7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Makaron bez wrzenia - sposób gotowania

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Retyyy, zmroziło mnie jak przeczytałam komentarz Dagmary. Nie ważne jak gotujemy makaron,ryż czy kaszę - zawsze należy sprawdzić czy jest właściwie ugotowany. Makaron i ryż wystarczy przegryźć - jeśli środek jest "biały", znaczy że jeszcze nie jest gotowy. Banalnie proste :)
A powyższa metoda gotowania na prawdę bardzo dobrze się sprawdza. Może być bardzo przydatna w sytuacji, gdy będziemy mieli do dyspozycji tylko 1 palnik :)
patrycccja Nov 30, 2012

Zawsze tak robię, zwłaszcza przy razowym makaronie, żeby się nie rozpadał na części pierwsze.. I ani razu nie był surowy.
dzikie wino Nov 30, 2012

Wypróbowałam dwa razy na różnych makaronach i dwa razy była to porażka, zarówno w smaku makaronu jak i w dalszych dolegliwościach żołądkowych całej naszej rodziny. Makaron czuć było mąką. Makarony były pełnoziarniste bezjajeczne. Zdecydowanie nie polecam tej metody.
~Dagmara Nov 29, 2012

Gotuję tak makaron razowy i dzięki temu nigdy mi się nie rozpada, poza tym jest zdrowszy :) Polecam.
ego-in-Arcadia Nov 17, 2011

Na pewno się nadaje - ja zawsze taki robię. Tak czy siak przed odcedzeniem sprawdź czy jest już gotowy - po przegryzieniu nie może być w środku jaśniejszy. Makarony włoskie itp. nie wymagają przy normalnym gotowaniu skrócenia czasu, więc tym sposobem może trzeba go wydłużyć o 1-2 min.
~pat Sep 20, 2010

Czy ten przepis nadaje się dla makaronu (bezjajecznego) z pszenicy durum? on jest taki ciemniejszy i z tego co pamiętam potrzebuje ciutkę dłużej aby się zrobić.. to do spaghetti :]
~Hubert Sep 19, 2010

Rzeczywiście się sprawdza. :)
Irokezik91 Jun 27, 2010

tez tak gotuję :)
aga Jun 24, 2010

Faktycznie, sprawdza się genialnie, nie zamierzam już gotować makaronu w inny sposób.
paint_red Jun 23, 2010

Potwierdzam, działa :) Tylko kokardek nie polecam gotować tym sposobem - mają zbyt grube środki, żeby ładnie, równomiernie się ugotowały i we wnętrzu pozostają surowe (białe). Ale dla innych rodzajów makaronów się sprawdza :)
patrycccja Apr 16, 2009

Bardzo dobry sposób: szybko, bez stresu, nie trzeba mieszać, nic się nie przykleja, rozgotowuje itp. Oszczędność energii i zachodu. A czas wydłużył się raptem z 7 minut na 10.
~nidda Jan 27, 2005

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas