7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : ocenione przepisy

Liczba przepisów: 518
   4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14    
  • Leczo
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Jest to wegetariańska wersja tradycyjnej potrawy węgierskiej. Zwyczajowo powinna być pikantna, można jednak przyrządzić ją w wersji delikatniejszej. Niebo w gębie dla osób lubiących takie wielowarzywne mieszanki :-)
  • Leczo do słoików
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Zawsze wychodzi idealne! Już moja mama je robiła kiedy byłyśmy maluchami :) Można zapasteryzować leczo z dowolnego przepisu, ale wtedy często warzywa wychodzą za miękkie... Nie wiem na czym polega magia, ale ten przepis jest super. Leczo wychodzi przepyszne, o odpowiedniej konsystencji, po prostu genialne :)
  • Leczo wielowarzywne - z cukinią, selerem naciowym, marchewką i pieczarkami
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Jest bardzo smaczne i bardo ładnie wygląda. W dodatku łatwo przygotować większą ilość, więc idealnie nadaje się, jeśli spodziewamy się gości :)
  • Lekkie jak chmurka ciasto na musie jabłkowym "5 składników na krzyż"
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Bez jajek i mleka. Jedno z moich ulubionych i najprostszych, odporne na modyfikacje. Ma niesamowicie lekką konsystencję. Można wykorzystać zamiast biszkoptu do przygotowania ciasta/tortu przełożonego kremem. To także moja standardowa baza do robienia bajaderek - bo proste i pyszne ;D
  • Letnie naleśniki z owocami (nadzienie)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Owoce świetnie komponują się smakowo i kolorystycznie :) Dzięki płatkom migdałowym naleśniki wyglądają jeszcze atrakcyjniej. Genialne na obiad lub weekendowe śniadanie.
  • Lukier królewski "na budyniu" (bez białka i żelatyny)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Naszym sekretnym składnikiem jest skrobia - bardzo mocno zagęszcza, nadaje całości kleistości, elastyczności, ale też utrzymuje wilgotność. W lukrze do dekorowania pierniczków zastąpi nam ubite białko jajka. Nie ma idealnie takich samych właściwości, ale taki lukier doskonale nadaje się do wykonywania precyzyjnych zdobień :) Nie rozlewa się i nie wysycha tak szybko, jak zwykły lukier. Można nim wykonać niezłe cacka :D
  • Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego
    autor: pat dieta: wegańska
    Andy: "Przepis długi i skomplikowany :-) Efekt zależy od dobrego zmiksowania, użytych przypraw i odpowiedniej ilości oleju."
  • Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Pomysł pochodzi z http://glutenfreegirl.com/ - autorka ma nietolerancję glutenu, a jej facet jest zawodowym kucharzem, więc wszyscy bezglutenowcy powinni się tym blogiem zainteresować :) Ten przepis to raczej super wskazówka, jak skomponować swój własny "biały" mix, niż sztywny przepis na jedynie słuszną mieszankę. Dzięki temu osoby z jakimiś specyficznymi alergiami, np. na kukurydzę, również mają szansę dobrać coś dla siebie :). "Biały" mix genialnie sprawdza się np. przy robieniu naleśników, gofrów, zagęszczaniu sosów, ale zaznaczyć muszę, że nie jest to mąka do wszystkiego (mimo że uniwersalna :). Większość kupnych mixów zawiera gumę guar i inne dodatki, które zastępują gluten, zapewniają spoistość i pozwalają przygotować wypieki o właściwej konsystencji. W tym przepisie tych dodatków nie ma - należy wziąć to pod uwagę przymierzając się do "pulchnych" wypieków (ciasta, chleba, pizzy). Jednocześnie na blogu autorki znajdziecie dobrą inspirację - przepisy, w których "gluten-free all-purpose flour mix" to właśnie taki domowy mix przygotowany wg poniższych wskazówek.
  • Makaron bez wrzenia - sposób gotowania
    autor: pat dieta: wegańska
    Michał Waszkiewicz: "Od wielu lat gotuję makaron bez wrzenia, czym często wprawiam w panikę tradycjonalistów, a ostatnio nawet znajomego Włocha (metoda jest nolens volens włoska)... Tracę przez to zwykle jedną-dwie minuty, ale zwykle mnie na to stać ;) Gotowany normalnie, tj. bulgocący makaron traci wiele dobrych rzeczy, które ma w środku - po prostu się wypłukują, a jak leży sobie w gorącym, to wszystko zachowuje, a i tak dochodzi. Polecam gorąco - najlepiej sprawdzić gotując równocześnie na dwa sposoby - różnice momentalnie czuje się w smaku!"
  • Makaron na zielono - z bobem i pesto
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Niby przegląd lodówki, a wyszło znakomite. Delikatny smak i faktura bobu wspaniale kontrastuje ze słonawym, aromatycznym pesto.
  • Makaronowa sałatka "włoska" z suszonymi pomidorami i czosnkiem marynowanym
    autor: kordonia dieta: wegańska
    Sałatkę ową pokazał pan w telewizorze. Zrobiłam, bo miałam w domu suszone pomidory, i nad wyraz mi zasmakowała :)
  • Makaron z bakłażanem, pomidorami i natką
    autor: chojnac dieta: wegańska
    Kuchnia śródziemnomorska. Danie podpatrzone w tv, genialne w swej prostocie, szybkie, absolutnie przepyszne!!! Sam jestem zaskoczony, że natka - i to w sporej ilości - tak mi smakuje. Super tu pasuje!
  • Makaron z brokułami i czosnkiem
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Szybki i bardzo łatwy w wykonaniu. Pyszny i efektowny w wyglądzie. Wszyscy go zachwalają :) Daje radę nawet jeśli brokuły nie są pierwszej świeżości.
  • Makaron z cukinią
    autor: Olga dieta: wegańska
    Moim zdaniem najpyszniejszy sposób na cukinię i zastanawiam się, czy nie również na makaron (choć puszkowy makaron z brokułami stanowi poważną konkurencję)...
  • Makaron ze szparagami, czosnkiem i chili
    autor: chojnac dieta: wegańska
    Nieduża ilość chili nadaje aromat i uatrakcyjnia wizualnie potrawę, ale wcale nie powoduje, że wszystko jest piekielnie ostre, bo ostrość jest równoważona przez oliwę. Wszystko robi się błyskawicznie - przygotowanie trwa tyle, co ugotowanie makaronu.
  • Makaron ze szparagami i oliwkami
    autor: pat dieta: wegańska
    Szybkie i przepyszne!
  • Makaron z mlekiem
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Makaron z mlekiem - oj dużo dzieci tego nie cierpi... głównie przez błędy dorosłych ;) Sekret smaku to dobrze słony makaron, który wspaniale kontrastuje ze słodkim posmakiem mleka. Albo odwrotnie - posolić można mleko. Poza tym dobre mleko sojowe, np. Alpro, jest o wiele lepsze od krowiego. No i lepsze jest mleko podgrzane niż gotowane. Takie danie to również bardzo dobry sposób na wykorzystanie wczorajszego makaronu. Dodatkowy plus to że śniadanko gotowe jest dużo szybciej :)
  • Makaron z orzechami
    autor: magda firlit dieta: wegańska
    Milena wcina ten makaron i to jest najlepszą reklamą :-))
  • Makaron z sosem Alfredo (z silken tofu)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Fettucine Alfredo to włoski makaron z masłem i parmezanem rozpuszczonym pod wpływem ciepła makaronu. Istnieje wiele wariacji tego dania. W sieci popularne są np. niskotłuszczowe odpowiedniki wykorzystujące silken tofu - lubią je nie tylko weganie, ale też osoby dbające o linię :) W wersji wegańskiej zazw. występuje... sojowy parmezan :/ Ja zamiast tego dodałam troszkę płatków drożdżowych - doskonale uzupełniają i pogłębiają smak! :) Danie jest ogólnie delikatne w smaku, więc świetnie do niego pasuje coś ostrzejszego (np. szczypiorek) lub kwaskowego (pomidory!).
  • Makaron z suszonymi pomidorami, tofu i rukolą
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Rukola dzięki króciutkiemu podsmażeniu traci większość swojej goryczki zachowując jednak jędrność i wprowadza do potrawy przyjemny, świeży smak. Zdecydowany akcent suszonych pomidorów kontrastuje natomiast z delikatnym tofu i makaronem. To autorski pomysł mojego Wojtka, na stałe wszedł do naszego menu :)
  • Makaron z warzywami i bułką tartą
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Bardzo szybkie, nie wymaga żadnego obierania warzyw ani innych czynności wstępnych zajmujących czas. Do tego bardzo smaczne i kolorowe :) Wprost genialne na szybki obiad lub kiedy zjawią się niespodziewani goście.
  • Makowa pychota - niby jogurcik makowo-bakaliowy
    autor: zima dieta: wegańska
    Pyszny makowy niby jogurcik bogaty w witaminy. Do musli albo jako samodzielne danie.
   4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas