7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Leczo wielowarzywne - z cukinią, selerem naciowym, marchewką i pieczarkami

Jest bardzo smaczne i bardo ładnie wygląda. W dodatku łatwo przygotować większą ilość, więc idealnie nadaje się, jeśli spodziewamy się gości :)

Średnia ocena: [4.7272727272727275 z 11 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na garnek 4L

papryka blado-żółta lub ew. inna kolorowa- 5 szt.
papryka zielona - 1-2 szt.
pomidory - 4-5 szt.
cukinia - 1 szt. (chyba że mała, to więcej)
seler naciowy - pół (kilka łodyg)
cebula - 1 duża lub 2 mniejsze
ew. pieczarki - ok. 4-6 szt.
ew. marchewka - 1-2 szt. w zal. od wielkości
ew. koncentrat/przecier pomidorowy

oliwa z oliwek (nie extra vergine) lub olej
sól
słodka papryka w proszku
dla tych z niewyparzoną gębą ostra papryka w proszku i ew. chili

Przygotowanie:

Paprykę i cukinię dokładnie umyć. Pomidory, cebulę, pieczarki i ew. marchewkę obrać ze skórki. Cukinii nie obieramy, chyba że jest stara i ma twardą skórkę. Warzywa pociachać w plasterki/ kawałki, ale spore, wielkości kęsa - cała frajda w tym, żeby później warzywa wyglądały jak warzywa, a nie jednolita breja. Cebulę i pieczarki najlepiej pokroić w ćwiartki. Chyba że są duże, to cebulę można w ósemki, a pieczarki w grube plastry.

Do dużego gara wrzucamy wszystko oprócz pomidorów. Dodajemy oliwy/oleju, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym gazie, czasem mieszamy.
Kiedy warzywa już nieco zmiękną, wrzucamy pomidory i jeszcze trochę dusimy. Uważamy, żeby za bardzo nie rozgotować.

Na koniec dodajemy ew. trochę koncentratu, doprawiamy solą i papryką w proszku. Słodkiej papryki nie żałujemy, ona nadaje fantastyczny charakterystyczny smak. Ostrej, przynajmniej odrobinę, też dobrze jest dodać.

Wskazówki i uwagi:

Blado-żółta papryka to nie ta słodka, tylko taka mniejsza, bardziej niepozorna.

Leczo można jeść samo, z ryżem, kuskusem, makaronem - jak kto chce :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2002-06-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: inspirowane leczo podawanym w warszawskiej restauracji-klubie "Apetyt architektów" - dotyczy to zwł. selera naciowego :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

fangy, wychodzi z tego 4-litrowy gar. Nie wiem na ile osób - zależy czy na obiad czy mniejszy posiłek, jakie dodatki... i ile zjemy z łakomstwa ;) Przechowuję po prostu w lodówce. Jeśli "na dłużej" oznacza dla ciebie na zimę, to oczywiście można pasteryzować -pakujesz gorące, najlepiej do wyparzonych słoików, zakręcasz, pasteryzujesz 15 min. (dżemówki) lub do 30 min. (większe) od momentu zagotowania wody.
patrycccja 2013-11-01 23:41:58.011

Na ile porcji są te proporcje i jak najlepiej przechować to leczo na dłużej?
fangy 2013-11-01 23:23:26.393


Bardzo dobre! (: Wybrałam opcję z selerem i puchą pomidorów zamiast koncentratu, no chyba, że koncentrat babcinej roboty! (: Dodałam jednak kawałek świeżo startego korzenia imbiru na sam koniec - polecam! (: Smaczności!
jonek 2013-04-09 20:50:58.374

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Soczewica z pieczarkami, marchewką i selerem naciowym (wegańska)
Pikantne leczo z cukinią i pieczarkami (wegańska)
Soczewica z pieczarkami i selerem naciowym (wegańska)
Risotto warzywne z marchewką, porem i selerem naciowym (lakto-wege)
Sałata z marchewką, selerem naciowym i kiełkami (wegańska & RAW)
Risotto z fenkułem, cukinią i selerem naciowym (wegańska)
Ryż z selerem naciowym, pieczarkami i pomidorem (wegańska)
Leczo z ziemniakami i cukinią (wegańska)
Sos pomidorowo-warzywny (z marchewką, cukinią, papryką, pieczarkami) (wegańska)
Dipy (np. do selera naciowego) (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas