7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Lekkie jak chmurka ciasto na musie jabłkowym "5 składników na krzyż"

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Mi nie wyszło... Jest jakby zakalec i jest ciężkie;/ A byłam pewna że sie uda... Zrobiłam na musie śliwkowym...
~Ania Aug 13, 2015

Wersja bg, banany zamiast musu. Z dodatków: suszone owoce goji i wiśni (z Badapaku, sama jeszcze nie suszyłam żadnych owoców ani warzyw). Zapomniałam do ciasta dodać olej, w ostatniej chwili posmarowałam nim wierzch ciasta. I wyszło coś pośredniego między ciastem a chlebem bananowym. Pychotka bez tłuszczu!
Dana Nov 1, 2014

Bardzo dobre. Tylko zamiast cukru użyłam ksylitolu.
limesik May 5, 2014


upiekłam je z makiem i wyszło pyszne !
tiny Apr 26, 2014

Pyszności!!! Mieszanka mąk bezglutenowych: gryczana, ryżowa, kukurydziana, skrobiowa i migdałowa. Zamiast musu jabłkowego - 500g bananów (ważone bez skórki) + mały słoiczek "małpiego smarowidła" (zmiksowane i uduszone ananas, banany, wiórki kokosowe). Obowiązkowo dodałam ocet jabłkowy, a od siebie - żurawinę i łyżkę przyprawy do piernika. Ciasto wyszło obłędne!!!
Dana Mar 16, 2014

~tere, czy czytałaś wcześniejsze komentarze? Zrób to, a znajdziesz odpowiedź
Dana Mar 5, 2014

Czy mozna mąkę pszenną zamienic np na ryzową,aby było bezglutenowo?
~tere Mar 5, 2014

Na jaką blaszkę jest to ciasto?
Jakiej formy powinnam użyć?
~Asik0011 Feb 22, 2014

Ten piernik z jabłkami już piekłam i bardzo nam smakował.
Dzisiaj nie chciało mi się włączać laptopa, więc biegałam do przepisu na ekranie komputera. Efekt taki, że zamiast 1 łyżki sody dałam tylko 1 łyżeczkę i dodałam 2 łyżeczki octu jabłkowego. Bo tak wyczytałam... hi hi hi :)
Nigdy nie wiem, czy jak chodzi o przecier to mają to być przetarte surowe owoce, czy taki mus z duszonych. Zmiksowałam surowe banany z jabłkami tak, żeby wyszło 500 g (mniej więcej), do tego 1/2 szklanki cukru muscovado i 1łyżka cynamonu. KONIECZNIE spora szczypta soli, naprawdę działa cuda.
Jestem w szoku, bo ciasto wyszło przepyszne. Wyrosło pięknie (pewnie dzięki octowi), jest miękkie wilgotne i bardzo aromatyczne (cynamon i banany - uwielbiam to połączenie).
Patrycjo, dziękuję za przepis. Dopisz może, że to jest ciasto błyskawiczne. Wyciąganie z szafek, odmierzanie i mieszanie wszystkich składników zajmuje dokładnie tyle czasu ile nagrzewa się piekarnik. Cudowny przepis na zimowy wieczór, kiedy chce się coś słodkiego pysznego natychmiast, a przy okazji można dom dogrzać piekarnikiem :))))
~olala Jan 28, 2014

Mam jeszcze pytanie odnośnie słonecznika, który dodałam oczywiście do ciasta. Podczas pieczenia - zzieleniał. Miałam tak samo wiele lat temu, gdy piekłam ciasto greckie. Czy spotkaliście się z tym? Dlaczego słonecznik zielenieje? Czy to dobrze czy źle?
Dana Jan 20, 2014

Wczoraj zrobiłam to ciasto z mieszanki mąk bg: 2/3 szklanki - mąka gryczana i po 1/3 - kukurydziana, ryżowa, skrobiowa (z tapioki), migdałowa. Zamiast musu jabłkowego dałam mus z pieczonej dyni i jabłek z cynamonem (słoik od córci - jak widać słoiki wędrują również z Warszawy w teren!). Wczoraj, jeszcze na ciepło za bardzo czuć było cynamon, ale dziś... wspaniały, mimo że troszkę mało słodki (dla mnie) z lekka nutką orzechową.
Dana Jan 20, 2014

Rzeczywiście jakby się nie robiło tego ciasta to mam wrażenie, że nie da się go zepsuć...ale żeby było smaczne u mnie stoi i nikt tego jeść nie chce jest za ciężkie :(
~BB Jan 18, 2014

Zrobiłam wczoraj w nocy. Rzeczywiście najwięcej czasu zajęło mi odmierzanie i ważenie składników. Mus jabłkowy zmieszałam z jagodowym, więc wyszło naprawdę ciemne (mąż powiedział: po co kazałaś kupić chleb, jak upiekłaś? ;)). Ale jest totalnie pyszne, lekkie, a jednocześnie zwarte. Tego mi było trzeba na sobotnie południe przy kawie. Aha, oleju dałam trochę mniej i robiłam z mąki orkiszowej zmieszanej z owsianą. Sprawdziły się.
Glo Jan 18, 2014


Ja też oszalałam, wyszło wspaniale!
goodygoody Jan 17, 2014

Wow, wow, wow! :D Ależ milo czytać takie komentarze :) Dieselka i pozostali, cieszę się ogromnie że przepis sie u was tak dobrze sprawdził! :D
patrycccja Jan 16, 2014

Moja rodzina oszalała. Znajomi, w kolejce po przepis się ustawiają..... A ja się cieszę, bo mi zrobienie tego ciasta zajęło.... no sypanie mąki do szklanek było chyba najdłuższą czynnością :P Rewelacja!
Robiłam z różnych mąk. Dałam mniej cukru niż w przepisie ale i tak na przyszłość mam zamiar z niego zrezygnować. Po prostu do blendera z jabłkami dodam trochę słodkich bakalii :)
Dzięki! :D
Dieselka Jan 16, 2014

u mnie trochę mniej musu, ale z bananem, wiórkami kokosowymi i suszonymi morelami, skradło mi serce, pycha
~Ewa Jan 14, 2014

Zamiast przecieru dodałam trzy ugotowane i rozdziabane jabłka (po odcedzeniu kompotu) i jest to ni mniej ni więcej jedno z najgenialniejszych szybkich i ratunkowych ciast - nie jest zbyt ciężkie i słodkie i z powodzeniem można wcinać w czasie długiego dnia w pracy/na uczelni (i, jak powiedzieli mi dziś znajomi, jest całkiem sycące). Z podanych ilości wyszła mi pełna keksówka, następnym razem dodam jednak więcej cynamonu (aby był bardziej wyczuwalny) i kapkę mniej sody (aby była mniej wyczuwalna - chyba, że coś sobie wkręcam, tak jak ~gatt z olejem;) )
Muzo Natchniuzo Jan 13, 2014

Potwierdzam :) - mokre i puszyste. Ja dodałam łyżeczkę kakao i cynamonu plus odrobinę siemienia lnianego. Za mus posłużył słoik jabłek prażonych z późnego lata.
~Edyta T. Jan 13, 2014

Fajne ciasto! Na stałe zagości w moim repertuarze! Zrobiłam z przecierem jabłkowo-dyniowo- gruszkowym. Dzięki za przepis! :)
Katioczka Jan 13, 2014

Właśnie przetestowałam przepis dodająć 3 zblendowane jabłka i 2 banany. Ciasto pięknie wyrosło, jest puszyste i lekko wilgotne. Takie, jakie lubię najbardziej. Na pewno nie raz je jeszcze upiekę:)
~weronka Jan 13, 2014

Sitri, tak było w oryginalnym przepisie i ja też tak robię... Możesz spróbować zmniejszyć ilość sody - pewnie ciasto mniej wyrośnie.
patrycccja Jan 13, 2014

Aż łyżka sody? Nie łyżeczka? Ze względu na ciężar przecieru?
~Sitri Jan 13, 2014

Ok:) Poeksperymentuję:))
~Ewa Jan 13, 2014

przepraszam, już widzę podane wymiary, w miejscu składników :]
smera Jan 13, 2014

Jakie (mniej więcej) wymiary foremki? ta szeroka czy ta wąska?
smera Jan 13, 2014

Ewa, chodzi ci o pszenną a nie białą mąkę - bo białą można oczywiście zastąpić razową, o czym mówi przepis ;) Co do bezglutenowej, to na gotowych miksach (z gumą guar i innymi takimi) pewnie się da. Na zwykłym domowym miksie nie wiem, nie próbowałam - ostatnio mnie kusiło, ale już mi się nie chciało mielić kasz i płatków, więc znów zrobiłam z pszennej. Daj znać jak wyszło, jeśli się zdecydujesz! Ja też napiszę, jeśli w końcu kiedyś zrobię :)
patrycccja Jan 12, 2014

A białą mąkę? da się czymś zastąpić? Chodzi o gluten...
~Ewa Jan 12, 2014

z doświadczenia wiem, że często olej można pominąć :) spróbuj dać mleka, lub wody - w końcu chodzi tu o płyn a mus jabłkowy, czy z jakichkolwiek innych owoców i to w takiej ilości spokojnie wystarczy aby ciasto zachowało swoją wilgotność :)
~Liliem Jan 12, 2014

gatt, może spróbuj użyć awokado zamiast oleju? tutaj są wskazówki: www.livestrong.com/article/427883-how-to-replace-oil-with-avocado-in-baking/ :)
~Iwona Jan 12, 2014

Da się zastąpić czymś olej? Mnie to strasznie odrzuca, wyczuwam to w ciastach albo sobie wmawiam...obojętne :(
~gatt Jan 12, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas