7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Oryginalna grecka musaka dla wegetarian (pod beszamelem)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Fajny przepis. Ostatnio dodatkowo, na ziemniaki kładziemy ugotowaná coczewice z cebulkà, puszkà pomidorow (najlepiej krojonych), koncentrat pomidorowy wg uznania i przyprawy: super pasuje przyprawa do mièsa mielonego. Tak ugotowana siczewica w sosie pomidorowym daje dodatkowà sytość dania. Dopiero na gore kładè baklazana usmażonego na patelni grilowej. Wszystko zalewam beszamelem.
Platynka Mar 3, 2019

Bardzo smaczne danie, cynamon świetnie komponuje się z resztą składników
~margaretka Mar 9, 2015

@Anabel, różnica jest zasadnicza: tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc przesmażony bakłażan jest bardziej wyrazisty i według mnie dużo lepszy (bo sam w sobie jest mdły), niż taki uduszony pod beszamelem, ale oczywiście jak kto woli ;)
ryfka Aug 22, 2014

Nie rozumiem po co smażyć bakłażana przed, a potem zapiekać jeszcze w piekarniku ? Ja wkładam surowy pięknie mięknie a w smaku nie ma różnicy
~Anabel Aug 22, 2014

Przepis bardzo dobry,ale jak każdy ja też go nieco urozmaiciłam ,dodając na warstwę ziemniaków ,zeszkoloną cebulę ,pokrojoną w wiórka ,dzieki temu potrawa nabrała bardziej wyraznego charakteru.Jeszcze jedna uwaga,pomidory powinno się podsmażyć ,przed nałożeniem tej warstwy ,ponieważ są po prostu zbyt twarde w stosunku do reszty składników.
satina6 Mar 5, 2014

Równie dobry sposób na bakłażana to patelnia grillowa. Osuszone plastry nacieram niewielką iloscią oliwki i podsmażam na patelni grillowej. Szybki i efektowny sposób, a nie muszę specjalnie do tego celu rozgrzewać piekarnika, co dla mnie jest oszczędnoscią, bo często przygotowuję obiady kilka godzin przed podaniem.
Plastry ziemniaków podsmażam we frytkownicy, a dopiero potem posypuję je przyprawami.
ryfka Jan 8, 2013

Robiłam musakę bardzo podobną do tej, i tak jak już zostało tutaj wspomniane, dodałam do warstwy pomidorowej granulat sojowy - PYCHOTA! I jakże doskonała imitacja oryginału ;) Ja także piekę bakłażany w piekarniku, a raczej je podgrillowuję ;) - o wiele lepszy sposób od smażenia :)
veg_mania Aug 28, 2012

tak, odkąd raz upiekłam w ten sposób bakłażana już nigdy nie użyłam do tego patelni! ten sposób jest najlepszy :)
hugable Jul 25, 2012

a co do bakłażanów wymisliłam własny sposób obróbki cieplnej. Po wyatrciu soli ręcznikiem papierowym, wkładam je do miski i polewam olejem w niewielkiej ilości, tak żeby po prostu nie wyschły w trakcie pieczenie. Następnie układam jedną warstwą na kratce w piekarniku (pod spodem blacha z papierem lub folia na cieknące soki) i do piekarnika - 200st pod grillem lub górną grzałką i przewracam na drugą stronę do zrumienienia
~azumi Jul 18, 2012

sos beszamelowy - najlepiej dodawać zimne mleko w niewielkiej ilości, niemlaże po łyżce, dopiero jak się rozrzedzi dostatecznie wlać mleka tyle ile potrzeba. A w razie grudek zmiksować blenderem/żyrafą u nas w domu zwaną bziukaczem :)
~azumi Jul 18, 2012

Pierwsza musaka, jaką robiłam i jaką jadłam wogóle. Potrawa jest genialna! Żeby bliżej było oryginalnej wersji, udusiłam proteinę sojową z cebulą, czosnkiem i pomidorami z puszki. Mąż powiedział, że to lazania w greckim wydaniu :) Cynamon rzeczywiście daje fajny efekt.
ryfka Jan 30, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas