puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Zapiekanka z wędzonym tofu i pesto
autor: gaga1
dieta: wegańska
Bardzo barwna i smaczna potrawa!
-
Wegańska pizza Margharitta
Pyszny przepis na około 5 małych pizzy.
-
-
Krem z warzyw
autor: ruta
dieta: wegańska
Pyszna zupa krem z marchewki i bobu!
-
Śmietana słonecznikowa
autor: Iwo-na
dieta: wegańska & RAW
Świetna do zabielania zup i sosów. Również dla raw-wege, jeśli znajda zastosowanie :-)
-
-
-
Drożdżowy chlebek bananowy
Przepis, który dzisiaj Wam proponuję to niezupełnie typowy bananowy chlebek, który zazwyczaj bardziej przypomina ciasto niż pieczywo. Ten jest dużo bardziej "chlebowy" w smaku i strukturze, nie zawiera cukru, jego słodycz pochodzi wyłącznie z bananów i czipsów bananowych które są w składzie :)
Na śniadanie z dodatkiem domowego twarożku, który zrobiłam z własnego jogurtu oraz miodu gryczanego to po prostu rewelacja, polecam!
-
Bigos z kabaczka, selera naciowego i kiszonych ogórków
Do takiego bigosu można dodać warzywa, jakie są akurat pod ręką. Ale o jego niepowtarzalnym smaku przesądza kabaczek, kiszone ogórki i seler naciowy, więc koniecznie je dorzućcie.
-
Pigwa (a właściwie pigwowiec) do herbaty
Dla smaku i zdrowia :) Do herbaty jest o wiele lepszy niż cytryna - nie tylko odpowiednio kwaśny, ale też wspaniale aromatyczny :) No i bardzo zdrowy - polecany na przeziębienia! Oczywiście, zastosowań jest o wiele więcej. Pigwowiec wspaniale podnosi walory smakowe jabłek - dlatego warto go dodawać do kompotu, jabłek na szarlotkę i robiąc dżemy, nie tylko jabłkowe. Można też go używać do keksa czy innych ciast razem lub zamiast owoców kandyzowanych.
-
Ślimaczki drożdżowo - cynamonowe
Są one na tyle słodkie, że nie trzeba ich dekorować lukrem. Jest to ciasto drożdżowe, więc szybko robi się twarde. Są to ciastka do zjedzenia od razu, tego samego lub następnego dnia. Lubisz cynamon i ciasto drożdżowe? - ten przepis jest dla Ciebie :)
-
Taralli - słona przekąska z włoskiej Apulii
Świetne. Proste w przygotowaniu, w sam raz do pochrupania przy kieliszku wina. Na gościach zrobią z pewnością większe wrażenie niż kupne paluszki.
-
Tarta/zapiekanka z kaszy kukurydzianej z dynią i salsą pomidorową
Pyszne, pożywne i zdrowe danie, efektownie kolorowe, więc nadaje się dobrze na przyjęcie. Jedyny warunek, aby podać je w ładnych kawałkach to cierpliwość, bo aby ją pokroić trzeba poczekać aż zupełnie wystygnie i stężeje.
-
-
Dip czosnkowy
autor: zyll
dieta: lakto-wege
Dla mnie najlepszy do zupy krem (brokułowa, groszkowa, pomidorowa, ze świeżych ogórków, albo jaka Wam się spodoba), ale też do nachosów kukurydzianych, pizzy, kanapek itd.
-
-
-
Twarożek oliwkowy
autor: tiny
dieta: lakto-wege
Na pomysł wpadłam kiedy w kuchni zabrakło soli...
-
Chleb kukurydziany ze skórką curry
Moja własna modyfikacja przepisu na podstawowy chleb kukurydziany. piekłam już wiele razy i zawsze się udawał ;)
-
Sos a la pieczeniowy
Znacie pyzy drożdżowe na parze? Tęskniłam za nimi od kiedy zostałam wegetarianką, bo do nich przecież konieczna pieczeń z sosikiem...( chyba, ze ktoś lubi na słodko). Teraz mam sos bez pieczeni - z pyzami rozpływa się w ustach!
-
-
Ciasto owsiane z jabłkami
Moje wariacje z płatkami owsianymi. Te ciacha zawsze się udają. Są megazdrowe i pyszne.
-
Masełko ciecierzycowo - orzechowe z lnem
Pyszne smarowidełko z ciecierzycy z dodatkiem orzechów i siemienia lnianego, dobrze udające masło orzechowe.
-
Koktajl szpinakowo-owocowy
autor: Cottie
dieta: wegańska & RAW
Delikatny w smaku, lekko zawiesisty, pyszny :). A jaki zdrowy!
-
Pasztet z żłółtego grochu
autor: xero
dieta: wegańska
Miały być z tego falafle, ale coś nie chciały się smażyć w jednej części ;)
|