7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bardzo aromatyczna konfitura z gruszek z imbirem

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 3,5 słoiczka po 200 ml

5 1/2 szkl. pokrojonych gruszek (ok. 1 i 1/3 kg przed obraniem)
2 duże limonki (lub cytryny, ostatecznie) dla uzyskania 1 łyżki skórki i 1/3 szkl. soku
2 1/3 szkl. cukru (ja daję mniej)
1 1/2 łyżeczki imbiru (najlepiej świeży, starty)
ew. spora szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Gruszki obrać i drobno pokroić. Obrać skórkę z limonki tak, aby uzyskać 1 łyżkę, a następnie wycisnąć 1/3 szkl. soku.

Na patelni lub w rondelku wymieszać gruszki, sok i skórkę z limonki oraz cukier, imbir i cynamon. Wstawić na gaz, od momentu zagotowania trzymać ok. 15 minut aż nasza mikstura będzie miała konsystencję żelu.

Nakładać do dżemówek zostawiając 1 cm poniżej krawędzi. Pasteryzować: gotować słoiki przez około 5-10 minut.
Nadesłał(a) ~Zuza, dnia: Sep 26, 2010
Źródło/autor przepisu: na bazie http://www.wielkiezarcie.com/recipe4365.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

spróbuję,a zastanawiałam się co zrobić z gruszek i trafił mi się interesujący przepis:-)
linia Oct 5, 2012

Robiłam tą konfiturę jeszcze kilka razy - i w zeszłym roku i w tym :) Najlepsze są bardzo dojrzałe gruszki, jak najbardziej miękkie - wtedy ładnie się rozgotowują i wszystko idzie zgodnie z przepisem. Z cukrem zeszłam do 1/2 szkl. na 1,5 kg gruszek, a i tak są bardzo słodkie - następną partię zrobię tylko dla siebie bez cukru. Do tego koniecznie podwójna ilość imbiru :)
patrycccja Oct 5, 2012


smak nader interesujący!
Dana Oct 26, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Hiram - konfitura z rabarbaru z imbirem (wegańska)
Sałatka z arbuza i gruszek ze szczyptą imbiru (wegańska & RAW)
Jabłka pieczone z migdałami, konfiturami i aromatycznym winnym sosem (wegańska)
Aromatyczny dip/ chutney morelowy (z imbirem i goździkami) (wegańska)
Kapusta z grzybami mocno aromatyczna - idealna do łazanek, ale i sama doskonała bardzo! (wegańska)
Surówka z Bombaju - paprykowo-pomidorowa z imbirem, chili i innymi aromatycznymi przyprawami (wegańska & RAW)
Aromatyczna indyjska zupa z soczewicy z pomidorami, curry i imbirem (wegańska)
Konfitura z pomarańczy (wegańska)
Konfitura z jarzębiny (wegańska)
Konfitura jabłkowa (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas