7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

Dana : ocenione przepisy

Liczba przepisów: 298
 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    
  • Kostka piaskowa (z tofu)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Bardzo dobrze komponuje się z kaszą jęczmienną i jakąś surówką - to nasze ulubione zestawienie :)
  • Kotlety (placuszki) ziemniaczano-warzywne
    autor: Kinga dieta: wegańska
    Czas przygotowania to 20 min. przygotowań + ok. 30 min. czekania + smażenie. Nie można powiedzieć, że robi się błyskawicznie, ale za to jaki efekt! To również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków, to czas przygotowania oczywiście trochę się wydłuży.
  • Kotlety szpinakowe z tofu
    autor: majczi dieta: wegańska
    Jadłam je jakiś czas temu we wrocławskim barze Vega i tak mi zasmakowały, że musiałam spróbować przygotować je w domu. Myślę, że z całkiem niezłym skutkiem. Od siebie dodałam tylko orzechy i był to trafiony wybór. Najbardziej smakują mi podane z ryżem i surówką.
  • Kotlety z boczniaków
    autor: Kinga dieta: ovo-wege
  • Krem z buraków z mlekiem kokosowym
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Jadłam podobną zupę w VegeMieście i z miejsca się uzależniłam! :) Odtworzyłam na oko i wyszła doskonała - delikatna, ale aromatyczna i pełna smaku. Najlepsze danie z buraczków, jakie jadłam.
  • Krem z pomidorów z selerem naciowym
    autor: pat dieta: wegańska
  • Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi
    autor: Kinga dieta: wegańska
    Krokiety są fenomenalne z barszczem czerwonym. Osobiście zawsze je robię na Wigilię. To również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Jeśli musimy je dopiero gotować, to czas przygotowania krokietów oczywiście się wydłuży.
  • Kruche ciasteczka z makiem
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Czyli sekret smaku ukryty w maku ;) Ciasteczka powstały jako efekt uboczny przy eksperymentalnym wypieku baletek - ciasteczek z makiem i dżemem.
  • Kruche, pełnoziarniste ciasteczka z kokosem
    autor: Greenswithbeans dieta: wegańska
    Zdrowe, mocno kokosowe. W smaku przypominają trochę kruche zbożowe ciastka ze sklepu, a nawet... kokosanki :)
  • Kukurydza gotowana w kolbach
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Bardzo wszędobylska potrawa :) Można gotować tradycyjnie, w mikrofali, na grillu. Surową lub z mrożonek. Można nawet gotować w czasie wyjazdów w góry lub nad jezioro nad ogniskiem. Smacznego :-)
  • Kurki - mrożenie
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    W tym roku mrożę kurki już po raz drugi. W zeszłym roku przygotowałam je wg rad znalezionych w internecie, głównie na http://www.forum.nagrzyby.pl i wyszły super. Zupa z kurek zimą jest po prostu fantastyczna :) Dlatego, pomimo że czyszczenie kurek (przynajmniej kupnych) jest pracochłonne i czasochłonne, moim zdaniem warto się trochę pomęczyć. Nigdy jednak nie robię na raz więcej niż 1 kg kurek :)
  • Kuskus z tartą, duszoną włoszczyzną
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Za samym kuskusem nie przepadam. Zjem, jak muszę. Dlatego w awaryjnej sytuacji wykombinowałam dodatek duszonej włoszczyzny, żeby dodać mu smaku - wyszło bardzo dobre i kolor ma o wiele ciekawszy :)
  • Kwiaty dyni/cukinii smażone w cieście naleśnikowym
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Zawsze chciałam ich spróbować, ale raczej z ciekawości. Okazały się świetne! Po usmażeniu są chrupiące, a do tego mają delikatny, niezwykły smak. Nieco podobny do samej cukinii, ale jednocześnie słodkawy i kwiatowo-aromatyczny. Bo te kwiaty mocno i pięknie pachną. Przed smażeniem można wstawić je na trochę do wody jako bukiet - jeśli są podwiędnięte, przy okazji odzyskają nieco formę :) Dyniowate puszczają masę kwiatów, więc mam nadzieję, że z czasem staną się bardziej popularne i... tańsze.
  • Leczo
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Jest to wegetariańska wersja tradycyjnej potrawy węgierskiej. Zwyczajowo powinna być pikantna, można jednak przyrządzić ją w wersji delikatniejszej. Niebo w gębie dla osób lubiących takie wielowarzywne mieszanki :-)
  • Leczo do słoików
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Zawsze wychodzi idealne! Już moja mama je robiła kiedy byłyśmy maluchami :) Można zapasteryzować leczo z dowolnego przepisu, ale wtedy często warzywa wychodzą za miękkie... Nie wiem na czym polega magia, ale ten przepis jest super. Leczo wychodzi przepyszne, o odpowiedniej konsystencji, po prostu genialne :)
  • Leczo wielowarzywne - z cukinią, selerem naciowym, marchewką i pieczarkami
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Jest bardzo smaczne i bardo ładnie wygląda. W dodatku łatwo przygotować większą ilość, więc idealnie nadaje się, jeśli spodziewamy się gości :)
  • Lekkie jak chmurka ciasto na musie jabłkowym "5 składników na krzyż"
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Bez jajek i mleka. Jedno z moich ulubionych i najprostszych, odporne na modyfikacje. Ma niesamowicie lekką konsystencję. Można wykorzystać zamiast biszkoptu do przygotowania ciasta/tortu przełożonego kremem. To także moja standardowa baza do robienia bajaderek - bo proste i pyszne ;D
  • Lody bananowo-truskawkowe
    autor: Kinga dieta: wegańska & RAW
  • Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Pomysł pochodzi z http://glutenfreegirl.com/ - autorka ma nietolerancję glutenu, a jej facet jest zawodowym kucharzem, więc wszyscy bezglutenowcy powinni się tym blogiem zainteresować :) Ten przepis to raczej super wskazówka, jak skomponować swój własny "biały" mix, niż sztywny przepis na jedynie słuszną mieszankę. Dzięki temu osoby z jakimiś specyficznymi alergiami, np. na kukurydzę, również mają szansę dobrać coś dla siebie :). "Biały" mix genialnie sprawdza się np. przy robieniu naleśników, gofrów, zagęszczaniu sosów, ale zaznaczyć muszę, że nie jest to mąka do wszystkiego (mimo że uniwersalna :). Większość kupnych mixów zawiera gumę guar i inne dodatki, które zastępują gluten, zapewniają spoistość i pozwalają przygotować wypieki o właściwej konsystencji. W tym przepisie tych dodatków nie ma - należy wziąć to pod uwagę przymierzając się do "pulchnych" wypieków (ciasta, chleba, pizzy). Jednocześnie na blogu autorki znajdziecie dobrą inspirację - przepisy, w których "gluten-free all-purpose flour mix" to właśnie taki domowy mix przygotowany wg poniższych wskazówek.
  • Makaron na zielono - z bobem i pesto
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Niby przegląd lodówki, a wyszło znakomite. Delikatny smak i faktura bobu wspaniale kontrastuje ze słonawym, aromatycznym pesto.
  • Makaron z bakłażanem, pomidorami i natką
    autor: chojnac dieta: wegańska
    Kuchnia śródziemnomorska. Danie podpatrzone w tv, genialne w swej prostocie, szybkie, absolutnie przepyszne!!! Sam jestem zaskoczony, że natka - i to w sporej ilości - tak mi smakuje. Super tu pasuje!
  • Makaron z brokułami i czosnkiem
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Szybki i bardzo łatwy w wykonaniu. Pyszny i efektowny w wyglądzie. Wszyscy go zachwalają :) Daje radę nawet jeśli brokuły nie są pierwszej świeżości.
  • Makaron ze szparagami i oliwkami
    autor: pat dieta: wegańska
    Szybkie i przepyszne!
 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas