puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Sałatka z bobu z pieczarkami i cytryną
autor: alsee
dieta: wegańska
Osobiście wolę przygotować sałatkę wcześniej, by składniki mogły się przegryźć.
-
Kotlety z kalafiora z cebulą i czosnkiem - palce lizać!
Pyszne kotlety z kalafiora, które jest w stanie przygotować nawet największe kuchenne beztalencie ;)
-
Szybki kuskus z fetą i prażonymi pestkami
Bardzo szybkie, pożywne "danko", idealne do przygotowania w pracy!
-
Babciny ryż duszony ze szpinakiem, pomidorami i papryką
Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, jest modyfikacją tradycyjnego greckiego przepisu. Potrawa, która poprawi humor i pysznie zapełni nawet najbardziej wybredne żołądki. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno, a przy tym łatwo można ją zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię, a nawet w długą wyprawę w nieznane.
-
Zapiekany ryż z jabłkami
Danie łatwe i szybkie, prosto też zapakować do pudełka i zabrać do pracy. Można tam je odgrzać i ciepły lunch gotowy!
-
Kasza jaglana z suszonymi owocami i jabłkowo-bananowym musem
autor: jopi
dieta: wegańska
Sycący i bardzo odżywczy lunch, który smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym.
-
-
Kolorowe wytrawne muffiny pełne warzyw
Wilgotne muffiny z mąki pszennej zwykłej i orkiszowej pełnoziarnistej.
-
-
Słodkie Pesso ("kasza makaronowa") z bakaliami
Przepis odkryłam kupując nowy produkt "Wodzisławia" - Pesso czyli tzw. kaszę makaronową. I tak rozpoczęły się różne wariacje Pessowe:)
-
Daal z czerwonej soczewicy (z dodatkiem przyprawy pięć smaków)
Daal idealnie nadaje się na wegetariański lunch do pracy. Ciepły smakuje pysznie zarówno jako bardzo gęsta zupa jak i drugie danie jeśli dodamy do niego dodatkowo ryż lub ulubiony rodzaj płaskiego chleba.
-
Kozi ser ze szpinakiem ukryty w pomidorze
Efektowne i zdrowe danie na każdą kieszeń. Podawać jako przekąskę.
-
Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu
autor: szarri
dieta: lakto-wege
Przepis, z tego, co słyszałam, sięga starożytnego Rzymu - ja znam go od siostry, która zna go od koleżanki, która zna go... Próbowałam znaleźć jakieś źródło, ale w bardzo wielu miejscach znalazłam najróżniejsze jego wariacje - zawsze bez podanego autora. Oto moja wersja.
-
Stir fry z zielonych warzyw z pieczarkami i tofu
Szybki do przygotowania, smaczny stir fry. Jest lekki i pożywny, w sam raz na lato.
-
-
Jogurt czekoladowy z pomarańczą
Idealny pomysł na lekki podwieczorek, zwłaszcza dla osób, które nie potrafią żyć bez czekolady, a nie powinny spożywać jej w nadmiarze ;)
-
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i brokułem
Pyszny, pożywny i sycący posiłek dający energię na cały dzień w pracy.
-
Makaron "samo zdrowie" ze śmietanowo-czosnkowym szpinakiem
autor: gracet
dieta: lakto-wege
Fantastyczny smak, szybkość przygotowania i podgrzania to atuty tego dania.
-
Pomidorowe kule obiadowe z soczewicy i ryżu
Kule obiadowe, podsmażana cukinia i ogórek kiszony to idealny obiad na niedzielę, kiedy mamy nieco więcej czasu na gotowanie i różne inne rzeczy :)
-
Rzodkiewki na grządce (z twarożkiem ziołowym)
Danie, a właściwie sposób podania, pochodzi z restauracji NOMA w Kopenhadze, która w 2010 roku otrzymała nagrodę dla najlepszej restauracji świata. Niestety, nie jest to restauracja wegetariańska, ale serwują dużo potraw wegetariańskich.
-
-
-
Onigiri (kulki ryżowe) z pesto pietruszkowym
Onigri to kulki ryżowe z różnymi nadzieniami. Moje onigri tym razem są z pietruszkowym pesto.
-
-
Surówka z cukini z pomidorem, zarodkami i otrębami zbożowymi
Sałatka jest naprawdę przepyszna :) Wcześniej nie sądziłam, że cukinia na surowo tak fajnie smakuje :) Jem często na kolację czy do obiadu. Zazwyczaj robię wersję bez grzanek, jednakże z grzankami też smakuje fajnie :)
|