7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kukurydza gotowana w kolbach

Bardzo wszędobylska potrawa :) Można gotować tradycyjnie, w mikrofali, na grillu. Surową lub z mrożonek. Można nawet gotować w czasie wyjazdów w góry lub nad jezioro nad ogniskiem. Smacznego :-)

Średnia ocena: [5.0 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [39]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

kolby kukurydzy obrane z liści (mogą być mrożone)
trochę oliwy, oleju (najlepiej zimnotłoczonego) lub masła
sól

Przygotowanie:

Kolby można przełamać na połówki - pójdzie to łatwiej niż wszelkie próby przekrawania nożem. Kto próbował ten wie :D

Można gotować:

* tradycyjnie, w garnku: pod przykryciem, w NIEosolonej wodzie, przez 10-15 min. od momentu zagotowania wody.

* na grillu: posmarować masłem, posolić, owinąć w folię aluminiową i piec na grillu ok. 45 min. co jakiś czas obracając. Zamiast w folii można piec w liściach - świetnie sprawdzają się jako naturalna osłona.

* w mikrofali: w odpowiednim naczyniu, zalane wodą (mało, niecała szklanka) gotować. Jeśli mikrofala nie jest wyposażona w talerz obrotowy, nie zapominać o obracaniu. Czas gotowania w mikrofali zależy od ilości jedzenia. Jedną kolbę gotujemy ok. 5 min. Każda dodatkowa kukurydza to ok. 2 dodatkowe minuty. Po ugotowaniu odczekać jeszcze parę minut nie wyjmując kukurydzy z mikrofali.

Podawać polane oliwą/olejem (lub posmarowane masłem) i posolone do smaku.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jul 18, 2000
Źródło/autor przepisu: W niektórych miastach Rumunii kobiety sprzedaja taką kukurydzę w garach na ulicy. Podobno tak też jest u nas na Mazurach. Nie wiem, bo jeśli wyjeżdżałam, to w góry albo nad morze :-) Czasy gotowania podałam z opakowania kukurydzy mrożonej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

polecam wodę trochę posłodzić, zamiast solić. cukier w wodzie podkreśla słodycz kukurydzy, solimy już po ugotowaniu :)
majczi Jul 31, 2015


Dwie kolby kukurydzy opłukałam, ułożyłam na talerzu i przykryłam drugim talerzem - 7 minut na 100% mocy. kukurydza polana odrobiną oliwy i lekko osolona. Znakomita. Polecam.
Dana Oct 29, 2013

Kukurydzę młodą gotuje się maks. 10 minut, na średnim ogniu, wrzucając do gotującej się wody. Potem twardnieje.
moritura Aug 3, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wariacje na temat kukurydzy gotowanej w kolbach (lakto-wege)
Kukurydza pieczona na grillu (wegańska)
Popcorn (prażona kukurydza) z bakaliami (wegańska+miód)
Świeża kukurydza duszona z warzywami (wegańska)
Kukuryku (kukurydza) z masłem orzechowym (wegańska)
Sałatka ziemniaczana z jajkami, porem, kukurydza i fasolą (ovo-wege)
Nadziewane pieczarki i czosnkowa pieczona kukurydza (wegańska)
Kukurydza delikatna a masłem pachnąca (grill) (wegańska)
Babka gotowana (ovo-wege)
babka gotowana 1 (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas