puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Prosty czekoladowy brownie
Czekoladowy 'placek' wprost z USA. Fajnie zabrać trochę do szkoły/pracy na drugie śniadanie w formie batonika :)
-
Pomidorowy sos do makaronu z cukinią i czosnkiem
Pyszny sos pomidorowy a'la Bolognese z cukinią zastępującą granulat sojowy. Wymyśliłam ten przepis dla mojej mamy, która nie może jeść strączkowych, więc musiałam czymś zastąpić granulat. Wyszło naprawdę zacnie.
-
-
-
Koktajl (smoothie) zdrowotny z dziko rosnącymi roślinami
autor: Iwo-na
dieta: wegańska & RAW
Dla RAW-WEGE i dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie lub potrzebują dużo witamin, minerałów i mikroelementów. Koktajl jest przepyszny!
-
Fasolka szparagowa w prostym sosie pomidorowym
autor: Surri
dieta: wegańska
Ja podaję z ryżem, który chwilę prażę przed ugotowaniem.
-
Włoska sałatka makaronowa z rukolą, serem owczym i suszonymi pomidorami
Bardzo sycąca, szybka w przygotowaniu (czas zależy od czasu gotowania makaronu). Świetna na lekką kolację lub jako lunch do zabrania w pudełku.
-
Wegański tort czekoladowy z wiśniami
Już dawno chciałam zrobić tort, jednak zawsze, gdy już się na to decydowałam, nie miałam pod ręką wegańskiej margaryny, której w moim mieście nie można kupić w sklepie (ja kupuję w Evergreenie). Dlatego gdy na blogu, którego adres podaję poniżej, zobaczyłam kilka przepisów na torty wegańskie (w tym przynajmniej jeden bez użycia margaryny wegan) to wiedziałam, że muszę zrobić go jak najszybciej :) Odrobinę zmodyfikowałam krem i sądzę, że na duży plus :) Tort jest obłędny :)
-
Kulkowy chutney z dyni
autor: ~zen
dieta: wegańska
Niby ten przepis został zakwalifikowany na kuchnia.tv do sosów i kuchni indyjskiej. Wg. mnie jest to raczej przepis inspirowany kuchnią indyjską, bo na pewno nie ma postaci tradycyjnego chutneyu, tylko kawałków (np. kulek) dyni zanurzonych w dość gęstym, aromatycznym sosie. Jak dla mnie super alternatywa dla dyni marynowanej - o wiele bardziej aromatyczna :)
-
Chiński rosół ze wstążkami warzyw i makaronem nudle
autor: ryfka
dieta: wegańska
Bardzo prosta i błyskawiczna w przygotowaniu zupka pachnąca Wschodem. Ciekawostką jest to, że Azjaci jedzą warzywa pałeczkami, a wywar piją łyżką albo prosto z miski. Polecam taki sposób jedzenia, bo sprawia prawdziwą przyjemność :) Ułatwieniem może być zastąpienie pałeczek widelcem.
-
Meksykańskie ciasteczka czekoladowe z nutą cayenne
Czekoladowe ciasteczka, których smak idealnie podkreśla ostra nuta cayenne. Dochodzi jeszcze wierzch muśnięty cynamonem... Są pyszne, a składniki potrzebne do ich przygotowania bez problemu powinniśmy znaleźć w każdej kuchni :)
-
Chili z cukinią, czerwoną fasolą i tofu
Bazowy przepis na szybkie chili. Dodatek tofu jest opcjonalny, wyniknął z potrzeby podniesienia wartości białkowej potrawy.
-
Dżem żurawinowo-jabłkowy
autor: ~zen
dieta: wegańska
Lekko kwaskowy i pyszny :)
-
-
Dżem mirabelkowy
Już w tamtym roku zrobiłam dżem mirabelkowy według przepisu mojej babci, ale wyszedł zdecydowanie przesłodzony. W tym roku postanowiłam znowu go zrobić (tym bardziej, że nazbierałam wiadro mirabelek rosnących dziko, nie robaczywych :P) tylko zmniejszyć ilość cukru. Faktycznie wygląda i smakuje rewelacyjnie. W smaku jest kwaśnawo-słodki, taki jaki powinien być dżem z mirabelek :)
Zdjęcie dodam jak tylko odzyskam swoje aparaty :)
-
-
Placki z dyni
Pyszne i banalnie proste!
-
-
Dango - tradycyjny japoński deser
Siostra użyła mąki ryżowej pełnoziarnistej i pewnie dlatego wyszły lekko twardawe, jednak mi i tak bardzo smakowało :) Dodaję sos sojowy do wielu potraw, jednak nie sądziłam, że w wersji na słodko również się sprawdzi :)
-
Oryginalna grecka musaka dla wegetarian (pod beszamelem)
Pracując niegdyś w greckiej restauracyjce miałam przyjemność kosztować najlepszą musakę w życiu i podglądać proces jej powstawania. Poniżej przedstawiam wegetariańską wersję tamtego przepisu - różni się jedynie brakiem mięsa mielonego.
-
Zupa z ogórków małosolnych i mleka kokosowego
autor: Divva
dieta: wegańska
Ogórkowa z małosolnych i zielonych ogórków bardziej mi smakuje, może ze względu na łagodniejszy smak, który jeszcze bardziej łagodzi mleczko kokosowe. Jak dla mnie pycha, zachęcam do spróbowania!
-
BAKŁAŻAN – BAŁKAŻAN! Zapiekanka
autor: Izaraj
dieta: lakto-wege
Dziś zajrzałam do mojego zeszytu z przepisami. Mam go jakieś 20 lat (był raz przepisywany). Na trzeciej stronie mam przepis na zapiekankę z bakłażana z notatką, że spożywana z bagietką jest super! Przepis kuchni 5 przemian (kolejne litery w przepisie oznaczają właśnie kolejne przemiany).
-
Leniwe pierogi z tofu
Zadziwiające, że nie pojawiło się to jeszcze na Puszce! Podstawowy przepis na klasyczne leniwe pierogi z wersji wegańskiej, z tofu zamiast twarogu. Proste, smaczne i sycące.
-
Salata de vinete - sałatka/pasta z pieczonych bakłażanów z zieloną papryką i pomidorami
Kuchnia rumuńska. Rozwinięta wersja salate de vinete prajite. Szybka w przygotowaniu, dobra na zimną przystawkę z chlebkiem pita lub bagietką.
-
Salata de vinete - sałatka (pasta) z pieczonych bakłażanów
To jedno ze sztandarowych dań kuchni rumuńskiej. Wbrew nazwie bardziej przypomina pastę typu hummus. Bardzo łatwa do przygotowania potrawa. Ja obowiązkowo zjadam salate de vinete z pieczonym chlebem pita.
Jak byłem w Rumunii, to cały czas o niej słyszałem, ale najlepszą zjadłem w Budapeszcie (ukłony dla kelnerów z restauracji "Spinoza" - tam podano ją zresztą pod nazwą sałatki transylwańskiej).
|