7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kukurydza gotowana w kolbach

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

polecam wodę trochę posłodzić, zamiast solić. cukier w wodzie podkreśla słodycz kukurydzy, solimy już po ugotowaniu :)
majczi Jul 31, 2015


Dwie kolby kukurydzy opłukałam, ułożyłam na talerzu i przykryłam drugim talerzem - 7 minut na 100% mocy. kukurydza polana odrobiną oliwy i lekko osolona. Znakomita. Polecam.
Dana Oct 29, 2013

Kukurydzę młodą gotuje się maks. 10 minut, na średnim ogniu, wrzucając do gotującej się wody. Potem twardnieje.
moritura Aug 3, 2012

a jak długo na parze? ja słyszałam, że nie można kukurydzy gotować zbyt długo bo robi się znów twarda...
~kukurydzożerca Aug 23, 2010

A ja dziś wrzuciłam kukurydzę do parowaru, wyszła PYCHA! :D
Irokezik91 Aug 22, 2010

Pewnie stąd, że niektórzy uważają, że gotowane warzywa szybciej miękną i zachowują ładniejszy kolor, jeśli do wody dosypie się nieco cukru. U mnie w domu rodzinnym też taka opinia panowała. Nie mam pojęcia, czy ma jakiekolwiek uzasadnienie. Ja kukurydzę od dłuższego już czasu gotuję na parze.
bartolome Aug 20, 2010

Po co cukier? Kukurydza jest słodka sama w sobie.
~x Aug 20, 2010

Warto dodać do wody trochę cukru.
~http://smakowite.com/ Aug 19, 2010

gites gites gites
~gites Aug 18, 2010

nie wiedziałam jak się gotuje kukurydze i skorzystałam z tego przepisu ;) i nie żałuję :D pycha :D
Magda-Andrzej Aug 8, 2010

Ja wrzuciłem do zimnej wody z solą 3 kolby przekrojone na pół (tak, udało mi się, nie było większego problemu :P), cukru nie dawałem, bo nie posiadam, nie używam :p, kukurydza i tak była słodziutka. Zagotowała się po jakichś 7 minutach, po 15 minutach od gotowania sprawdziłem ile się mają gotować, bo byłem pewny, że jakieś 2 godzinki (tyle zawsze moja mama gotowała, ale to pewnie była kukurydza pastewna :D). No to szybko pobiegłem, sprawdziłem swoją kukurydzę... była miękka, ale poczekałem jeszcze 5 minut. Po wyjęciu jeszcze polałem oliwą z oliwek dosoliłem (nie przesadzam z solą, nie jem dużo przetworzonego żarcia, a ta sól to sól potasowa zmieszana z solą sodową, poza tym uprawiam dużo sportu i potrzebuje obu tych pierwiastków :) ).
I znowu dziwny przypadek, bo coś zrobiłem (w tym przypadku zaeksperymentowałem z oliwą, bo nie posiadam masła), sprawdziłem na internecie, czy ktoś podobnych rzeczy nie robił i już po raz trzeci trafiłem na przepis Patrycjii. Chyba mamy podobne kubki smakowe :D
~Korn Aug 4, 2010

Nawet jeśli masz kukurydze "pastewną" to sie nadaje tyle tylko że bardzo długo trzeba gotować (grubo ponad godzine najlepiej 2) nie solić w trakcie gotowania i dodawac troche mleka i cukru i powinna byc gites.
~oko Sep 30, 2009

najlepsza kukurydza est jak sie ja ugotuje w wodzie z dodatkiem mleka i cukru. Bedzie wtedy mieciutka i delikatna. Sol i maselko na ugotowana kolbe :) Pycha!
~anetka Jul 8, 2009

Mrożone warzywa zawsze gotują się szybciej - 15 minut dla świeżej kukurydzy to o wiele za mało, moja zazwyczaj chodzi 30 minut (od ponownego zawrzenia po wrzuceniu kolb do gotujacej się wody). Przy zrywaniu własnoręcznym lub kupowaniu na targu trzeba sprawdzić, czy w ziarno da się wbić paznokieć i pojawia się przy tym sok - jeśli nie, kukurydza jest już zbyt dojrzała i nie nadaje się do gotowania.
~Liv Sep 20, 2008

Fasol: a czy ten krzak z ktorego byla zerwana kukurydza nie byl przypadkiem krzakiem pastewnym? Bo wiesz...taka kukurydza dla zwierzątków to sie do gotowania nie nadaje...Nastepnym razem kup na targu ;)
autor anonimowy Sep 21, 2007

Do bani kukurydza twarda a nie dawalem soli co najwazniejsze byla swieze bo zerwana w kolbie z krzaku syyyff ja niewiem jak ludzie to robia i ja jedza :(
~Fasol Sep 9, 2007

Ja wlasnie zaczynam gotowac gotuje wersje z odrobina mleka i lyzka cukru kukurydze wstawilem wtedy gdy woda zaczela wrzec zaraz sie okaze i dopisze mam zamiar gotowac 15 min :)
~Fasol Sep 9, 2007

Kukurydza z masełkiem mniam mniam, gotowałem 15 minut:-)
~kuchmis Aug 23, 2007

Super kukuridz a jak byłem we itali to kolbe kosztowale 1.5 euro i drogo ale takie same dobra pozdrowienka
~traktor Jul 20, 2007

Nie dawno byłam z mamą w sklepie i zobaczyłyśmy kukurydzę - postanowiłyśmy ją wziąć ;) Tylko, ze mama nie wiedziała, jak ja gotować ;] no więc weszłam na tą stronkę i się dowiedziałam xD Ciekawe jak wyjdzie...?
autor anonimowy Aug 23, 2006

wlasnie sobie ugotowalismy 2 kolby ;) polecamy troszke ponad 20 min gotowania w osolonej wodzie na duzym ogniu ;) smacznego
~Zakochani Aug 22, 2006

LOL, w wielu miastach, nie tylko na mazurach, nad morzem czy nad jeziorami to zupelnie normalne, że sprzedaje się kukurydzę gotowaną w kolbach. W barach szybkiej obslugi też. Nie wiem skąd to podniecenie ogólne 0.o
autor anonimowy Aug 21, 2006

Oj sprzedawały... z wielkich aluminiowych garów, na przykład w Pomorie gdzie byłam daaawno bardzo- kosztowało takie cudo całe 15 stotinek (tzn. strasznie mało ;)) a smak pamiętam do dziś. Właśnie wstawiłam gar wody, może się uda. Pozdrawiam.
~mika Aug 19, 2006

Właśnie kupiłam kukurydzę, bo słyszałam, że jest pycha. Chcę ugotować, ale nie wiem ile trzeba gotować:( Weszłam w net i...też do końca nie wiem- zacznę gotować...może się uda? :)
~Gris Aug 17, 2006

Spróbujcie gotować kukurydzę z odrobiną mleka i cukru. Daje jej to ładny aromat. Kukurydza gotowana z solą twardnieje.
~no name Aug 11, 2006

Pamietajcie ze czasem mozna kupic kukurydze pastewna ktora w ogole jest nie jadalna i twarda. a taka jadalna jest ok i szczegolnie polecam gotowana na parze
~0la Aug 8, 2006

nie rób sobie jaj
autor anonimowy Sep 24, 2005

Popatrz na poprzednie komentarze, czym dłużej gotujesz tym jest twardsza.
~Jin Sep 21, 2005

Mam poważne problemy z ugotowaniem kukurydzy metodą tradycyjną.Po dwóch godzinach gotowania kukurydza jest dalej twarda - zupełnie inna niż ta którą codziennie kupowałem tego lata na plaży w Mielnie i Dąbkach. Próbowałem dwa razy. Raz z kolbą kupioną w markecie, a drugi raz na rynku. Za drugim razem sprzedający zapewniał mnie, że kolba jest OK. Może ktoś wie o co w tym wszystkim chodzi? Proszę o pomoc:)
~beeper Sep 7, 2005

Poczytalem wasze komentarze, i usrednilem czas gotowania. Kolbe wrzucilem do wrzacej, nie osolonej wody na 18 min i wyszla mi piekna i mieciutka kukurydza :)
~kajzera Sep 6, 2005

a ja gotowalam ponad 15 min nie wiem dokladnie bo zapomnialam o ktorej wlozylam :P i wyszla twarda :( ale ja jestem beztalencie...no coz
~bronte Aug 29, 2005

o to wlasnie mi chodzilo, tylko cholera zanim to znalazlam to kukurydza juz z 15 min siedzi w garczku, pasowaloby ja juz wyciagnac.....:)
~sylwia Aug 25, 2005

Zrobiłem tak: do letniej wody włożyłem kukurydzę w półkolbach. Po osiągnięciu wrzenia gotowałem jeszcze 15minut. Wyszła pycha - soliłem po wyjęciu z wody. Druga porcja - do wrzącej wody surową kukurydzę. Zaraz zobaczymy co wyszło...w obu przypadkach niezłe.
~Corn Aug 15, 2005

Po Waszych komentarzach myślałem, że ktoś się pomylił dając przy skali trudności tylko jedną gwiazdkę :) W łaśnie ugotowałem - 15 minut i w osolonej wodzie, wyszła mięciutka i pyszna, właśnie wsuwam z masełkiem i Wam życzę smacznego..
~Michał Aug 1, 2005

Kukurydze bankowo gotuje sie ok 10-15min mrozona a swieza ok 5 min....bez dosypywania soli do wody...gdyz podlega ona pewnej zasadzie im dluzej gotujemy kukurydze tym jest ona twardsza...czyli nie jadalna ;-)
~RudeGirl Jul 27, 2005

Przez 10, czy 12 min na 100% sie nie ugotuje, wiem, bo nie raz juz gotowalam, kukurydza w kolbach potrzebuje min 20 min, a nawet i pol godz.
~nico Jul 26, 2005

Kukurydze gotuje sie 15 min? Ja slyszalam ze conajmniej 30 min
~aga Sep 5, 2004

dzięki
autor anonimowy Aug 31, 2004

DXZIEKUJE,BARDZO TEGO POTRZEBOWALAM
autor anonimowy Aug 14, 2004

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas