Oryginalna grecka musaka dla wegetarian (pod beszamelem)
Pracując niegdyś w greckiej restauracyjce miałam przyjemność kosztować najlepszą musakę w życiu i podglądać proces jej powstawania. Poniżej przedstawiam wegetariańską wersję tamtego przepisu - różni się jedynie brakiem mięsa mielonego.
3 duże ziemniaki
1 duży bakłażan (lub 2 małe)
puszka pomidorów bez skórki
cynamon (umiarkowana ilość, ale obowiązkowo!)
sól
pieprz
opcjonalnie według uznania: cząber, tymianek, kardamon, gałka muszkatołowa, macierzanka, oregano, czosnek granulowany
oliwa/olej do smażenia
1. Ziemniaki obrać, pokroić w ok. 0,5 cm plastry i podsmażyć na patelni. Plastry można również wyłożyć w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy przygotowywać musakę, zalać oliwą, posypać przyprawami i piec ok. 15-20 min w 180°C (wersja szybsza, a ziemniaki nie będą się później rozpadały).
2. Bakłażana pokroić w ok. 1 cm plastry, oprószyć solą i poczekać, aż się "spoci". Plastry obetrzeć papierowym ręcznikiem i smażyć na małej ilości oleju (uwaga: bakłażan bardzo mocno pije olej - należy uważać, by nie nasączył się nim zbytnio).
3. Pomidory przełożyć do miski i wymieszać z przyprawami.
4. Układać kolejno: ziemniaki, pomidory, bakłażan. Całość polać beszamelem - patrz niżej.
5. Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180-190°C. Smacznego!
Sos beszamelowy:
1. Masło rozpuścić, dodać mąkę, roztrzepać. Zdjąć z ognia, dodać mleko. Intensywnie mieszać (najlepiej trzepaczką), aby nie porobiły się grudki.
2. W razie potrzeby dodać mleka/mąki. Sos powinien mieć konsystencję śmietany.
3. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Wskazówki i uwagi:
1. Początkowo zapach połączenia świeżych pomidorów i cynamonu może razić. Jednak po wypieczeniu uzyskuje się bardzo przyjemny efekt. To właśnie umiarkowana ilość tej przyprawy nadaje musace jej oryginalny smak.
2. Do beszamelu można dodać parmezanu lub innego startego sera. Na początku sos może okazać się trudny w przygotowaniu (sama podchodziłam do niego wiele razy i wiele razy mi nie wychodził), ale po kilku razach dochodzi się do wprawy :)
Nadesłał(a) hugable,
dnia: Aug 18, 2011
Źródło/autor przepisu: Przepis własny konsultowany :)
Fajny przepis. Ostatnio dodatkowo, na ziemniaki kładziemy ugotowaná coczewice z cebulkà, puszkà pomidorow (najlepiej krojonych), koncentrat pomidorowy wg uznania i przyprawy: super pasuje przyprawa do mièsa mielonego. Tak ugotowana siczewica w sosie pomidorowym daje dodatkowà sytość dania. Dopiero na gore kładè baklazana usmażonego na patelni grilowej. Wszystko zalewam beszamelem.
Platynka
Mar 3, 2019
Bardzo smaczne danie, cynamon świetnie komponuje się z resztą składników
~margaretka
Mar 9, 2015
@Anabel, różnica jest zasadnicza: tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc przesmażony bakłażan jest bardziej wyrazisty i według mnie dużo lepszy (bo sam w sobie jest mdły), niż taki uduszony pod beszamelem, ale oczywiście jak kto woli ;)
ryfka
Aug 22, 2014
Platynka Mar 3, 2019