7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Makaron ze szparagami i oliwkami

Szybkie i przepyszne!

Średnia ocena: [4.8 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [13]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3 duże porcje lub 4 eleganckie ;)

makaron - ok. 300 g
sól
zielone szparagi, najlepiej nie za grube - pęczek 500g
oliwa do smażenia - kilka łyżek
czosnek - 1 do 3 ząbków
czarne oliwki bez pestek - garść (50g albo i więcej)

Przygotowanie:

Ugotować makaron (najlepiej takie szerokie wstążki w gniazdkach - ma to swoją włoską nazwę: tagiatelle) i odcedzić.

W tym czasie oczyścić szparagi, obciąć końcówki, pociąć na kawałki 4-5 cm. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i pokrojone w plasterki lub połówki czarne oliwki. Chwilę podgrzać, żeby czosnek nadał oliwie aromat, ale nie zbrązowiał. Wrzucić szparagi, podsmażyć chwilę (ok. 3 min.).

Dodać ugotowany (al dente, czyli ugotowany, a nie rozgotowany) makaron, zamieszać, ew. dosolić do smaku. Wyciągnąć na talerz i zjeść.

Wskazówki i uwagi:

Do szparagów trzeba dodać makaron świeżo ugotowany - inaczej całe danie może wyjść nieco suche. A ratowanie go dodatkową porcją oleju/oliwy to taki średni pomysł... zwł. pod względem dietetycznym :)

W oryginale szparagi najpierw się obgotowywało i dodawało na sam koniec, chwilę przed makaronem:
"Ugotować szparagi - najbezpieczniej na parze, dla zielonych szparagów wystarczy kilka minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Pociąć je na kawałki 4-5 cm. Dobrze jest spróbować jak wyszły i jeśli końcówki będą włókniste, to należy je odrzucić."
Kiedyś, robiąc z pamięci, zapomniałam o tym i odkryłam nie tylko prostszy i łatwiejszy sposób, ale też lepszy! Szparagi po krótkim obsmażeniu są idealnie sprężyste, wspaniałe po prostu.
Nadesłał(a) pat, dnia: Apr 5, 2003
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu podanego przez Jadera na pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

otworzyłam właśnie tegoroczny sezon na szparagi tym przepisem, przepyszne danie, proste, ale też wykwintne. polecam posypać startym serem a la parmezan, lub płatkami migdałowymi (uprażonymi).
majczi May 13, 2015

Pycha! Właśnie polubiłam czarne oliwki!
Qmcia Jun 26, 2013


zamiast makaronu dobre są też młode ziemniaczki. Oj, dobre!
gzozia Jun 18, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron ze szparagami i kotlecikami sojowymi (wegańska)
Makaron ze szparagami w sosie pomidorowym (wegańska)
Makaron ze szparagami, czosnkiem i chili (wegańska)
Makaron fettuccine ze szparagami i "parmezanem ubogich" (wegańska)
Pikantny makaron z sosem na bazie z oliwy z oliwek (wegańska)
Szybki makaron z sosem pomidorowym z papryką i oliwkami (wegańska)
Prosty i szybki makaron z oliwkami i kosteczkami awokado (wegańska)
Naleśniki ze szparagami i beszamelem (bez ograniczeń)
Balsamiczne szparagi z marchewką (wegańska)
Szparagi z sezamem i imbirem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas