7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kotlety szpinakowe z tofu

Jadłam je jakiś czas temu we wrocławskim barze Vega i tak mi zasmakowały, że musiałam spróbować przygotować je w domu. Myślę, że z całkiem niezłym skutkiem. Od siebie dodałam tylko orzechy i był to trafiony wybór.
Najbardziej smakują mi podane z ryżem i surówką.


Średnia ocena: [4.7 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6 średnich kotletów

paczka mrożonego szpinaku 450 g
kostka tofu naturalnego 180 g
1/4 szklanki orzechów nerkowca
3-4 ząbki czosnku
kilka łyżek kaszy manny

gałka muszkatołowa
pieprz ziołowy
sos sojowy
zioła: oregano, tymianek, prowansalskie

bułka tarta lub otręby owsiane
olej/ oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min.

Czosnek obieramy i siekamy drobno. W rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i chwilę smażymy na niej czosnek. Dodajemy szpinak (jeśli odmrożony, to wcześniej odsączyć), przesmażamy i maksymalnie odparowujemy wodę. Odstawiamy do ostygnięcia.

Tofu ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do chłodnej masy szpinakowej, przyprawiamy gałką, pieprzem ziołowym, sosem sojowym i ziołami. Orzechy odsączamy, siekamy i dodajemy. Całość mieszamy dosypując kaszy manny (ilość zależy od wilgotności masy - powinna być gęsta i zwarta - u mnie było to ok. 6 łyżek). Odstawiamy na 15 min.

Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy np. w otrębach i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Wskazówki i uwagi:

Plusem tych kotletów jest to, że mają zwartą konsystencję i nie rozpadają się przy smażeniu (pod warunkiem, że dobrze odparujemy wodę).
Nadesłał(a) majczi, dnia: May 8, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zamiast manny dałam jaglankę i zamiast orzechów - soczewicę zieloną. Z domowym majonezem wegańskim i ćwikłą jest pycha :D
Daiana Apr 20, 2012


Ja tofu obsmażam w curry przed połączeniem z reszta składników.A już gotowe polewam sosem z sera pleśniowego - niebieskiego. Pyszność!
kogonowska Mar 16, 2012

Kama - ugotowany brązowy ryż, kilka łyżek kukurydzy i ciecierzycy z puszki oraz kawałek pokrojonej w drobną kostkę marchewki. to wszystko poddusiłam na oleju i przyprawiłam curry i kurkumą :).
majczi Feb 19, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety szpinakowe (ovo-wege)
Kotlety szpinakowe z kaszy jaglanej (bezglutenowe) (wegańska)
Aromatyczna zupa szpinakowa z kawałkami kotletów sojowych (wegańska)
Pomidorowe kotlety z tofu (wegańska)
Kotlety z tofu z zieleniną (wegańska)
Kotletki z tofu w sezamie (wegańska)
Apetyczna pasta szpinakowa z czosnkiem i twarogiem lub tofu (wegańska)
Makaron z sosem pieczarkowo-szpinakowym i tofu (wegańska)
Placuszki (kotlety) curry z tofu (wegańska)
Wiosenne kotlety z tofu (z zieleniną) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas