7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Makaron z bakłażanem, pomidorami i natką

Kuchnia śródziemnomorska. Danie podpatrzone w tv, genialne w swej prostocie, szybkie, absolutnie przepyszne!!! Sam jestem zaskoczony, że natka - i to w sporej ilości - tak mi smakuje. Super tu pasuje!

Średnia ocena: [4.7 z 11 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

makaron lub kluski
nieduży bakłażan (ok. 400-500 g)
6-12 podłużnych pomidorów, pomidory w zalewie lub przecier pomidorowy
3 ząbki czosnku
ew. kawałek (ok. 0,5 cm) świeżego chili lub chili w proszku
spory pęczek natki

oliwa lub olej do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w słupki lub kostkę - tak na jeden kęs. Solimy (ok. 1/2 łyżeczki) i odstawiamy. Nastawiamy makaron i przygotowujemy warzywa - pomidory kroimy w plasterki lub kostkę, czosnek i chili siekamy drobno, a natkę jak kto chce.

Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy czosnek, drobno posiekane chili i chwilkę smażymy mieszając. Dodajemy pomidory, dusimy na sporym ogniu kilkanaście minut aż zaczną się rozgotowywać. Dodajemy bakłażana, posiekaną natkę i dusimy kilka minut aż bakłażan zmięknie. Łączymy z makaronem, doprawiamy do smaku i gotowe!

Wskazówki i uwagi:

W oryginale bakłażana najpierw przesmażało się na oliwie. Wersja bez obsmażania jest naszym zdaniem smaczniejsza - sos jest bardziej kremowy, a bakłażan nie nasiąka tłuszczem.
Nadesłał(a) chojnac, dnia: Oct 14, 2010
Źródło/autor przepisu: Podpatrzone na kuchnia.tv w jakimś programie o kuchni śródziemnomorskiej
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

super przepis ale ja urozmaicilam podsmazoną cebula,porem oliwkami i lyzka smietany aaa i obowiazkowo swieża bazylia :D
Justaaa Nov 27, 2013

Pyszne! W tym przepisie jest wszystko, co lubię:)Razem nie mogło smakować źle:)
Inon Jul 25, 2012

mmmm, a jak dorzucisz do tego seler naciowy i oliwki wyjdzie pyszna sycylijska caponata :) własnie konsumuję, mniam!
hugable Jul 25, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos z bakłażanem, pomidorami i papryką (wegańska)
Papryki faszerowane bakłażanem z pomidorami (wegańska)
Sałatka z orkiszu z pomidorem i natką (wegańska)
Sałatka cebulowa z pomidorem i natką (wegańska)
Warzywne danie z brokułem, bakłażanem, cukinią i pomidorami (wegańska)
Zapiekanka ryżowa z cukinią, bakłażanem i pomidorami (wegańska)
Grzanki "kawałek lata" z bakłażanem i pomidorem (wegańska)
Aromatyczne grzanki z bakłażanem i sałatką z pomidorów (wegańska)
Pomidory faszerowane twarogiem z jajkiem i natką (bez ograniczeń)
Spaghetti z czosnkiem, świeżymi pomidorami, oliwkami i natką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas