
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy)- Komentarze do przepisu -
Czy mozna uzyc ksylitolu?
~Andrea Jun 13, 2019
Zrobiłam dżem według Twojego przepisu - rewelacja! A masz może przepis na dzem z jagod? Nie chce używać żelfixu :(
~Ola Jul 31, 2018
Po 2h gotowania i po podaniu reszty cukru nadal gotujemy przez 2-3godziny?
~Anna Aug 26, 2017
Aga, ten dżem jest dłużej gotowany i lekko zakwaszony cytryną, więc wytrzymuje rok albo i trochę dłużej. Później też jest ok, ale już powoli, powoli traci aromat i kolor. Truskawki generalnie lepiej robić co rok świeże :)
~K Aug 8, 2017
Ile czasu mogę przechowywać takie dżemy w piwniczce? Normalnie dłużej? W sensie, pamiętam z dzieciństwa, że niektóre przetwory to i po dwa lata stały w piwniczce, ale tak dawno nic takiego nie robiłam, że już nie wiem :D
~Aga Jul 15, 2017
Agata, nie, wcale nie czuć cytryny :) Jest jej o wiele za mało, żeby było ją czuć. Tak jak napisała Sylwia - sokz cytryny zapobieg utlenianiu (właściwie to je spowalnia), więc spowalnia utratę barwy i aromatu, a dodatkowo trochę dżem zakwasza, ale minimalnie, dzieki czemu ma lepszy, "głębszy" smak. Bez jakiegokolwiek posmaku cytryny :)
~kawka Jul 9, 2017
A czy nie czuc za bardzo tej cytryny w dzemie?? Bo ja taka malo cytrynowa jestem :-(
~Agata Jul 4, 2017
Sok z cytryny chroni barwę i dodaje lekki kwasek w tej slodyczy
~Sylwia Jun 28, 2017
A ja mam pytanie co daje dodanie tej cytryny?
~Agu Jun 27, 2017
Ten dżem to MISTRZOSTWO ŚWIATA!!! Robię już drugi rok z rzędu, bo jest najlepszy ze wszystkich, jakie do tej pory robiłam. Córka i siostrzenica aż tupią z radości nie mogąc już się doczekać na "pyszote" XD Polecam wszystkim z czystym sumieniem. Nie ma nic lepszego niż własne przetwory! A ile dzieci mają frajdy przy pomaganiu.. i to czekanie na finał.. i wylizywanie łyżek podczas mieszania.. super jest ten przepis!!!
~Karolina :) Jun 23, 2017
Pierwszy raz robiłam dżem, wyszedł idealny :)
~Anja Jun 16, 2017
Polecam dżem truskawkowy z firmy Gomar, Pińczów górą!
~Czarek Jun 9, 2016
Wyszedł pyszny!!tylko zdecydowane mnie bo tylko jeden średniej wielkości słoiczek :/
~Monia Jun 21, 2015
A moje doświadczenia z wekowaniem są takie: dżemy, powidła czy przeciery smaży się przez kilka dni po to, aby dobrze odparowały wodę i zagęściły się. Proces ten polega na tym, aby wielokrotnie podgrzewać i studzić, robię to zawsze na małym ogniu często mieszając, po czy znów studzę, dopiero tak podgrzewane i studzone dżemy zrobią się gęste. Jedynie pierwsze podgrzewanie może być dłuższe w czasie, a im gęściejsze są tym smażenie musi być krótsze. Zauważyłam, że to właśnie w czasie studzenia najładniej się zagęszczają. A podgrzewam wtedy, gdy mam coś do zrobienia w kuchni innego, łączę dwie czynności naraz, wtedy łatwiej jest dopilnować, aby nie przywarło. Owocnego dżemowania, pozdrawiam.
~dana Jun 18, 2015
Dżem wyszedł wyśmienity. Wszystkim bardzo smakowal. Zdecydowanie lepszy od dżemu z dodatkiem ulepszaczy- ma intensywniejszy kolor i smak, i nie jest taki przeslodzony. W sam raz. Mąż- fan wszelkich dżemów z truskawek- zachwycał się jego smakiem.
~Dorota Jun 18, 2015
NIE SIADŁ MI TEN DŻEM TAKI JAK KUPCZY CO MAM ROBIĆ PROSZE O POMOC
~IGANSKA Jun 17, 2015
NIE SIADŁ MI TEN DŻEM TAKI JAK KUPCZY CO MAM ROBIĆ PROSZE O POMOC
~IGANSKA Jun 17, 2015
Ja gotuje 2 dni po godzinie każdego dnia dwa razy i cukier dodaje na drugi dzień żeby dżem sie noe przepalil i lepiej odparuje bez cukru.
~Basia Jun 16, 2015
Tego przepisu szukałam:) Pamiętam babcię smażącą truskawki na dżem. Cytryny nie dodawała. Nie znam lepszego. Tylko czy wyjdzie podobny ? Zabieram się za robotę;)
~Kosia Jun 12, 2015
Jo i tak zrobie po sfojimu.
~Gienia735734851 Jun 6, 2015
to jest najlepszy przepis na dzemik z truskaw jaki znam :)
~cirilla Jun 28, 2014 ![]() patrycccja Jun 20, 2014
Zrobiłam właśnie moje pierwsze w życiu konfitury według tego przepisu... są pyszne
~fastynka Jun 16, 2014
Warto skorzystać z przepisu. Proporcje zachowane prawidłowo. Dżem pyszny.
Ja do robienia dżemów i powideł używam płytki powietrznej (najlepiej nierdzewnej) wtedy się nie przypala. Najlepiej odparowywać stopniowo (mało mieszając) przez 2 dni na małym ogniu, wtedy truskawki potrafią zachować swój wygląd oraz piana powstająca przy początkowym podgrzewaniu wchłania się w podgrzewaną masę owocową. Wnukom bardzo smakuje. ~Babcia Jun 15, 2014
Mnia mniam właśnie zabieram się za drzemik mam własne truskawki takie ładne zawsze kupowałem ale wystarczy mała działka i odrobina chęci
~onyx Jun 14, 2014
Super przepis,właśnie robi się dżemik,też dałam cukru 250g,ale nie wiem czy nie będzie za słodki.Trochę stania przy garnku,ale smak to wynagradza.Dzięki za przepis.
~zzzddd Jun 14, 2014 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Przepis prosty, bez specjalnego wekowania, dżemy wyszły mi rewelacyjne!! Po prostu PYCHA!:) Dodałam nawet odrobinę mniej cukru 150g, ale i tak jest całkiem słodki. Teraz polecam wszystkim moim znajomym i rodzinie ten przepis, dzieki! pingwinek Jun 7, 2014
Ok, to będę wiedzieć na przyszłość, bo dżemik wyszedł smaczny i bardzo cytrynowy- co jest plusem:) Dzięki za informacje i przepis:)
~Joanna Jun 6, 2014 ![]() patrycccja Jun 6, 2014
Ach, no i z dwóch kilo truskawek wyszły mi dwa słoiczki dżemu...
~Joanna Jun 5, 2014
Hej, fajny przepis, podwoiłam liczbę składników, bo robiłam z 2 kilo truskawek i mam kilka pytań: gotowałam jakieś 2,5 godziny, ale już po 2 godzinach konsystencja zrobiła się mega gęsta, jak powidło- czy tak powinno być? smak sam w sobie bardzo dobry, chociaż ja dałam 200 g cukru na 2 kilo truskawek i dalej wydawał mi się za słodki.
~Joanna Jun 5, 2014 ![]() AlaPl May 31, 2014 ![]() patrycccja Jun 30, 2013 ![]() patrycccja Jun 30, 2013
Dlaczego dżem straci swój kolor po pewnym czasie ?
~Natalia Jun 26, 2013
Czy to są oryginalne zdjęcia tego dżemu ?, chodzi mi czy wyjdzie taki kolor, czy nie z ciemnieje ?
pozdrawiam. ~Olanka Jun 26, 2013
Dzem zrobiony,degustacja była ,robimy kolejne procje -pychota ;) nalesniki. gofry mmmmm
~fascynacja- Jun 24, 2013
w Rzeszowie 5 zł/kg
~Natalia Jun 21, 2013
u mnie truskawki po 3 zł/kg.
~majka Jun 16, 2013
Mieszkam w Lublinie, truskawski ok. 5 zł/kg
ps. nie ma jednak jak babcia na wsi i swoje nie pryskane truskawki ;) ~Maronka Jun 14, 2013
Mieszkam 60 km od WArszawy u mnie truskawki 4-6 zł za kg
~Megi Jun 9, 2013
Pychota :)
~lili May 6, 2013 ![]() Dżem wytrzymuje do wiosny co najmniej, smak dalej rewelacyjny, kolor niestety staje się brązowy. Pomyliłam nawet z powidłami i dlatego uchował się aż do maja. Ale za to jakie było miłe zaskoczenie ;P A dziś zaczynam produkcję, ale już z większych ilości truskawek.( we Wrocławiu za 9,5zł/kg :/) Natka Jun 26, 2012
robię taki dżem na bieżąco do posmarowania kruchego ciasta
~kingak Jun 24, 2011 ![]() patrycccja Jun 24, 2011
Stosując tę metodę robienia dżemu myślicie że wytrzymają do zimy?
Bardzo chciałbym przygotować dżemy z różnych owoców z myślą o mroźniej zimie ale boję się że nie wytrzymają. Znacie może jakieś "metody" wydłużania ich żywotności ? ~Jan Jun 24, 2011 ![]() patrycccja Jun 20, 2011 ![]() Natka Jun 20, 2011 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PYCHA! Z truskawkowych - mój ulubiony :) Mógłby być jeszcze trochę mniej słodki (wiecie, jak się wyjada sam, to może w końcu trochę mdlić ;) ale do kanapek lub, najlepiej, naleśników - idealny! patrycccja Jun 19, 2011 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Monika Jun 22, 2019