7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Dżem mirabelkowy

Już w tamtym roku zrobiłam dżem mirabelkowy według przepisu mojej babci, ale wyszedł zdecydowanie przesłodzony. W tym roku postanowiłam znowu go zrobić (tym bardziej, że nazbierałam wiadro mirabelek rosnących dziko, nie robaczywych :P) tylko zmniejszyć ilość cukru. Faktycznie wygląda i smakuje rewelacyjnie. W smaku jest kwaśnawo-słodki, taki jaki powinien być dżem z mirabelek :)
Zdjęcie dodam jak tylko odzyskam swoje aparaty :)


Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 10 malutkich słoiczków

2 kg mirabelek - mogą być tylko jasne lub tylko ciemne, ale najfajniej, jak są pomieszane :P
4 szklanki cukru białego (z trzcinowego jeszcze nie robiłam)

Przygotowanie:

Mirabelki umyć w wodzie, po czym wyciągnąć z nich pestki. Do dużego garnka wlać trochę wody - na dno, nie ma przykryć mirabelek! One puszczą potem sok. Następnie włożyć mirabelki i doprowadzić do zagotowania. Gotować aż będą miękkie.

Dodać cały cukier. Gotować ciągle na małym gazie aż dżem będzie gesty. Przelać dżemik do umytych słoiczków i starannie zakręcić. Gotowe :)

Wskazówki i uwagi:

Można użyć mirabelek o jednym kolorze, ale dla mnie dżem ma ciekawszy kolor jak się zmiesza ciemnie i jasne :)

Nie pasteryzowałam mirabelkowego dżemu i nie mam pojęcia ile wytrzyma :P Mam nadzieję, że przynajmniej do końca tego roku da radę :) Jeśli nie da rady, to w następnym roku będę pasteryzować słoiczki 15 minut :P
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: 2011-09-08 17:01:04.061
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Można wyciągać pestki z mirabelek, ale istnieje szybsza i łatwiejsza metoda. Umyte owoce wystarczy podlać odrobiną wody lub trochę zgnieść, żeby wydzielił się sok, i podgrzewać aż owoce się rozgotują, a pestki same się "uwolnią". Można wybierać je łychą, ale to też pracochłonne. Najlepiej jest przepuścić całość przez sito - właściwie dowolne, byle dziury w nim nie były większe niż pestki ;) Pestki warto wypłukać w wodzie, bo zawsze zostanie między nimi trochę miąższu, i ugotować kompot :)
~zenit 2012-08-15 13:18:33.952


Szkoda że tak późno znalazłem ten przepis i pozwoliłem zmarnować się kilogramom mirabelek rosnącym w mojej okolicy:(
Wanieczek 2011-09-09 20:21:28.44

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Dżem sierpniowy jabłkowo-mirabelkowy z imbirem (wegańska)
Galaretka mirabelkowa z imbirem (wegańska)
Idealny dżem malinowy (wegańska)
Dżem wiśniowy niskosłodzony (wegańska)
Dżem z jabłek z malinami (wegańska)
Dżem dyniowo-jabłkowy (wegańska)
Dżem jabłeczno-różany (wegańska)
Dżem żurawinowo-jabłkowy (wegańska)
Dżem morelowo-jabłkowy (wegańska)
Dżem z gruszek i aronii (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas