
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Lekkie jak chmurka ciasto na musie jabłkowym "5 składników na krzyż"- Komentarze do przepisu -
Super! Nawet w piekarniku z lat 80' wychodzi, a w przypadku innych ciast zazwyczaj kończy się zakalcem lub spalenizną. Dla mnie bomba
~Justyna Jun 12, 2021
Mi nie wyszło... Jest jakby zakalec i jest ciężkie;/ A byłam pewna że sie uda... Zrobiłam na musie śliwkowym...
~Ania Aug 13, 2015 ![]() Dana Nov 1, 2014 ![]() Dana Mar 16, 2014
Czy mozna mąkę pszenną zamienic np na ryzową,aby było bezglutenowo?
~tere Mar 5, 2014
Na jaką blaszkę jest to ciasto?
Jakiej formy powinnam użyć? ~Asik0011 Feb 22, 2014
Ten piernik z jabłkami już piekłam i bardzo nam smakował.
Dzisiaj nie chciało mi się włączać laptopa, więc biegałam do przepisu na ekranie komputera. Efekt taki, że zamiast 1 łyżki sody dałam tylko 1 łyżeczkę i dodałam 2 łyżeczki octu jabłkowego. Bo tak wyczytałam... hi hi hi :) Nigdy nie wiem, czy jak chodzi o przecier to mają to być przetarte surowe owoce, czy taki mus z duszonych. Zmiksowałam surowe banany z jabłkami tak, żeby wyszło 500 g (mniej więcej), do tego 1/2 szklanki cukru muscovado i 1łyżka cynamonu. KONIECZNIE spora szczypta soli, naprawdę działa cuda. Jestem w szoku, bo ciasto wyszło przepyszne. Wyrosło pięknie (pewnie dzięki octowi), jest miękkie wilgotne i bardzo aromatyczne (cynamon i banany - uwielbiam to połączenie). Patrycjo, dziękuję za przepis. Dopisz może, że to jest ciasto błyskawiczne. Wyciąganie z szafek, odmierzanie i mieszanie wszystkich składników zajmuje dokładnie tyle czasu ile nagrzewa się piekarnik. Cudowny przepis na zimowy wieczór, kiedy chce się coś słodkiego pysznego natychmiast, a przy okazji można dom dogrzać piekarnikiem :)))) ~olala Jan 28, 2014 ![]() Dana Jan 20, 2014 ![]() Dana Jan 20, 2014
Rzeczywiście jakby się nie robiło tego ciasta to mam wrażenie, że nie da się go zepsuć...ale żeby było smaczne u mnie stoi i nikt tego jeść nie chce jest za ciężkie :(
~BB Jan 18, 2014
Zrobiłam wczoraj w nocy. Rzeczywiście najwięcej czasu zajęło mi odmierzanie i ważenie składników. Mus jabłkowy zmieszałam z jagodowym, więc wyszło naprawdę ciemne (mąż powiedział: po co kazałaś kupić chleb, jak upiekłaś? ;)). Ale jest totalnie pyszne, lekkie, a jednocześnie zwarte. Tego mi było trzeba na sobotnie południe przy kawie. Aha, oleju dałam trochę mniej i robiłam z mąki orkiszowej zmieszanej z owsianą. Sprawdziły się.
Glo Jan 18, 2014 ![]() patrycccja Jan 16, 2014
Moja rodzina oszalała. Znajomi, w kolejce po przepis się ustawiają..... A ja się cieszę, bo mi zrobienie tego ciasta zajęło.... no sypanie mąki do szklanek było chyba najdłuższą czynnością :P Rewelacja!
Robiłam z różnych mąk. Dałam mniej cukru niż w przepisie ale i tak na przyszłość mam zamiar z niego zrezygnować. Po prostu do blendera z jabłkami dodam trochę słodkich bakalii :) Dzięki! :D Dieselka Jan 16, 2014
u mnie trochę mniej musu, ale z bananem, wiórkami kokosowymi i suszonymi morelami, skradło mi serce, pycha
~Ewa Jan 14, 2014
Zamiast przecieru dodałam trzy ugotowane i rozdziabane jabłka (po odcedzeniu kompotu) i jest to ni mniej ni więcej jedno z najgenialniejszych szybkich i ratunkowych ciast - nie jest zbyt ciężkie i słodkie i z powodzeniem można wcinać w czasie długiego dnia w pracy/na uczelni (i, jak powiedzieli mi dziś znajomi, jest całkiem sycące). Z podanych ilości wyszła mi pełna keksówka, następnym razem dodam jednak więcej cynamonu (aby był bardziej wyczuwalny) i kapkę mniej sody (aby była mniej wyczuwalna - chyba, że coś sobie wkręcam, tak jak ~gatt z olejem;) )
Muzo Natchniuzo Jan 13, 2014
Potwierdzam :) - mokre i puszyste. Ja dodałam łyżeczkę kakao i cynamonu plus odrobinę siemienia lnianego. Za mus posłużył słoik jabłek prażonych z późnego lata.
~Edyta T. Jan 13, 2014
Fajne ciasto! Na stałe zagości w moim repertuarze! Zrobiłam z przecierem jabłkowo-dyniowo- gruszkowym. Dzięki za przepis! :)
Katioczka Jan 13, 2014
Właśnie przetestowałam przepis dodająć 3 zblendowane jabłka i 2 banany. Ciasto pięknie wyrosło, jest puszyste i lekko wilgotne. Takie, jakie lubię najbardziej. Na pewno nie raz je jeszcze upiekę:)
~weronka Jan 13, 2014 ![]() patrycccja Jan 13, 2014
Aż łyżka sody? Nie łyżeczka? Ze względu na ciężar przecieru?
~Sitri Jan 13, 2014
Ok:) Poeksperymentuję:))
~Ewa Jan 13, 2014 ![]() patrycccja Jan 12, 2014
A białą mąkę? da się czymś zastąpić? Chodzi o gluten...
~Ewa Jan 12, 2014
z doświadczenia wiem, że często olej można pominąć :) spróbuj dać mleka, lub wody - w końcu chodzi tu o płyn a mus jabłkowy, czy z jakichkolwiek innych owoców i to w takiej ilości spokojnie wystarczy aby ciasto zachowało swoją wilgotność :)
~Liliem Jan 12, 2014
gatt, może spróbuj użyć awokado zamiast oleju? tutaj są wskazówki: www.livestrong.com/article/427883-how-to-replace-oil-with-avocado-in-baking/ :)
~Iwona Jan 12, 2014
Da się zastąpić czymś olej? Mnie to strasznie odrzuca, wyczuwam to w ciastach albo sobie wmawiam...obojętne :(
~gatt Jan 12, 2014 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
mimikra87 May 18, 2025