7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Bardzo aromatyczna konfitura z gruszek z imbirem
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [5]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: na 3,5 słoiczka po 200 ml5 1/2 szkl. pokrojonych gruszek (ok. 1 i 1/3 kg przed obraniem)
2 duże limonki (lub cytryny, ostatecznie) dla uzyskania 1 łyżki skórki i 1/3 szkl. soku 2 1/3 szkl. cukru (ja daję mniej) 1 1/2 łyżeczki imbiru (najlepiej świeży, starty) ew. spora szczypta cynamonu Przygotowanie:Gruszki obrać i drobno pokroić. Obrać skórkę z limonki tak, aby uzyskać 1 łyżkę, a następnie wycisnąć 1/3 szkl. soku.
Na patelni lub w rondelku wymieszać gruszki, sok i skórkę z limonki oraz cukier, imbir i cynamon. Wstawić na gaz, od momentu zagotowania trzymać ok. 15 minut aż nasza mikstura będzie miała konsystencję żelu. Nakładać do dżemówek zostawiając 1 cm poniżej krawędzi. Pasteryzować: gotować słoiki przez około 5-10 minut.
Nadesłał(a) ~Zuza,
dnia: Sep 26, 2010
Źródło/autor przepisu: na bazie http://www.wielkiezarcie.com/recipe4365.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Robiłam tą konfiturę jeszcze kilka razy - i w zeszłym roku i w tym :) Najlepsze są bardzo dojrzałe gruszki, jak najbardziej miękkie - wtedy ładnie się rozgotowują i wszystko idzie zgodnie z przepisem. Z cukrem zeszłam do 1/2 szkl. na 1,5 kg gruszek, a i tak są bardzo słodkie - następną partię zrobię tylko dla siebie bez cukru. Do tego koniecznie podwójna ilość imbiru :)
patrycccja Oct 5, 2012 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Hiram - konfitura z rabarbaru z imbirem (wegańska)Sałatka z arbuza i gruszek ze szczyptą imbiru (wegańska & RAW) Jabłka pieczone z migdałami, konfiturami i aromatycznym winnym sosem (wegańska) Aromatyczny dip/ chutney morelowy (z imbirem i goździkami) (wegańska) Kapusta z grzybami mocno aromatyczna - idealna do łazanek, ale i sama doskonała bardzo! (wegańska) Surówka z Bombaju - paprykowo-pomidorowa z imbirem, chili i innymi aromatycznymi przyprawami (wegańska & RAW) Aromatyczna indyjska zupa z soczewicy z pomidorami, curry i imbirem (wegańska) Konfitura z pomarańczy (wegańska) Konfitura z jarzębiny (wegańska) Konfitura jabłkowa (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
linia Oct 5, 2012