7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chiński rosół ze wstążkami warzyw i makaronem nudle

Bardzo prosta i błyskawiczna w przygotowaniu zupka pachnąca Wschodem. Ciekawostką jest to, że Azjaci jedzą warzywa pałeczkami, a wywar piją łyżką albo prosto z miski. Polecam taki sposób jedzenia, bo sprawia prawdziwą przyjemność :) Ułatwieniem może być zastąpienie pałeczek widelcem.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 marchewki
pietruszka
kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
cebula
duża papryczka chilli
kabaczek (opcjonalnie)
3 płaty suchego makaronu nudle

1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
sos sojowy, niezbyt dużo
sól
ew. kostka warzywna
ew. pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

Wstawiamy około 3-4 l wody na gaz. Zanim zacznie się gotować, zabieramy się za przygotowanie warzyw. Zaczynamy od tych najtwardszych - marchewkę i pietruszkę obieramy i obieraczką do warzyw tniemy na takie podłużne płaty (tak przygotowane warzywa fajnie komponują się z makaronem). Wrzucamy do wody. Imbir drobniutko siekamy. Czosnku nie rozdrabniamy, tylko miażdżymy nożem i w całości wrzucamy do zupy. Do tego cebula pokrojona w większą kostkę i przyprawy - sosu sojowego niezbyt dużo, żeby bulion nie był zbyt ciemny.

Gdy warzywa już troszkę zmiękną, nacinamy koniec papryczki chilli na krzyż i w całości wrzucamy do zupy. Na koniec, wraz z nudlami, dodajemy kabaczek przygotowany tak samo jak marchewka i pietruszka. Gdy makaron jest miękki, zupa jest gotowa.

Wskazówki i uwagi:

Ważne jest to, aby nie zagotowywać zupy, aby trzymać ją ciągle na wolnym gazie. Trzeba uważać, aby nie przesadzić z przyprawami - zupa powinna być aromatyczna, ale nie nazbyt intensywna.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: Sep 9, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Chodziło mi o białą rzodkiew. Dziękuję ;)
ryfka Sep 13, 2011

Jasne że admin mógłby poprawić :) Czy z tą chińską rzepą chodzi o białą rzodkiew czyli daikon? Czy o tą okrągłą, białą z fioletową górą? Bo do kompletu znalazłam jeszcze takiego dziwaka, który wygląda jak młody ziemniak: blog.wojnanasmaki.pl/1669,slownik-kulinarny-pochrzyn-jicama-jams-ignam-meksykanski-slodki-ziemniak-ahipa-saa-got-chinski-ziemniak-chinska-rzepa/ ;)
patrycccja Sep 12, 2011

Chilli można wrzucić chwilę wcześniej, a nudle na końcu z kabaczkiem. Właśnie zauważyłam, że zapomniałam o kluczowym składniku tej zupy, gdy pisałam przepis. Chodzi o rzepę chińską, którą można zastąpić paroma rzodkiewkami. Rozdrobnioną, wrzuca się na samym początku wraz z marchewką i pietruszką. Czy admin mógłby poprawić? :)
ryfka Sep 12, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pikanta zupa chińska - chiński rosół z makaronem i kapustą pekińską (wegańska)
Makaron chiński z warzywami (po zabrzańsku) (wegańska)
Makaron z fasolą i wstążkami marchewkowymi (wegańska)
Majonezowa sałatka z makaronu nudle (ovo-wege)
Nudle z warzywami w tajskim stylu (wegańska)
Nudle z kotletami sojowymi i warzywami - prawie jak chińszczyzna (wegańska)
Makaron chiński na ostro (wegańska)
Sos z mieszanką warzyw chińskich (wegańska)
Rosół (wegańska)
Sałatka "Chiński mur" (z makaronem sojowym lub ryżowym) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas