puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
-
Makaron na zdrowie: z zielonym mixem warzyw i pestkami
Przygotowanie tej potrawy trwa w zasadzie tyle, co ugotowanie razowego makaronu, a ze względu na zawartość brokułów, sezamu, słonecznika, pestek dyni i oleju lnianego jest prawdziwą bombą witaminową.
-
Imbir z sokiem aroniowym
Tą mieszanką wyleczyłam się z przeziębienia. Jest idealna na jesienno-zimowe słoty.
-
Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami (z mąki orkiszowej lub kamut)
Bułeczki mojej mamy. Przepis odziedziczony po babci z czasów, kiedy trudno było zdobyć jajka ;) Bułeczki są dobre ciepłe, ale są też smaczne za parę dni (są wtedy twardsze). Przygotowane z mąki kamut są delikatniejsze i bardziej miękkie (podobne do pszennych). My zazwyczaj pieczemy orkiszowe - na życzenie dzieci.
-
Korzenna zupa cebulowa.
Zupa zainspirowana przepisem z opakowania przyprawy. Smaczna, tania, szybka do zrobienia, a co najważniejsze - zawsze się udaje! ;)
-
-
Grysik na słodko
To ulubiony deser mojej babci :)
-
Smażone warzywa z pokruszoną fetą
Warzywa zostały przyrządzone wczoraj, bo trzeba coś było zrobić z marszczącą się papryką i mięknącą cukinią :) Żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia, bo potrawa ładnie się prezentuje.
-
-
Syrop dyniowo-przyprawowy do kawy
Na moim ukochanym Pinterest.com natknęłam się na przepis do samodzielnego wykonania Pumpkin Spice Latte, chyba jednej z najbardziej popularnych kaw w Amerykańskim Starbucks w sezonie jesienno-zimowym (czy w Polsce taka forma jest, nie mam pojęcia!). Najważniejszą częścią latte jest słodki, pełen przypraw syrop z dyni. A jako, że wierną fanką dyni jestem, postanowiłam spróbować i polecam!
-
Śliwkowo - czekoladowy "tulipan"
autor: Stasia
dieta: lakto-wege
Bezglutenowe, bezmleczne - zaskakujący przerost efektu nad włożonym wysiłkiem ;-)
-
Kruche ciasto ze sliwkami
autor: Iwo-na
dieta: lakto-wege
Z mąką razową i miodem.
-
Jesienne placki jarzynowe z sosem czosnkowym
Jesień obfituje w najpyszniejsze warzywa i owoce. Aż szkoda byłoby nie skorzystać!
-
-
Zupa zimowa buraczkowa
Rozgrzewająca zupa buraczkowa.
-
Chleb z czarną soczewicą i szałwią
Pyszny razowy pszenno-żytni chleb na zakwasie i drożdżach z czarną soczewicą, pieczoną papryką i szałwią. Polecam!
-
Czekoladki (pralinki) z migdałami lub orzechami, bez mleka
Robiłam je już kilkukrotnie - wbrew pozorom są łatwe i szybkie do zrobienia, a jaki efekt! Kiedy zanosiłam je do pracy, rozchodziły się na pniu. :D Ze względu na skład (gorzka czekolada, silken tofu + orzech) nie są to śmieciowe słodycze i nadają się nawet dla osób dbających o linię :)
-
Fenkuł duszony z czosnkiem
Fantastyczny smak - zajadamy na wyścigi :) Może być sam albo jako jarzynka do obiadu. Jak dla mnie pyyyszności.
-
Powidła śliwkowe (bez cukru)
Uwielbiam powidła! Ich sekret jest taki, że owoce powinny być jak najbardziej dojrzałe, a powidła smażone przez 3 dni (choć można i dłużej). Wtedy osiągną odpowiednią konsystencję i smak. Nigdy też nie dodaję cukru - bo prawdziwe powidła są bez cukru! :) Sezon na węgierki to II połowa września i początek października, a jak pogoda dopisze, to i w połowie października są jeszcze dostępne.
-
Bułki "cebulaczki"
autor: joa
dieta: wegańska
Bułeczki razowe - cebulowo-czosnkowe własnego pomysłu. Smaczne na kolację jako towarzystwo sałatki.
-
Powidła z piekarnika - bez stania i mieszania
Osobiście wolę powidła tradycyjne, smażone przez 3 dni - uwielbiam ich konsystencję i smak. Powidła z piekarnika są jednak ciekawą opcją dla tych, którzy wolą większe kawałki owoców. Nadają się też do śniadaniowych kaszek (np. jaglanej z cynamonem i słonecznikiem), przekładania ciasta albo... wypełnienia tartaletek. Autorka przepisu poleca je jako powidła dla pracujących - robi się po powrocie z pracy. Tak na prawdę jedyną istotniejszą różnicą jest brak mieszania, bo tradycyjne powidła robię w podobnym trybie jak te pieczone - nie ma przeszkód, żeby robić je w ciągu tygodnia :)
-
Babeczki z bakłażanem na ostro
Smakowite babeczki z indyjskimi przyprawami.
-
Pasztet z cebuli (bez pieczenia)
Przypomina w smaku ten oryginalny. Jest smaczny także na ciepło.
-
Risotto z winogronami, kozim serem i orzechami
Pyszne sezonowe risotto z ciemnymi winogronami.
-
Zupa z pomidorów z rozmarynem
Pomidorówka może być zwyczajna, a może być trochę inna.
To jest ta inna.
|