7739 przepisów wegetariańskich
w tym 4927 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kurki - mrożenie

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

" Kurki dusimy z niewielką ilością oleju na dużym ogniu, bez przykrycia". Mała uwaga: jeśli 'dusimy", to pod przykryciem, jeśli blanszujemy, bądź obgotowujemy, to bez przykrycia.
~Piotr Jul 9, 2016

Moja zamrażarka ma -19stopni, tzn. że nie mogę trzymać kurek dłużej niż 3 miesiące?
I jeszcze jedno - kurki najpierw poddusić na patelni a potem przelać wrzątkiem i dopiero zamrozić - dobrze zrozumiałam?
Proszę o podpowiedź.
~Paulina Jul 30, 2014

Żeby nikt nie miał wątpliwości ;) Maila mi odbiło z powrotem, z moją psyche wszystko ok ;)
Luna7 Dec 28, 2013

Ewelina, skrobnęłam coś, ale odbiło mi. Ponoć taki mail nie istnieje. Dodałam literkę n w mailu i mam nadzieję, że to Ty ;)
Luna7 Dec 28, 2013

Chciałabym je odmrozić całe ,wypłukać choć nie wiem jak i z robić z nich grzyby do pierogów czy pasztetu na farsz?Oczywiście jak mam je odmrozić i oczyścić?
~ewelina Dec 27, 2013

Jak mogę je wykorzystać do słoików i zakonserwować?jak usunąc piasek.
~ewelina Dec 27, 2013

Witam!Mam 4 kg mrożonych kurek.Nie były czyszczone przed zamrożeniem.Co mogę teraz z nich zrobić?moj e mail ewelia.ch@op.pl
~Ewelina Dec 27, 2013

Jeśli zamroziłaś kurki bez blanszowania to jeszcze możesz je uratować dodając. do smażenia trochę miodu to zniweluje gorycz .zapewniam ,że nie będą słodkie.Kwestia tego ile masz kurek .proponuję pół łyżeczki do 1 łyżeczki
~Wanda Sep 8, 2013

Świerze umyte kurki smażę też do momentu odparowania i jeszcze około 5 min następnie dodaję cebulę duszę aż cebula zrobi się przezroczysta wtedy podlewam wodą ,albo śmietaną i robię sos .Można też razem z cebula wrzucić piersi z kurczaka pokrojonego w kostkę ,doprawić solą i pieprzem zalać śmietaną zagotować i gotowe.Pychotka do ryżu na sypko lub ziemniaków.Smacznego. Oczywiście kurki podlane wodą też zaprawiam śmietaną i zaciągam mąką.
~wanda Sep 8, 2013

Do blanszowania kurek staram się wlać tyle wody żeby tylko można było je sparzyć ,ponieważ nie wylewam jej tylko zamykam w słoiku.Jak gotuję zupę zimą to zapewnia doskonały smak i zapach. tylko ,że kurki smażę zamrożone jak odparuje woda smażę jeszcze około 5 min.następnie wrzucam do wody z blanszowania i dalej według uznania gotuję zupę.
~wandakied Sep 8, 2013

Jeśli chodzi o mrożenie kurek to proces taki sam jak niżej a następnie wrzucam na wrzątek zamieszam po około 1-3 min wyciągam z wody i osuszam jak niżej.Po przestygnięciu zamrażam.
~wanda Sep 8, 2013

ja kurki czyszczę dobrze płuczę w dużej ilości wody,następnie wybieram rękami bo są na powierzchni wody ponownie wrzucam do czystej wody można dodać trochę soli mieszam i zostawiam na 15-30 min.potem mieszam zbieram zwody płuczę jeszcze raz i wykładam na durszlak jak obciekną zwody to wysypuję na ręcznik papierowy drugim kawałkiem lekko przyciskam aby lepiej osuszyć i gotowe do smażenia.
~wanda Sep 8, 2013

Wszelkie grzyby blaszkowe,także kurki, myje się bardzo szybko w dobrze osolonej wodzie.Woda z sola jest sliska i wszystko z grzybów spływa, blaszki otwierają się a piasek wypłukuje się przy lekkim mieszaniu. To bardzo stary przepis, który zdradziła mi kiedyś starsza pani z Białej Podlaskiej, kiedy zebrałam cały bagażnik gąsek -:)
A kurki, świeże, obgotowałam ale i tak były gorzkawe... -:(
~zosia Jun 18, 2012

No ja robię wg tego, co znalazłam (możliwe, że nieco zmodyfikowałam, ale minimalnie raczej) i zawsze wychodzi :) Są po takim obgotowaniu w osolonej wodzie naprawdę czyste, tylko trzeba nieco mieszać ;) Może nawet więcej, niż nieco ;) Zresztą w przepisie też masz krótkie obgotowanie, ten mój sposób jest nieco krótszy i to w sumie 2 w 1, czyszczenie i obgotowanie, czyż nie? :) Takie uproszczenie życia ;)
Ja zawsze tak robiłam kurki i wychodziły pyszne, jak nie do mrożenia, to na patelnię i z czosnkiem, solą, oliwą i ziołami prowansalskimi ;)
Luna7 May 18, 2012

No dobra, przydałoby się wsparcie grzybiarzy. Ja się męczę z tym czyszczeniem, bo grzybów nie powinno się "namaczać". Chłoną wodę jak gąbka. A ty mi mówisz że to na darmo? Że z kurkami jest inaczej?? To jak to w końcu jest?
patrycccja May 18, 2012

A ja mroziłam kurki wg Gumowskiej, jest nie nieco krótszy przepis :)
Kurki należy oczyścić z uszkodzonych części, pozbyć się największych paprochów i piachu. Możemy je sobie płukać do zmordowania... ;) W każdym razie mi jakoś to płukanie nie wychodzi, toteż... wrzucam je jako tako wyczyszczone na osolony wrzątek i mieszam drewnianą łychą, aż się nie zagotują. Można krótko obgotować. Mieszanie jest przy tym dość ważne :) Wtedy na sitko, przelać zimną wodą i już :) Piachu nie ma w nich w ogóle, a jak już, to znikoma ilość :) Za to na dnie gara jest go przeważnie mnóóóstwo ;) Takie kurki wystarczy przestudzić i zamrozić w woreczkach strunowych :) Są świetne :) Wydaje mi się, że ten sposób znam z książek Gumowskiej, ale nie jestem teraz w stanie przyznać, na ile posunęły się moje modyfikacje ;)
Luna7 May 17, 2012

Cytuję za przepisem: "Kurki (tak samo rydze) trzeba poddusić lub obgotować - inaczej będą gorzkie." Mroziłaś surowe grzyby? Jeśli tak, to masz odpowiedź... Przynajmniej następnym razem będziesz już wiedziała :)
patrycccja May 3, 2011

Witam,
zamroziłam w zeszłym roku kurki i po rozmrożeniu grzyby były gorzkie,co może być powodem.
~ewa May 3, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas