7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Makaron z sosem Alfredo (z silken tofu)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Bardzo smaczne :)
~Ania Jan 16, 2019

Super Marta, bardzo się cieszę :D Mi też do tego typu sosów bardzo pasują zielone warzywa - nie wiem czemu, ale koniecznie musza być zielone. Dokładnie tak jak u ciebie - najlepiej groszek (oczywiście nie konserwowy), brokuły lub JARMUŻ, dużo jarmużu! :)
patrycccja Feb 28, 2016

Dużo się zmieniło w ciągu kilku lat :)
Silken tofu jest dostępne w prawie każdym supermarkecie. Płatków drożdżowych może nie ma na sklepowej półce, ale online do dostania bez problemu, a ich cena przy zakupie większej ilości też nie jest już taka wysoka.
Chciałam tylko napisać, że często robię ten sos. Jest przepyszny, bardzo sycący i błyskawicznie się przygotowuje. Sos można przygotować w czasie gotowania makaronu.
Ja lubię dodać do tego coś zielonego - brokuła gotowanego na parze, zblanszowany groszek lub jarmuż.
Zgadzam się, że bardzo tutaj pasuje gałka muszkatołowa, której normalnie nie znoszę :)
Jeden z najlepszych i najczęściej robionych przeze mnie przepisów z Puszki. Dzięki :)))
~Marta Feb 18, 2016

Z tym, że płatki drożdżowe są drogie, to się nie zgodzę. 10-15 zł za 150-200g płatków, które de facto są przyprawą i starczają na dłuuuuugo, to na prawdę nie problem. Z ciekawości zerknęłam i nawet tak pospolita przyprawa jak pieprz ziołowy, i to tańszej firmy, kosztuje prawie 70zł/kg więc porównywalnie ;)
Kupujcie płatki drożdżowe bo są pycha i zdrowe! :) A w tym przepisie to przede wszystkim one nadają smak, więc tym bardziej polecam :D
patrycccja Feb 8, 2012

Bardzo smaczne chociaż kupienie silken tofu w Polsce graniczy z cudem (nie ma na evergreenie). Skorzystałam z uprzejmości znajomej, która jedną nogą mieszka w UK.
Sos jak dla mnie genialny choć nijak się ma do oryginalnego Alfredo, może dlatego że nie dałam płatków drożdżowych (za drogie i też trudno dostępne).
Poza tym trzymałam się przepisu (dodałam sporą szczyptę gałki muszkatołowej i maleńką cayenne). Jedliśmy z fusilli i z sałtką z brokułów i ogórka kiszonego. Pyszne i bardzo sycące. Dziękuję za przepis na pewno do niego wrócę.
~Marta Feb 7, 2012

Haha, nigdy nie próbowałam oryginału, więc nie mam porównania. Tym bardziej się cieszę z takiej oceny :D
patrycccja Dec 30, 2011

genialny odpowiednik sosu alfredo! ja jeszcze dodałam ciecierzycy (też zmiksowałam ;)) a do tego robiłam to tylko 20 minut! ;P
~mario Dec 30, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas