7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Polecam robić naleśniki z tą mąką na mleku orzechowym. I to w ten sposób, że odmierzamy ilość użytych do zrobienia mleka orzechów i doliczamy tą ilość jako "mąkę razową", a mleka nie odcedzamy po zmieleniu orzechów z wodą.(Mam nadzieję, że dosyć jasno się wyraziłam...;-)) Ja robiłam w ten sposób nawet na mleku z ziaren słonecznika i naleśniki były pyszne.
Poza tym można ewentualnie dodać do ciasta troszkę sody oczyszczonej, wtedy naleśniki będą bardziej "pulchne". Tak robiła zawsze moja Mama smażąc zwykłe naleśniki. Ja tego nie stosowałam, ale przy tych bezglutenowcach i owszem :-) Ilość sody trudno określić: mniej więcej 0,5-1 łyżeczki na kilo mąki.
Iwo-na Oct 16, 2012

Super! :) Co do gęstości, to ciasto na "naleśniki w 10 minut" jest rzadsze niż większość osób jest przyzwyczajona - ale to działa! Całą magię zawdzięczamy chyba dodatkowi skrobi (mąki ziemniaczanej)... W każdym bądź razie nie zastanawiaj się, tylko następnym razem spróbuj takich proporcji... zawsze możesz później dodać więcej mąki :)
patrycccja Sep 7, 2012


Naleśniki usmażone, a efekt - ZACHWYCAJąCY!!! Miałam akurat w domu paragwajską mąkę kukurydzianą - ona jest inna jak ta zwykła(która też jest tu dostępna), jest świeżym produktem, o bardzo krótkiej przydatności i trzeba ją trzymać w lodówce; piszę o tym, bo być może miało to wpływ na konsystencję ciasta i smak moich naleśników :-) Chciałam z niej zrobić zwykłe tortilla, ale przygotowanie naleśników jest zdecydowanie łatwiejsze :-)
A oto mój pierwszy miks:
300g skrobi ziemniaczanej
300g białego ryżu
400g w/w mąki kukurydzianej.
Usmażone z tej mąki naleśniki w smaku nie odbiegają wiele od zwykłych naleśników!!! Genialne!!!

Miałam 1 litr mleka i zrobiłam kilogram mąki. Zmieszałam to od razu licząc się z tym, że będę musiała dodać mleka, co w przypadku użycia normalnej mąki byłoby konieczne, bo ciasto z takich proporcji byłoby za gęste. Ku mojemu zdziwieniu ciasto wyszło bardzo rzadkie(nawet odrobinę rzadsze od tego które przygotowałabym z normalnej mąki)! Odważyłam się jednak usmażyć próbnego naleśnika bez dodawania mąki i funkcjonowało. Teraz myślę sobie czy przy takiej proporcji(1:1 mleko/mąka bezglutenowa) i przy rzadkości cista, mogłabym się odważyć dolać jeszcze mleka? (W przepisie na "naleśniki w 10 minut" proporcja jest inna, więcej mleka jak mąki.)
Iwo-na Sep 7, 2012

Aha, mąka i skrobia ziemniaczana - wbrew temu co wiele osób sądzi (i wypisuje w necie!) są to różne rzeczy :) Mąka zawiera skrobię, ale oprócz niej również inne rzeczy, m.in. trochę błonnika (ok. 6%), białka (7%), ciut tłuszczu. To, co kupujemy jako skrobię ziemniaczaną oczywiście nie jest skrobią czystą chemicznie, też jest lekko "zanieczyszczona" tymi dodatkami, ale są to tylko zanieczyszczenia (np. 0,4% błonnika). Większa różnica jest w przypadku kukurydzy - widać ją gołym okiem, bo mąką jest żółta, a skrobia kukurydziana wygląda jak ziemniaczana (jest biała i "skrzypi" w palcach). Ale nawet w przypadku skrobi i mąki ziemniaczanej różnica może mieć znaczenie - jeśli zrobimy np. kisiel z mąki, a nie skrobi, to będziemy delikatnie czuć na języku jakby taki pyłek i inny posmak.
patrycccja Sep 7, 2012

Nie, nie jestem bezglutenowcem - na szczęście :) Ale przez miesiąc byliśmy dla eksperymentu na diecie bezglutenowej: https://www.facebook.com/PuszkaplBezglutenowo Ogólnie po tym miesiącu spodobało nam się ograniczenie glutenu, więc będziemy jeszcze testować różne tego typu przepisu. No i ogólnie lubię czasem takie eksperymenty i wyzwania, poznawanie nowych rzeczy :) W dodatku docelowo chcę przekształcić puszka.pl tak, by służyła też bezglutenowcom. Polecony przez ciebie artykuł na pewno przeczytam :)
patrycccja Sep 7, 2012

Czy Ty jesteś Patrycccjo bezglutenowcem, lub masz bezglutenowca w domu? Czy tylko chcesz (ograniczyć)zrezygnować z niezdrowego glutenu? Jeśli pytania są zbyt osobiste to nie musisz odpowiadać :-) To co chcę napisać to głównie link do bardzo ciekawego wywiadu z William'em Davis'em (kardiolog, autor książki "Wheat Belly") na temat zbóż. Naprawdę warto przeczytać:
nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/
Co do przepisu to wypróbuję z pewnością. Swoją drogą ciekawe czy znajdę mąkę ze słodkich ziemniaków w kraju w którym batata rosną niemalże jak chwasty...? :-) Tapioki za to mam pod dostatkiem :-)
I jaka jest różnica między mąką a skrobią ziemniaczaną??? Do tej pory, muszę przyznać szczerze, żyłam w przekonaniu, że to jedno...
Iwo-na Sep 7, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas