7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Przecier pomidorowy Gandalfa

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

ja nie pasteryzuje sloikow tylko nalewam goracy przecier przez lejek do sloikow i zakrecam sloiki stawiam do gory dnem na recznik i przykrywam kocem tak stoja okolo 7-8 godz.i gotowe.
~krystyna Oct 8, 2014

I jeszcze moja propozycja z dawnych lat: małe, obrane ze skórki pomidory wrzucamy do słoika, zalewamy gorącym przecierem, zakręcamy wieczko i pasteryzujemy! Smacznego!
Dana Sep 5, 2012

Całe wieki temu robiłam podobnie: umyte pomidory miksowałam, ale dodatkowo przecierałam przez sito o dość dużych oczkach (takich, żeby sito zatrzymało pestki). Te właśnie pestki, wg mnie, zmieniały, wręcz psuły smak przecieru. Ponadto czytałam kiedyś, że pestki zawierają jakąś substancję szkodliwą, zwłaszcza dla małych dzieci. Nie wiem, czy dotyczy to również pomidora, ale czego się nie robi dla małych dzieci... Później oczywiście gotowanie, napełnianie wyparzonych słoików i pasteryzowanie.
Dana Sep 5, 2012

Pomidory nagrzewają się do bardzo wysokich temperatur i faktycznie pasteryzacja jest dość zbędna :) Poza tym z czasem człowiek coraz pewniejszy siebie i już nie musi wszystkiego mieć sterylnego i porządnie zapasteryzowanego. Ja w tym roku jeszcze pasteryzuję - co jak co, ale jak pomidory mi się zepsują, to się przecież zapłaczę ;)
patrycccja Sep 14, 2010

Ja tez robię takie przeciery..tylko trochę mniejsze ilości. Małe polne pomidory ścieram w całości na tarce, wrzucam do woka i gotuje jw. Potem na gorąco wkładam do słoików. Nie pasteryzuje dodatkowo, trochę szkoda mi na to czasu. Przeciery wykorzystuje wciągu sezonu zimowego, nic nie zostaje na kolejne.
Moja przyjaciółka robi trochę inaczej. Wychodzą pyszne ziołowe. Pomidory w całości wkłada do dużego naczynia żaroodpornego, wrzuca do nich zioła i zapieka w piekarniku. Po mniej więcej 1-1,5 ha, wyciąga, schładza, miksuje, wkłada do słoików i pasteryzuje.
Natka Sep 14, 2010

My robimy w tym roku drugi raz, z pomidorów jajek. Wychodzą genialne - o wiele lepsze od dostępnych w PL pomidorów konserwowych i przecierów, które dotychczas próbowałam, a próbowałam dużo :) Różnej produkcji. My obieramy ze skórki i gotujemy nieco dłużej, żeby jeszcze trochę odparowały i się nieco rozgotowały. Trochę inaczej też pasteryzuję - słoiki z gorącym przecierem zalewam gorąca kranówą. Nie bawię się też później w wychładzanie zimną wodą - po prostu wyjmuję słoiki i stawiam do góry dnem. Słoiki 500 ml są dla nas bardziej uniwersalne.
patrycccja Sep 12, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas