziłam i to był błąd. Smak był zdecydowanie lepszy bez używania żadnych słodzideł.
~viki Sep 28, 2005
Dżem gotowy. Brak słów, po prostu pychotka, polecam. Ja będę robiła jego duże zapasy na zimę. :-)
mishi Aug 28, 2005
Kupilam dynie,jablka i bede robic dzem. Nie moge sie doczekac jak bede mogla skosztowac. ;-)
mishi Aug 27, 2005 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
tylkokurczaki Sep 13, 2013