7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kukurydza gotowana w kolbach

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

polecam wodę trochę posłodzić, zamiast solić. cukier w wodzie podkreśla słodycz kukurydzy, solimy już po ugotowaniu :)
majczi 2015-07-31 11:13:32.899


Dwie kolby kukurydzy opłukałam, ułożyłam na talerzu i przykryłam drugim talerzem - 7 minut na 100% mocy. kukurydza polana odrobiną oliwy i lekko osolona. Znakomita. Polecam.
Dana 2013-10-29 14:22:49.225

Kukurydzę młodą gotuje się maks. 10 minut, na średnim ogniu, wrzucając do gotującej się wody. Potem twardnieje.
moritura 2012-08-03 16:14:02.198

a jak długo na parze? ja słyszałam, że nie można kukurydzy gotować zbyt długo bo robi się znów twarda...
~kukurydzożerca 2010-08-23 12:44:09.344

A ja dziś wrzuciłam kukurydzę do parowaru, wyszła PYCHA! :D
Irokezik91 2010-08-22 13:37:25.413

Pewnie stąd, że niektórzy uważają, że gotowane warzywa szybciej miękną i zachowują ładniejszy kolor, jeśli do wody dosypie się nieco cukru. U mnie w domu rodzinnym też taka opinia panowała. Nie mam pojęcia, czy ma jakiekolwiek uzasadnienie. Ja kukurydzę od dłuższego już czasu gotuję na parze.
bartolome 2010-08-20 16:27:43.123

Po co cukier? Kukurydza jest słodka sama w sobie.
~x 2010-08-20 14:29:18.123

Warto dodać do wody trochę cukru.
~http://smakowite.com/ 2010-08-19 21:32:33.1

gites gites gites
~gites 2010-08-18 15:12:29.213

nie wiedziałam jak się gotuje kukurydze i skorzystałam z tego przepisu ;) i nie żałuję :D pycha :D
Magda-Andrzej 2010-08-08 21:50:12.617

Ja wrzuciłem do zimnej wody z solą 3 kolby przekrojone na pół (tak, udało mi się, nie było większego problemu :P), cukru nie dawałem, bo nie posiadam, nie używam :p, kukurydza i tak była słodziutka. Zagotowała się po jakichś 7 minutach, po 15 minutach od gotowania sprawdziłem ile się mają gotować, bo byłem pewny, że jakieś 2 godzinki (tyle zawsze moja mama gotowała, ale to pewnie była kukurydza pastewna :D). No to szybko pobiegłem, sprawdziłem swoją kukurydzę... była miękka, ale poczekałem jeszcze 5 minut. Po wyjęciu jeszcze polałem oliwą z oliwek dosoliłem (nie przesadzam z solą, nie jem dużo przetworzonego żarcia, a ta sól to sól potasowa zmieszana z solą sodową, poza tym uprawiam dużo sportu i potrzebuje obu tych pierwiastków :) ).
I znowu dziwny przypadek, bo coś zrobiłem (w tym przypadku zaeksperymentowałem z oliwą, bo nie posiadam masła), sprawdziłem na internecie, czy ktoś podobnych rzeczy nie robił i już po raz trzeci trafiłem na przepis Patrycjii. Chyba mamy podobne kubki smakowe :D
~Korn 2010-08-04 18:54:55.178

Nawet jeśli masz kukurydze "pastewną" to sie nadaje tyle tylko że bardzo długo trzeba gotować (grubo ponad godzine najlepiej 2) nie solić w trakcie gotowania i dodawac troche mleka i cukru i powinna byc gites.
~oko 2009-09-30 14:40:10.836

najlepsza kukurydza est jak sie ja ugotuje w wodzie z dodatkiem mleka i cukru. Bedzie wtedy mieciutka i delikatna. Sol i maselko na ugotowana kolbe :) Pycha!
~anetka 2009-07-08 16:30:40.892

Mrożone warzywa zawsze gotują się szybciej - 15 minut dla świeżej kukurydzy to o wiele za mało, moja zazwyczaj chodzi 30 minut (od ponownego zawrzenia po wrzuceniu kolb do gotujacej się wody). Przy zrywaniu własnoręcznym lub kupowaniu na targu trzeba sprawdzić, czy w ziarno da się wbić paznokieć i pojawia się przy tym sok - jeśli nie, kukurydza jest już zbyt dojrzała i nie nadaje się do gotowania.
~Liv 2008-09-20 10:42:51.869

Fasol: a czy ten krzak z ktorego byla zerwana kukurydza nie byl przypadkiem krzakiem pastewnym? Bo wiesz...taka kukurydza dla zwierzątków to sie do gotowania nie nadaje...Nastepnym razem kup na targu ;)
autor anonimowy 2007-09-21 00:00:00.0

Do bani kukurydza twarda a nie dawalem soli co najwazniejsze byla swieze bo zerwana w kolbie z krzaku syyyff ja niewiem jak ludzie to robia i ja jedza :(
~Fasol 2007-09-09 00:00:00.0

Ja wlasnie zaczynam gotowac gotuje wersje z odrobina mleka i lyzka cukru kukurydze wstawilem wtedy gdy woda zaczela wrzec zaraz sie okaze i dopisze mam zamiar gotowac 15 min :)
~Fasol 2007-09-09 00:00:00.0

Kukurydza z masełkiem mniam mniam, gotowałem 15 minut:-)
~kuchmis 2007-08-23 00:00:00.0

Super kukuridz a jak byłem we itali to kolbe kosztowale 1.5 euro i drogo ale takie same dobra pozdrowienka
~traktor 2007-07-20 00:00:00.0

Nie dawno byłam z mamą w sklepie i zobaczyłyśmy kukurydzę - postanowiłyśmy ją wziąć ;) Tylko, ze mama nie wiedziała, jak ja gotować ;] no więc weszłam na tą stronkę i się dowiedziałam xD Ciekawe jak wyjdzie...?
autor anonimowy 2006-08-23 00:00:00.0

wlasnie sobie ugotowalismy 2 kolby ;) polecamy troszke ponad 20 min gotowania w osolonej wodzie na duzym ogniu ;) smacznego
~Zakochani 2006-08-22 00:00:00.0

LOL, w wielu miastach, nie tylko na mazurach, nad morzem czy nad jeziorami to zupelnie normalne, że sprzedaje się kukurydzę gotowaną w kolbach. W barach szybkiej obslugi też. Nie wiem skąd to podniecenie ogólne 0.o
autor anonimowy 2006-08-21 00:00:00.0

Oj sprzedawały... z wielkich aluminiowych garów, na przykład w Pomorie gdzie byłam daaawno bardzo- kosztowało takie cudo całe 15 stotinek (tzn. strasznie mało ;)) a smak pamiętam do dziś. Właśnie wstawiłam gar wody, może się uda. Pozdrawiam.
~mika 2006-08-19 00:00:00.0

Właśnie kupiłam kukurydzę, bo słyszałam, że jest pycha. Chcę ugotować, ale nie wiem ile trzeba gotować:( Weszłam w net i...też do końca nie wiem- zacznę gotować...może się uda? :)
~Gris 2006-08-17 00:00:00.0

Spróbujcie gotować kukurydzę z odrobiną mleka i cukru. Daje jej to ładny aromat. Kukurydza gotowana z solą twardnieje.
~no name 2006-08-11 00:00:00.0

Pamietajcie ze czasem mozna kupic kukurydze pastewna ktora w ogole jest nie jadalna i twarda. a taka jadalna jest ok i szczegolnie polecam gotowana na parze
~0la 2006-08-08 00:00:00.0

nie rób sobie jaj
autor anonimowy 2005-09-24 00:00:00.0

Popatrz na poprzednie komentarze, czym dłużej gotujesz tym jest twardsza.
~Jin 2005-09-21 00:00:00.0

Mam poważne problemy z ugotowaniem kukurydzy metodą tradycyjną.Po dwóch godzinach gotowania kukurydza jest dalej twarda - zupełnie inna niż ta którą codziennie kupowałem tego lata na plaży w Mielnie i Dąbkach. Próbowałem dwa razy. Raz z kolbą kupioną w markecie, a drugi raz na rynku. Za drugim razem sprzedający zapewniał mnie, że kolba jest OK. Może ktoś wie o co w tym wszystkim chodzi? Proszę o pomoc:)
~beeper 2005-09-07 00:00:00.0

Poczytalem wasze komentarze, i usrednilem czas gotowania. Kolbe wrzucilem do wrzacej, nie osolonej wody na 18 min i wyszla mi piekna i mieciutka kukurydza :)
~kajzera 2005-09-06 00:00:00.0

a ja gotowalam ponad 15 min nie wiem dokladnie bo zapomnialam o ktorej wlozylam :P i wyszla twarda :( ale ja jestem beztalencie...no coz
~bronte 2005-08-29 00:00:00.0

o to wlasnie mi chodzilo, tylko cholera zanim to znalazlam to kukurydza juz z 15 min siedzi w garczku, pasowaloby ja juz wyciagnac.....:)
~sylwia 2005-08-25 00:00:00.0

Zrobiłem tak: do letniej wody włożyłem kukurydzę w półkolbach. Po osiągnięciu wrzenia gotowałem jeszcze 15minut. Wyszła pycha - soliłem po wyjęciu z wody. Druga porcja - do wrzącej wody surową kukurydzę. Zaraz zobaczymy co wyszło...w obu przypadkach niezłe.
~Corn 2005-08-15 00:00:00.0

Po Waszych komentarzach myślałem, że ktoś się pomylił dając przy skali trudności tylko jedną gwiazdkę :) W łaśnie ugotowałem - 15 minut i w osolonej wodzie, wyszła mięciutka i pyszna, właśnie wsuwam z masełkiem i Wam życzę smacznego..
~Michał 2005-08-01 00:00:00.0

Kukurydze bankowo gotuje sie ok 10-15min mrozona a swieza ok 5 min....bez dosypywania soli do wody...gdyz podlega ona pewnej zasadzie im dluzej gotujemy kukurydze tym jest ona twardsza...czyli nie jadalna ;-)
~RudeGirl 2005-07-27 00:00:00.0

Przez 10, czy 12 min na 100% sie nie ugotuje, wiem, bo nie raz juz gotowalam, kukurydza w kolbach potrzebuje min 20 min, a nawet i pol godz.
~nico 2005-07-26 00:00:00.0

Kukurydze gotuje sie 15 min? Ja slyszalam ze conajmniej 30 min
~aga 2004-09-05 00:00:00.0

dzięki
autor anonimowy 2004-08-31 00:00:00.0

DXZIEKUJE,BARDZO TEGO POTRZEBOWALAM
autor anonimowy 2004-08-14 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas