7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Krem z pomidorów z selerem naciowym

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

fantastyczna dodaje jeszcze suszone pomidory i 50g masla
~borys Mar 30, 2015

dzieki za przepisz, jest PYSZNA i szybka w przyzadzeniu
pozdrawiam i POLECAm
~Refugela Jul 21, 2014


bardzo dobra zupa!
hontka Feb 19, 2014


super zupka? pyszna i szybka w wykonaniu :)
sunflower_ren Aug 30, 2013

Ewa, zerknij w starsze komentarze - ja tam podałam proporcje, z których robiłam, a nam bardzo smakowało :)
patrycccja Aug 22, 2012

Przydałoby się proporcje podać. Zrobiłam tę zupkę i chyba tego selera za dużo dałam, bo w ogóle nie smakowało jak krem z pomidorów :/
~ewa Aug 22, 2012

Ta zupa jest absolutnie rewelacyjna. Dla zaostrzenia smaku dodaję słuszną ilość chilli (dwie suszone) a po zagotowaniu nie wyciągam ich tylko miksuję z całą resztą. Smak powstaje obłędny chociaż zdecydowanie ostrrrry :)a jak mam fantazję zmieniam proporcję i robię z zupy gęsty sos do kotletów sojowych czy czego tam popadnie. Sam zaś przepis - cudowny!!!!!
Gajdzia Apr 15, 2012

Nie wszyscy mają ochotę/czas eksperymentować. Proporcje są dla mnie ważne. Jak ktoś chce, może podane ilości zignorować, i zrobić po swojemu.
Ja nie zabieram się, za nic, gdzie ktoś pisze, że powinienem coś zrobić "na oko".
~Kosmotaur Nov 27, 2010

Ludzie, improwizujcie w kuchni, ilość składników nie jest taka ważna, wrzucajcie, próbujcie, jak nie pasi, wrzucajcie jeszcze tego samego lub czegoś innego, eksperymentujcie - gotowanie to sztuka, przepisy powinny być głównie natchnieniem do stworzenia czegoś własnego i niepowtarzalnego. Proporcje to kwestia gustu - jeden wrzuci łyżkę gałki i będzie mu za dużo, inny dosypie jeszcze trzy...
~zolwik Sep 17, 2010

Dobra, muszę przyznać że dodatek cynamonu i gałki jest bardzo oryginalny - nadają zupie ciekawego aromatu. Bardzo mi się to podobało jako urozmaicenie dla "zwykłych" pomi-kremów. Ktoś nastawiony na tradycyjną pomidorówkę może byłby rozczarowany, ale ja to kupuję :) Jakby się ktoś obawiał, to można nie dodawać tych przypraw - wyjdzie "bezpieczniejszy" w smaku krem, też dobry. Ale naprawdę warto zaryzykować - jest pycha! :)

Na podane proporcje (1,5 szkl. bulionu, 2 cebule) dałam 2 kg pomidorów (typu bawole serce) i 2 łodygi selera naciowego + 2 idealnie płaskie łyżeczki cynamonu i 1 startą gałkę (czyli ok.5g, jeśli macie gałkę w proszku). Proporcje się sprawdziły. Aha, cukier pominęłam, a bulion dodałam dopiero jak pomidory skończyły się dusić. Zupy wyszło gdzieś na 6-7 porcji tak na oko.
patrycccja Oct 7, 2009

Wszystko ładnie pięknie, tylko skąd mam wiedzieć ile tych pomidorów wrzucić? 2, 5, 10? Ile selera? Są różne wielkości, mniejsze, większe. Co to znaczy "dużo cynamonu, dużo gałki muszkatołowej"? Dla jednego dużo znaczy łyżeczka, dla drugiego trzy.
Ogólnie rzecz biorąc, zauważyłam tę przypadłość (nie podawania ilości składników) w wielu przepisach zamieszczanych na tej stronie. Chyba nie powinno tak to wyglądać, prawda? O ile jedna osoba poradzi sobie z przepisem, w którym nie ma określonych konkretnych ilości poszczególnych składników, o tyle inna będzie miała z tym nie lada problem.
Konkludując, uważam iż można się trochę bardziej przyłożyć w podawaniu składników i przygotowania bo nie zajmuje to wiele pracy, a przynajmniej osobie, która jest zainteresowana przepisem, znaczenie ułatwi pracę.
~Este Sep 28, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas