7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

no tylko jeszcze makaron musi być wegański
~CCC Dec 19, 2014


Pyszny i sto razy lepszy od zwykłego majonezu (którego kiedyś nie byłam fanką)!
Mój sojonez miał trochę grudek i kolor beżowy (użyłam makaronu razowego), ale nie przeszkadzało mi to podjadać go nawet "na surowo". :)
martusiak Apr 19, 2014

Majonez jest super(wydaje mi się, że smakowo lepszy od oryginału-albo zapomniałam jak smakuje:p no a na pewno lepszy ogólnie bo cruelty free:), robiłam już kilka razy. Raz dało mi się za dużo makaronu i wyszedł taki jakby serek twarogowy. To było dla mnie odkryciem roku. Po dodaniu różnych przypraw powstaje wegański serek na chleb, albo dip. super:) wesołych wegańskich świąt!
sieja88 Dec 23, 2012

Iza - ale co tu mialo sie niby nie udac ?:P ten sojonez nie mial prawa sie nie udac :P - ja jak go kiedys robilam kilka razy to zawsze nie trzymalam sie twardo proporcji - tzn na poczatku dawalam jak bylo wprzepisie apotem do smaku doprawialam i zawsze wychodzil - bo makaron tutaj dochodzi przez co ten majonez zgestniec musi i kropka:P teraz jak robie sojonez to z przepisu z pewnego blogu gdzie proporcje są 1 szklanka mleka na 1 szklanke oleju i wychodzi bardzo gesty i pyszniejszy nawetn iz ten bo nie taki zamulajacy i ciezki ale jednoczesnie gesty i pyszny :)
OpenWorld Oct 22, 2012

Opis mnie zachwycił, więc pobiegłam szybko zrobić. Niestety...kompletna porażka. Wszystko musiałam wyrzucić, wcale dobre nie jest... :(
~Iza Oct 21, 2012


Bardzo smaczne, podobne w konsystencji do majonezu, niestety mój blender nie dał do końca rady i miałam parę grudek... Ale nie przeszkodziło to w rozkoszowaniu się sałatką z majonezem :)
losbimbos May 24, 2012

Rewelacja! :D Na jego podstawie powstał twarożek, który też oczywiści polecam - u mnie w przepisach. ;)
bonamartinka May 16, 2012

Ostatnio robilam z ciemnego makaronu i wychodzi moim zdaniem jeszcze lelpszy i zdrowszy oczywiscie :)
OpenWorld Apr 6, 2012

bardzo fajny
przyda się do sałatek !
agnmid Nov 13, 2011

Jest pyszny :)uzylam go dzisiaj to torilli w ktorych byly jeszcze kolteciki z platkow owsianych i selera i cebuli,ogorek kiszony,salata zielona,pomidor,cebula,papryka,keczup i musztarda i niebo w gębie po prostu :)
Ja go zrobilam z 1/4 szklanki oleju(trochę lnianego trochę slonecznikowego) i polowy skzlanki mleka sojowego wlasnej roboty
dalam lyzeczke soli
i z 9 zabkow czosnku no i z 3 lyzki musztardy i wyszedl pyszny sosik czosnkowy -bardzo gęsty i zmaczny :)
OpenWorld Oct 21, 2011


Bardzo fajowski majonez! Chłopak stwierdził, że jest o niebo lepszy od tego z ziemniaka ;)
kasiarka Oct 16, 2011

Ja bym obstawiała, że tydzień wytrzyma. Przed którymiś świętami zrobiłam go więcej i stał jakoś tyle właśnie.
patrycccja Sep 6, 2011

Pytanie: ile czasu taki majonez może leżeć w lodówce? Chociaż tydzień da radę, czy raczej trzeba robić taką ilość do spożytkowania od razu?
Dorota Sep 1, 2011

świetny przepis! użyłam mleka z nerkowców, zamiast czosnku dodałam musztardę, tak jak radziła Patrycja i miksowałam w blenderze bez pokrywki na wolnych obrotach, dolewając powoli olej. majonez wyszedł gęsty i kremowy. miałam go użyć do sałatki jarzynowej, ale postanowiłam zrobić z niego różne dipy do kanapek. świetnie spisał się w tej roli, można nabrać mięsożerców ]:->. jedynie ten posmak cytrynowy był moim zdaniem trochę za bardzo wyczuwalny, następnym razem dodam mniej soku. ale polecam!
majczi Apr 24, 2011

Asia, sprawdź skład. Ryżowe, sojowe - obojętne, byleby bez dodatków. PS: Ja też kiedyś zrobiłam ten błąd i użyłam naturalnego Alpro... dosmaczanego solą i cukrem ;)
admin Jan 11, 2011

A można użyć mleka ryżowego? Czy za słodkie jest?
~Asia Jan 10, 2011

Brawa dla Ali. Właśnie tknięta przeczuciem (i komentarzem) poszłam do kuchni i okazało się, że mleko było słodzone :] No cóż.. Ale sosik i tak smaczny ;-)
LalaAla Oct 3, 2010

Może mleko sojowe było słodzone.
xxl Oct 3, 2010

Słodkawe? Mimo soli, soku z cytryny i czosnku???? Może za mało tych przypraw jednak?
patrycccja Oct 3, 2010

Spróbowałam. Majonez przygotował mi mój TŻ, po raz pierwszy robił coś tak skomplikowanego w kuchni i dodatkowo wegańskiego więc ciężkie zadanie dla niego ;-) Zrobione według przepisu wyszło... dziwnie. Majonez mimo braku cukru smakuje raczej jak bita śmietana.. Jest wyraźnie słodkawy. No ale tosty z wędlinką sojową i tymże sosikiem są wyborne :-)
LalaAla Oct 3, 2010

Smak i zapach majonezu (zrobiłam z musztardą i ze zwykłą solą). Mistrzostwo świata!!
kruszonka Apr 3, 2010

Efekt przerósł moje oczekiwania, zarówno jeśli chodzi o smak jak i konsystencję! Na 3/4 szkl. świderków (nieco ubitych) dałam 1/2 szkl. mleka i 1/4 oleju. Majonez wyszedł gęsty, "puszysty". Nie sądziłam, że uzyskam taki efekt, ale podczas ubijania robił się coraz bardziej puszysty, jak prawdziwy majonez. I to pomimo, że używałam ręcznego blendera, a nie żadnych mieszadeł, które mogłyby wprowadzać do niego powietrze.
Co do smaku to czosnek jest oczywiście bardzo wyraźnie wyczuwalny. Nie do wszystkiego to pasuje i nie każdy lubi. Można go więc pominąć, a zamiast tego dodać łyżeczkę łagodnej musztardy - bardzo dobrze wpływa na ostateczny smak :)
Ci, co tęsknią za jajecznym aromatem, mogą użyć czarnej soli, która ma zapach (i, podobno, posmak) gotowanego jajka. Dlatego jest też zwana solą jajeczną.
patrycccja Feb 22, 2010

Makaron jest z jajek tylko w Polsce.
Na szczęście coraz go mniej na sklepowych półkach.
Wanieczek Feb 1, 2010

Jagud, poważnie? o.O Ten majonez (oraz inne jemu podobne na bazie jajkozastępczej, np. ziemniaki, kasza, ryż, etc.) jest skierowany do wegan, którzy jajek nie jedzą (oraz wszystkich innych szukających nowych smaków ^^). I właściwie tyle mam do powiedzenia (napisania) ^.-
Shaera Sep 1, 2009

ej, ale makaron jest z jajek chyba, nie?
~jagud Sep 1, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas