7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Leczo

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

No dobra, na razie bez zdjęć, ale przepis już jest: puszka.pl/przepis/8765-leczo_do_sloikow.html
Udanych przetworów! :)
patrycccja Aug 17, 2014

cottoncafe, pewnie! Nie ma z tym żadnego problemu - tylko nie należy zbyt długo gotować przed wrzuceniem do słoików i później zbyt długo pasteryzować, bo warzywa zrobią się zbyt miękkie. Mi to na przykład przeszkadza, nie wiem jak tobie ;) Postaram się na dniach zapuszkować inny sprawdzony przepis właśnie na lecho do słoików - tamto zawsze wychodzi bezbłędne :) Moja mama je robiła już jak byłyśmy maluchami :)
patrycccja Aug 17, 2014

Czy mogę to zapasteryzować na zimę?
cottoncafe Aug 16, 2014

U mnie koniecznie z cukinią (właśnie robię:) )
Inon May 2, 2014

ale jak to bez marchewki? ;) ja robię z marchewką i pieczarkami :P
~kasia Feb 12, 2014

Pyszne! Czekam, aż wszystko należycie odparuje i zrobię wielkie omnomnomnom :) Pachnie, i smakuje jak leczo, które robiła moja mama w domu, czyli najlepsze. Aż żałuję, że dopiero od kilku lat mi zasmakowało:)
saymaybe Nov 30, 2013


Doskonała potrawa! Robię w wersji podstawowej (składniki - jak wyżej), ale nieraz również urozmaicam warzywami, które akurat są w domu.
Dana Oct 5, 2013

Chodziło za mną od kilku dni, właśnie robię. I zjem z chlebem:)Ta żółta papryka to chyba igołomska, niestety w sklepie brak...
Inon Feb 10, 2013

Bardzo fajny prosty przepis. Mi sama robota wyszła około godziny. teraz czekam na efekty:)
~michau Sep 22, 2012

u mnie w domu dodaje się jeszcze kabaczka/cukinie i je z makaronem :) z makaronem pycha!
~Josi Mar 20, 2011

Szybkie, proste i pyszne! :D
Irokezik91 Nov 8, 2010

Maciek i Cleo maja rację, do leczo można dodawać również inne warzywa - nie tylko cukinię, kukurydzę i pieczarki, ale też selera naciowego, bakłażana, marchewkę lub w ogóle włoszczyznę, a nawet kalafiora ;) W Puszce znajdziecie przeróżne wersje. Tyle że im więcej warzyw, tym mniej przypomina to tradycyjne leczo, a coraz bardziej ratatouille :) Nazwa niezbyt chyba w Polsce znana, ale może warto ją promować? :)
patrycccja Aug 29, 2009

mój przepis na leczo przewiduje pół kilo cebuli, pół kilo pomidorów i pół kilo papryki - zresztą nie musi być pół kilo,chodzi o to,żeby wszystkiego było tyle samo:) i to się smaży i dusi - i wychodzi znakomite:)
flawulina Jul 10, 2004

ja dodaje jeszcze pieczarki i kukurydze jest wtedy o wiele smaczniejsze a majeranek i czosnek sprawiaja ze chce sie jesc i najlepiej dopiero na drugi dzien po przygotowaniu
~cleo Apr 17, 2004

ja do lecza jeszcze daje pokrojonej w kostki cukini; swoja droga najlepiej je zrobic dzien wczesniej i zaczekac az sie przegryzie
~maciek Aug 12, 2003

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas