7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Lukier królewski "na budyniu" (bez białka i żelatyny)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

basia, świetnie, jak komu wygodniej. dla mnie niemożliwe było z kolei zrobienie tego bez oleju - woda odparowywała zanim zrobił się budyń... tak czy siak cieszę się że się udało, to najwazniejsze! :D
patrycccja Feb 7, 2016

Patrycjo chcialam zrobic lukier z Twojego przepisu ale nie udał się.Zmieniłam kolejność:do mleka wsypałam skrobie i podgrzałam.Kiedy masa zaczęła gęstnieć mała strużką wlewałam olej stale mieszając.Udał się.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam
~basia Dec 20, 2015

kezia, spróbowałabym jeszcze raz. Malutki garneczek, mały palnik, nie podgrzewać zbyt intensywnie, cały czas mieszać. A jak nie to zrobić większą ilość bazy, np. 3 porcje, bo wtedy na pewno będzie łatwiej. A do lukru wykorzystać 1/3 masy. Musi się udać :)
Olej niestety jest potrzebny, bo masa i tak dość szybko wysycha, a bez oleju byłoby jeszcze gorzej.
patrycccja Mar 4, 2015

Mieszałam mieszałam, a i tak wyszła klucha :(
~kezia Feb 15, 2015

patel, nie próbowałabym, ale idę o zakład, że z wodą wyjdzie tak samo dobry. Że nie będzie różnicy. Myślę, że następnym razem - kiedykolwiek to będzie ;) - też zrobię z wodą.
patrycccja Jul 5, 2014

a jak się nie ma mleka i doda się wody to też zadziała? Czy mleko jest, w tym przypadku, niezbędne?
~patel Jul 5, 2014

Nie mam pojęcia jak zrobiłaś tak piękne zawijasy. Mi tak ładnie nie wyszło. :P No, ale lukier z kakaem i aromatem pomarańczowym jest przesmaczny :)
bonamartinka Dec 21, 2013

Dzięki odiga! Nie wiedziałam z tym mieleniem cukru. Mało go używamy i stoi, więc nie chciałam do kompletu dokupywać pudru, ale wiedząc to, co napisałaś, jednak będę kupować i jakoś postaram się resztę zużyć.. A z przepisu usuwam tę nietrafioną wskazówkę, coby nie uczyć ludzi złych nawyków :)
patrycccja Dec 20, 2013

Też robię lukier z samego cukru pudru i cytryny :)
Ale spróbuję ten bardziej skomplikowany przepis, bo brzmi pysznie.
Od siebie tylko dodam, żeby NIE mielić cukru w młynku do kawy, bo można bardzo szybko ten młynek zepsuć. Często zresztą piszą w instrukcji obsługi, żeby cukru tam nie sypać. Karmelizuje się pod wpływem ciepła i uszkadza silnik. :(
odiga Dec 19, 2013

Nasse, oczywiście, jeśli tylko zrobisz nieco rzadszy :)
Ola, kiedyś też taki robiłam, ale później przeczytałam radę, że "lepiej nie dawać cytryny, gdyż lukier wtedy pęka( na drugi dzień). polecam aromat, powiedzmy pomarańczowy.." (puszka.pl/przepis/5954-lukier.html). No i aromat pomarańczowy faktycznie jest w dechę! Dlatego go polecam w swoim przepisie :) Druga rzecz, to że taki lukier albo jest na tyle gęsty, że prawie od razu zastyga "na kamień" albo jest już na tyle rzadki, że się rozlewa i nie da się robić precyzyjnych wzorów... Co widać np. na moim zdjęciu do pierniczków pełnoziarnistych - miały być pętelki, a wyszło... też ładnie, ale na pewno nie pętelki ;) puszka.pl/przepis/img/7443-pierniczki_pelnoziarniste_ani_d_pszenno-zytnie_.html?elemId=3056
patrycccja Dec 18, 2013

A ja robię lukier z cukru i soku z cytryny. Tez fajny.
OlaKuczara Dec 18, 2013

Ciekawy przepis! Na pewno wypróbuję, bo zawsze miałam problem z dobrym, wegańskim lukrem. Czy ten nadaje się też do polania nim drożdżówek lub ciast?
nasse Dec 18, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas