7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Leczo do słoików

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Pyszne, polecam.
Marcela Apr 24, 2015

Kuchnia subatomowa, dobre ;D Co do leczo z ogórków to muszę spróbować - bylebym pamiętała jak będzie sezon. Bardzo jestem ciekawa smaku! :)
patrycccja Mar 9, 2015

tak w ogóle wielkie dzięki za Twój przepis, szukałem właśnie od czego się zaczęło, nie tam jakieś rozbuchane nowoczesne fantazje kulinarne, kuchnia subatomowa jak kpi mój Tata ;) ale oryginalne i bardzo wydajne recipe, pychota! a ogórek? hehe, a skąd ja też biedny ozimek miałbym coś takiego wymyślić? :) wpisz sobie 'leczo z zielonych ogórków' :)
ozimek Mar 7, 2015

@Marta - mega! Nasze mamy wiedzą co dobre i które przepisy przekazywać potomności :D Co do łyżek to celowo napisałam "współczesna łyżka" - choć to chyba też niezbyt jasne... Chodziło mi właśnie o to że teraz produkowane są mniejsze niż choćby te sprzed kilkudziesięciu a może nawet kilkunastu lat. Łyżki u mojej mamy są większe niż moje.
@Ivett - poniżej Dana napisała: "8 słoików półlitrowych. Wyszłoby ich ok. 10, ale w tym roku wyszedł mi jakiś rzadszy". Ja nie zanotowałam ale wydaje mi się, że też wyszło mi ok. 8 słoików po 550 ml.
@Ozimek, z ogórkiem??? Nigdy! :) Pierwszy raz słyszę o takim pomyśle :) O tyle potrafię sobie to wyobrazić, że ogórek to bliski kuzyn cukinii, a cukinia w tego typu daniach jest świetna.
@Elvis - cieszę się, że leczo jednak udało się uratować. Widocznie miałeś nieco większą, starszej produkcji łyżkę... Dopisałam w przepisie stosowną wskazówkę, żeby przestrzec inne osoby przed podobnym problemem. Dzięki za uwagę
patrycccja Feb 12, 2015

oryginalny węgierski? nieźle, a próbowaliście z dodatkiem plastrów ogórka? takiego jak na mizerię, smak kapitalny
ozimek Feb 12, 2015

Ile mniej wiecej sloikow wychodiz?
Ivett Feb 6, 2015

Moja mama też robi to leczo i to z tego samego przepisu :))) W końcu ktoś wykupił ten nakład, prawda?
Jak mieszkałam w akademiku i mało co umiałam gotować, to takie pół-litrowe słoiki z leczo przywiezione z domu nie raz mnie ratowały. Podsmażałam do nich pieczarki albo tofu pokrojone w kostkę i jadłam z chlebem. Teraz chyba najbardziej lubię leczo tak jak Dana z kaszą gryczaną. Przepyszne i bardzo paprykowe.
Muszę spróbować w tym roku zrobić sama.
Dodam tylko, że moja łyżka stołowa płaska ma dokładnie 15 gramów soli. 5 łyżek to by było 75 gram. Łyżka łyżce nie równa jak widać. Lepiej ważyć.
~Marta Sep 4, 2014

To oryginalny przepis węgierski. Tu pochodzi z gazetki z 1984 r. W przepisie było 50 g soli. Sprawdziłam, to rzeczywiście 5 płaskich łyżek soli. Ponieważ jednak łyżki i łyżeczki są różnej wielkości, preferuję wagę (choć i one nie zawsze są dokładne).Ponadto każdy ma inną tolerancję smakową. W tym roku robiłam dżem truskawkowy. Dałam o wiele mniej cukru niż w przepisie a i tak jest za słodki (mimo, że jestem łasuchem).
Dana Aug 31, 2014

Ledwo uratowałem swoje leczo.
Dlaczego dajesz 5 łyżek stołowych soli?
elvis Aug 30, 2014

Z podanych wyżej proporcji zrobiłam 8 słoików półlitrowych. Wyszłoby ich ok. 10, ale w tym roku wyszedł mi jakiś rzadszy niż w ubiegłych latach (chyba winowajcą były pomidorów). Do pozostałego w garnku rzadkiego leczo wrzuciłam garść opłukanej zielonej soczewicy - moczyła się całą noc. Następnego dnia gotowałam ok. 10 min. Doprawiłam jeszcze łyżeczka musztardy. Z kaszą gryczaną paloną - pycha!
Dana Aug 28, 2014

Pyszne:)Ja dodaję jeszcze cukinię lub kabaczek i pokrojony czosnek:)
~atoja Aug 28, 2014

Z praktyki: leczo robię z papryki różnokolorowej, z przewagą czerwonej. Kroję ją na mniejsze części wygodne do jedzenia. Ilość oleju (u mnie z pestek winogron) 1/2-3/4 szklanki. Zaczynam od mniejszej ilości i później ewentualnie dolewam jeszcze trochę (próba smaku). Należy uważać, aby papryki (przed dodaniem pomidorów) nie dusić zbyt długo - nie może być miękka; lepiej żeby była nadal lekko chrupiąca. Leczo nakładam do słoików półlitrowych typu twist. Zimą wystarczy tylko odgrzać. Gorąco polecam.
Dana Aug 17, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas