7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

ROŚLINY STRĄCZKOWE (suche nasiona) - CZAS GOTOWANIA

Lp. Rodzaj strączkowych Czy moczyć
(8-12 godzin)
Czas gotowania Szybkowar
1Bóbtak1,5 godziny40 minut
2Fasola adzukitak45 minut15 minut
3Fasola białatak60-90 minut25-30 minut
4Fasola cannellinitak45-50 minut15 minut
5Fasola czarnatak50-60 minut20 minut
6Fasola czerwonatak45-50 minut15 minut
7Fasola flageolettak45-50 minut15 minut
8Fasola mungtak30-45 minut15 minut
9Fasola perłowatak50-60 minut20 minut
10Fasola pintotak60-90 minut25-30 minut
11Fasolnik chińskitak45-50 minut15 minut
12Groch włoski *tak **60-90 minut25-30 minut
13Groch (całe ziarna)tak60-90 minut25-30 minut
14Groch (połówki)nie40-45 minut-
15Lędźwiantak50-60 minut20 minut
16Soczewica (całe ziarna)nie30-45 minut12-15 minut
17Soczewica (połówki)nie15-30 minut-
18Sojatak **2-2,5 godziny45-50 minut

* - groch włoski to inaczej ciecierzyca, zwana również potocznie (i niepoprawnie) cieciorką.
** - zamiast moczyć 8-12 godzin można zagotować, odstawić już tylko na 2 godziny, i gotować jeszcze godzinkę. Dla spokoju sumienia (i żołądka) można soi dodać kwadransik.

UWAGA:
1. Należy wylać wodę z moczenia i do gotowania wlać świeżą.
2. Pierwsze 10 minut gotowania wszystkich strączkowych, z wyjątkiem soczewicy i grochu w połówkach, powinno odbywać się na dużym ogniu bez przykrycia w celu rozłożenia toksycznych substancji.
3. Soja powinna gotować się na dużym ogniu przez godzinę.
4. Chociaż soczewica i połówki grochu nie wymagają moczenia, ugotują się szybciej, jeśli zaleje się wrzątkiem i zostawi na 15-30 minut, przed gotowaniem należy odcedzić.

Na podstawie m.in. książki "Kuchnia wegetariańska" autorstwa Sarah Brown (Wydawnictwo WATRA, 1991) przygotowała Kropka





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas