7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kostka piaskowa (z tofu)

Bardzo dobrze komponuje się z kaszą jęczmienną i jakąś surówką - to nasze ulubione zestawienie :)

Średnia ocena: [4.703703703703703 z 27 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [12]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

tofu naturalne - kostka 300g
sos sojowy
mąka kukurydziana
olej do smażenia

ew. jakieś dodatki dla zachcianki i urozmaicenia - np. czosnek drobno posiekany, curry lub inne ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Tofu kroimy w kostkę (o krawędzi tak mniej więcej 1-1,5 cm).
Wrzucamy do jakiegoś zamykanego pojemniczka, zalewamy obficie sosem sojowym, zamykamy pojemniczek, mieszamy obracając i potrząsając nim. Teraz możemy zająć się np. resztą obiadu, a tofu niech sobie nasiąka sosem - co najmniej 10 minut.

Posypujemy kostkę mąką kukurydzianą i ew. przyprawami, znów obracając pojemniczkiem mieszamy - dzięki temu kostki równomiernie oblepią się mąką. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kostkę (można razem z czosnkiem) na nie za dużym gazie. Co jakiś czas delikatnie obracamy ją łopatką aż cała się ładnie zrumieni.

Wskazówki i uwagi:

Mieszanie kostki w zamykanym pojemniczku ma tę dobrą stronę, że tofu nie rozpada się i wygląda bardzo apetycznie - w przeciwieństwie do takiego mieszanego widelcem czy nawet łyżką.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2002-01-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: właściwie to przepis Wojtka, ale udoskonalany przeze mnie :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Z mąki tworzy się pyszna skorupka. Dodałam przypraw i skomponowałam z puszka.pl/przepis/4246-szybkie_placki_meksykanskie-z_fasolka_czerwona.html oraz sosem z tego przepisu puszka.pl/przepis/4905-tofu_z_sosem_pomidorowo-paprykowym.html . Można powiedzieć, że wyszedł dość egzotyczny placek po węgiersku :). Dobre połączenie, choć chyba wolę korzystać z domowego tofu, to kupne wydaje mi się jakieś "napompowane".
VegePancur 2011-10-08 18:45:19.082

Delikatne i pyszne! Chyba wreszcie zaczynam się przekonywać do tofu :) Moja mąka kukurydziana była zbyt drobna i nie chciała ładnie obtoczyć kostki, ale uratowałam sytuację krupczatką. I trochę mi panierka odpadała przy smażeniu, ale to pewnie kwestia techniczna, która wymaga dopracowania ;)
fylwia 2010-06-07 23:04:04.184

W książce "Zaskakujące tofu" często pojawiają się przepisy na tofu smażone w większych plastrach, wcześniej odsączone i obtoczone w mące kukurydzianej, ale bez sosu sojowego. Daje radę. ;)
mater 2010-02-18 18:49:38.48

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Musztardowa kostka tofu (wegańska)
Kostki tofu w słonym karmelu i sezamie (wegańska+miód)
Babka piaskowa 1 (ovo-wege)
Babka piaskowa 6 (ovo-wege)
Babka piaskowa 4 (ovo-wege)
Babka piaskowa 5 (bez ograniczeń)
Babka piaskowa 2 (bez ograniczeń)
Babka piaskowa (bez ograniczeń)
Babka piaskowa "Grunwald" (ovo-wege)
Babka piaskowo-makowa (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas