7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Robiłam wszystko według przepisu i nic nie wyszło. Dżem jest rzadki i ciemny. Brak mi słów...
~Monika Jun 22, 2019

Czy mozna uzyc ksylitolu?
~Andrea Jun 13, 2019

Zrobiłam dżem według Twojego przepisu - rewelacja! A masz może przepis na dzem z jagod? Nie chce używać żelfixu :(
~Ola Jul 31, 2018

Po 2h gotowania i po podaniu reszty cukru nadal gotujemy przez 2-3godziny?
~Anna Aug 26, 2017

Aga, ten dżem jest dłużej gotowany i lekko zakwaszony cytryną, więc wytrzymuje rok albo i trochę dłużej. Później też jest ok, ale już powoli, powoli traci aromat i kolor. Truskawki generalnie lepiej robić co rok świeże :)
~K Aug 8, 2017

Ile czasu mogę przechowywać takie dżemy w piwniczce? Normalnie dłużej? W sensie, pamiętam z dzieciństwa, że niektóre przetwory to i po dwa lata stały w piwniczce, ale tak dawno nic takiego nie robiłam, że już nie wiem :D
~Aga Jul 15, 2017

Agata, nie, wcale nie czuć cytryny :) Jest jej o wiele za mało, żeby było ją czuć. Tak jak napisała Sylwia - sokz cytryny zapobieg utlenianiu (właściwie to je spowalnia), więc spowalnia utratę barwy i aromatu, a dodatkowo trochę dżem zakwasza, ale minimalnie, dzieki czemu ma lepszy, "głębszy" smak. Bez jakiegokolwiek posmaku cytryny :)
~kawka Jul 9, 2017

A czy nie czuc za bardzo tej cytryny w dzemie?? Bo ja taka malo cytrynowa jestem :-(
~Agata Jul 4, 2017

Sok z cytryny chroni barwę i dodaje lekki kwasek w tej slodyczy
~Sylwia Jun 28, 2017

A ja mam pytanie co daje dodanie tej cytryny?
~Agu Jun 27, 2017

Ten dżem to MISTRZOSTWO ŚWIATA!!! Robię już drugi rok z rzędu, bo jest najlepszy ze wszystkich, jakie do tej pory robiłam. Córka i siostrzenica aż tupią z radości nie mogąc już się doczekać na "pyszote" XD Polecam wszystkim z czystym sumieniem. Nie ma nic lepszego niż własne przetwory! A ile dzieci mają frajdy przy pomaganiu.. i to czekanie na finał.. i wylizywanie łyżek podczas mieszania.. super jest ten przepis!!!
~Karolina :) Jun 23, 2017

Pierwszy raz robiłam dżem, wyszedł idealny :)
~Anja Jun 16, 2017

Polecam dżem truskawkowy z firmy Gomar, Pińczów górą!
~Czarek Jun 9, 2016

Wyszedł pyszny!!tylko zdecydowane mnie bo tylko jeden średniej wielkości słoiczek :/
~Monia Jun 21, 2015

A moje doświadczenia z wekowaniem są takie: dżemy, powidła czy przeciery smaży się przez kilka dni po to, aby dobrze odparowały wodę i zagęściły się. Proces ten polega na tym, aby wielokrotnie podgrzewać i studzić, robię to zawsze na małym ogniu często mieszając, po czy znów studzę, dopiero tak podgrzewane i studzone dżemy zrobią się gęste. Jedynie pierwsze podgrzewanie może być dłuższe w czasie, a im gęściejsze są tym smażenie musi być krótsze. Zauważyłam, że to właśnie w czasie studzenia najładniej się zagęszczają. A podgrzewam wtedy, gdy mam coś do zrobienia w kuchni innego, łączę dwie czynności naraz, wtedy łatwiej jest dopilnować, aby nie przywarło. Owocnego dżemowania, pozdrawiam.
~dana Jun 18, 2015

Dżem wyszedł wyśmienity. Wszystkim bardzo smakowal. Zdecydowanie lepszy od dżemu z dodatkiem ulepszaczy- ma intensywniejszy kolor i smak, i nie jest taki przeslodzony. W sam raz. Mąż- fan wszelkich dżemów z truskawek- zachwycał się jego smakiem.
~Dorota Jun 18, 2015

NIE SIADŁ MI TEN DŻEM TAKI JAK KUPCZY CO MAM ROBIĆ PROSZE O POMOC
~IGANSKA Jun 17, 2015

NIE SIADŁ MI TEN DŻEM TAKI JAK KUPCZY CO MAM ROBIĆ PROSZE O POMOC
~IGANSKA Jun 17, 2015

Ja gotuje 2 dni po godzinie każdego dnia dwa razy i cukier dodaje na drugi dzień żeby dżem sie noe przepalil i lepiej odparuje bez cukru.
~Basia Jun 16, 2015

Tego przepisu szukałam:) Pamiętam babcię smażącą truskawki na dżem. Cytryny nie dodawała. Nie znam lepszego. Tylko czy wyjdzie podobny ? Zabieram się za robotę;)
~Kosia Jun 12, 2015

Jo i tak zrobie po sfojimu.
~Gienia735734851 Jun 6, 2015

to jest najlepszy przepis na dzemik z truskaw jaki znam :)
~cirilla Jun 28, 2014

Tinuviel23, rozumiem że pytanie dotyczy tego: "Dodajemy sok i ew. skórkę z cytryny". Inaczej mówiąc: "Dodajemy sok z cytryny i ew. skórkę z cytryny" :) Zawsze warto też sprawdzać listę składników. Tam masz jak na dłoni: "sok i miąższ z 1 cytryny" - voila! :)
patrycccja Jun 20, 2014

JAKI SOK? :P
Tinuviel23 Jun 19, 2014

Zrobiłam właśnie moje pierwsze w życiu konfitury według tego przepisu... są pyszne
~fastynka Jun 16, 2014

Warto skorzystać z przepisu. Proporcje zachowane prawidłowo. Dżem pyszny.
Ja do robienia dżemów i powideł używam płytki powietrznej (najlepiej nierdzewnej) wtedy się nie przypala. Najlepiej odparowywać stopniowo (mało mieszając) przez 2 dni na małym ogniu, wtedy truskawki potrafią zachować swój wygląd oraz piana powstająca przy początkowym podgrzewaniu wchłania się w podgrzewaną masę owocową. Wnukom bardzo smakuje.
~Babcia Jun 15, 2014

Mnia mniam właśnie zabieram się za drzemik mam własne truskawki takie ładne zawsze kupowałem ale wystarczy mała działka i odrobina chęci
~onyx Jun 14, 2014

Super przepis,właśnie robi się dżemik,też dałam cukru 250g,ale nie wiem czy nie będzie za słodki.Trochę stania przy garnku,ale smak to wynagradza.Dzięki za przepis.
~zzzddd Jun 14, 2014


Przepis prosty, bez specjalnego wekowania, dżemy wyszły mi rewelacyjne!! Po prostu PYCHA!:)
Dodałam nawet odrobinę mniej cukru 150g, ale i tak jest całkiem słodki. Teraz polecam wszystkim moim znajomym i rodzinie ten przepis, dzieki!
pingwinek Jun 7, 2014

Ok, to będę wiedzieć na przyszłość, bo dżemik wyszedł smaczny i bardzo cytrynowy- co jest plusem:) Dzięki za informacje i przepis:)
~Joanna Jun 6, 2014

Joanna, im mniej truskawek/ im szerszy garnek, czyli generalnie im cieńsza warstwa truskawek jest gotowana, tym szybciej odparują. Owoce, w zal. od pogody, a pewnie i odmiany, różnią się też zawartością wody. Więc po 2 godzinach twoje faktycznie mogły być gęściutkie :) Pewnie wystarczyło gotować krócej - chodzi o to, żeby truskawki się "wyszumiały" (żeby przestała się robić piana) i żeby zgęstniały do takiego stopnia jak TY sobie życzysz :)
patrycccja Jun 6, 2014

Ach, no i z dwóch kilo truskawek wyszły mi dwa słoiczki dżemu...
~Joanna Jun 5, 2014

Hej, fajny przepis, podwoiłam liczbę składników, bo robiłam z 2 kilo truskawek i mam kilka pytań: gotowałam jakieś 2,5 godziny, ale już po 2 godzinach konsystencja zrobiła się mega gęsta, jak powidło- czy tak powinno być? smak sam w sobie bardzo dobry, chociaż ja dałam 200 g cukru na 2 kilo truskawek i dalej wydawał mi się za słodki.
~Joanna Jun 5, 2014

Polecam:) Dżem truskawkowe robiłam 1 raz i wyszedł doskonały! Cukru wystarczy 200g|kg i tak jest baaardzo słodki ale w końcu to dżem.
AlaPl May 31, 2014

Natalia, skąd przypuszczenie że straci swój kolor? Ten dżem tak nie robi. Być może chodzi ci o inny przepis - puszka.pl/przepis/6265-ekspresowy_dzem_truskawkowy_z_wyraznymi_kawalkami_owocow.html Nie wiem dlaczego, ale ten krótko duszony tak ma - blednie i traci aromat po kilku miesiącach...
patrycccja Jun 30, 2013

Olanka, tak, to są zdjęcia TEGO dżemu :D Kolor może mieć trochę inny w zależności od truskawek, w szczególności stopnia ich dojrzałości, a także czas duszenia. Im dłużej duszone, tym mogą być ciemniejsze. A jak przypalisz to w ogóle ;D
patrycccja Jun 30, 2013

Dlaczego dżem straci swój kolor po pewnym czasie ?
~Natalia Jun 26, 2013

Czy to są oryginalne zdjęcia tego dżemu ?, chodzi mi czy wyjdzie taki kolor, czy nie z ciemnieje ?
pozdrawiam.
~Olanka Jun 26, 2013

Dzem zrobiony,degustacja była ,robimy kolejne procje -pychota ;) nalesniki. gofry mmmmm
~fascynacja- Jun 24, 2013

w Rzeszowie 5 zł/kg
~Natalia Jun 21, 2013

u mnie truskawki po 3 zł/kg.
~majka Jun 16, 2013

Mieszkam w Lublinie, truskawski ok. 5 zł/kg
ps. nie ma jednak jak babcia na wsi i swoje nie pryskane truskawki ;)
~Maronka Jun 14, 2013

Mieszkam 60 km od WArszawy u mnie truskawki 4-6 zł za kg
~Megi Jun 9, 2013

Pychota :)
~lili May 6, 2013

W zeszłym roku skorzystałam z tego przepisu. Truskawki zasypane cukrem (mniejszą ilością)leżakowały całą noc w lodówce. Potem już tylko smażenie. Dżem był przepyszny..mhm..Jak dla mnie 200gr cukru na kilogram truskawek w zupełności wystarcza. Kiedyś w dzieciństwie nie lubiłam takiego dżemu bo był za słodki i mdły.
Dżem wytrzymuje do wiosny co najmniej, smak dalej rewelacyjny, kolor niestety staje się brązowy. Pomyliłam nawet z powidłami i dlatego uchował się aż do maja. Ale za to jakie było miłe zaskoczenie ;P
A dziś zaczynam produkcję, ale już z większych ilości truskawek.( we Wrocławiu za 9,5zł/kg :/)
Natka Jun 26, 2012

robię taki dżem na bieżąco do posmarowania kruchego ciasta
~kingak Jun 24, 2011

A dlaczego miałyby nie wytrzymać? Nie tylko do zimy, ale co najmniej do wiosny :) Ja już się nie obawiam niepasteryzowanych dżemów z truskawek i przecieru pomidorowego - wystarczy szybko nałożyć gorącą masę do gorących słoików i zasysają się doskonale. Ale jeśli się obawiasz (też przechodziłam tą fazę ;), to pasteryzowanie jest proste: wstawiasz do garnka słoiki tej samej wysokości, zalewasz wodą aż pod zakrętki, dżemówki pasteryzujesz 10-15 min. od zagotowania wody, większe słoiki 20-30 min. Po wyjęciu stawiasz do góry dnem. Oczywiście jeśli pasteryzowałbyś dżem, który zdążył już wystygnąć, to trzeba dłużej gotować - żeby ciepło zdążyło dotrzeć do samego środka słoików. Powodzenia :)
patrycccja Jun 24, 2011

Stosując tę metodę robienia dżemu myślicie że wytrzymają do zimy?
Bardzo chciałbym przygotować dżemy z różnych owoców z myślą o mroźniej zimie ale boję się że nie wytrzymają. Znacie może jakieś "metody" wydłużania ich żywotności ?
~Jan Jun 24, 2011

Ja ani nie lubię słodkich rzeczy, ani chleba - a wczoraj z tym dżemem z ćwiartkę chleba zjadłam ;) I jeszcze naleśniki mi się marzą :)
patrycccja Jun 20, 2011

Zastanawiałam się czy robić w tym roku dżemik "kruskawkowy", te zdjęcia są tak niesamowite, ślinka leci jak się patrzy. Chyba się przekonam i 2-3 słoiczki wykonam ;)
Natka Jun 20, 2011


PYCHA! Z truskawkowych - mój ulubiony :) Mógłby być jeszcze trochę mniej słodki (wiecie, jak się wyjada sam, to może w końcu trochę mdlić ;) ale do kanapek lub, najlepiej, naleśników - idealny!
patrycccja Jun 19, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas