7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Powidła śliwkowe (bez cukru)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

W tym roku trochę pośpieszyłam się z powidłami, ale i tak cukier nie był potrzebny. Powidła "wyszły" kwaskowo - słodkawe. Do części powideł dodałam kilka łyżek rumu i 1 paczkę "cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu" (producent Kamis). Jakież to dobre...(przed myciem garnek został dokładnie wylizany..., ach ten rum!)
Dana Aug 31, 2014

Czytałam w jakiejś starej książce kucharskiej, żeby podczas smażenia/gotowania do śliwek dorzucić 2-3 pestki. Nie wiem, na jakiej zasadzie to działa, ale odnoszę wrażenie, że naprawdę powidła mają wówczas bardziej subtelny smaczek.
Uwielbiam powidła!!!
Dana Oct 27, 2011

robię dokładnie tak samo, ale bez pasteryzowania. po prostu bardzo gorące śliwki przekładam do wyparzonych słoików, mocno zakręcam wygotowanymi i wytartymi do sucha nakrętkami i odwracam do góry dnem aż wystygną. nigdy nie dodaję cukru. nigdy też się nie psują :)))
prawdę mówiąc śliwki w tym roku były takie słodkie, że trudno mi sobie wyobrazić je z cukrem, a ja lubię zjeść duuuużo...
z wieloletnich doświadczeń w mojej rodzinie wynika, że takie powidła mogą przetrwać kilka-kilkanaście lat (był taki zapomniany słoik w piwnicy, odnaleziony przy okazji przeprowadzki :)
acha i nie ma się co martwić tym przywieraniem do garnka (ja podkładam płytkę). taki ich urok, to lekkie przesmażenie-przypalenie nadaje im specjalnego smaczku.
powidła śliwkowe rządzą :)
~trueskafka Oct 23, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas