7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Sos słodko-kwaśny z pomidorami i ananasemKlasycznie do ryżu z warzywami. Do tego mogą być kotlety sojowe albo smażone tofu. Świetne też z samymi warzywami, np. z fasolką szparagową :)
Średnia ocena:
[5.0
z 7 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [10]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 5 osób1 puszka krojonych pomidorów lub 500 g świeżych
1/2 puszki ananasów (puszka = ok. 340 g owoców netto) + 1/2 szkl. zalewy 2 małe cebulki 1 kolorowa papryka lub 2 nieduże marchewki olej do smażenia imbir - ok. 1 cm świeżego, czyli max. 1 płaska łyżka startego (lub imbir w proszku) 1 łyżka cukru (ciemny nawet lepszy, bo aromatyczny) 4 łyżki octu ryżowego lub 2 innego [*] 1 łyżeczka soli ciut pieprzu ew. inne przyprawy, np.: - sos sojowy - 2 łyżki słodkiej papryki w proszku - max. 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili - polecam! - 1/2 łyżki kurkumy 1/2 - 1 szkl. wody 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej na 1/2 szkl. wody Przygotowanie:Warzywa pokroić w kostkę. Paprykę można w cienkie, niedługie kawałki, a marchewkę w zapałki. Ananasy pokroić w nieduże kawałki.
Cebulę zeszklić podsmażając z marchewką lub papryką. Dodać pomidory i dusić 10-15 min. Dodać ananasa, 1/2 szkl. zalewy z puszki i przyprawić do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą i dodać do sosu - nie trzeba od razu całości. Zagotować, żeby zgęstniało, a mąka nie była surowa. Ew. dostosować gęstość dodając więcej wody lub rozmieszanej mąki. Wskazówki i uwagi:[*] Ocet ryżowy jest lekko słodkawy i nie ma tak mocnego aromatu jak winny.
Sos słodko-kwaśny można wrzucić w słoiki i zapasteryzować - małe słoiki (dżemówki lub mniejsze) trzymać 15-20 min. od zagotowania wody. Po wyjęciu z garnka postawić do góry nogami do ostygnięcia.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Pyszny! Prawdziwy Chińczyk! Dziękuję!
~Chika Sep 25, 2016 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Soczewica słodko-kwaśna - z ananasem i ogórkami kiszonymi (wegańska)Słodko-kwaśne buraki (wegańska) Chiński mix warzyw z bambusem w sosie słodko- kwaśnym (wegańska) Chiński sos słodko-kwaśny (na bazie koncentratu pomidorowego) (wegańska) Wodorosty hijiki "made in China" (z warzywami i sosem słodko-kwaśnym) (wegańska) Cykoria duszona słodko-kwaśna (wegańska) Dressing czosnkowo-słodko-kwaśny PY-CHA! (wegańska) Kotlety sojowe w zalewie słodko-kwaśnej (wegańska) Wykwintna zielona soczewica w słodko-kwaśnej glazurze (wegańska) Papryka z cebulą - słodko-kwaśna sałatka do słoików (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Dana Sep 30, 2016