7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
Liczba przepisów: 1943
   18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28    
  • Tofucznica - tofu a'la jajecznica z cebulą i pomidorem
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    O ile za jajecznicą nie przepadałam, to stałam się zagorzałą fanką tofucznicy :) Jest błyskawiczna w przygotowaniu i przepyszna! Już podstawowa wersja jest super, a z płatkami drożdżowymi to po prostu doskonałość. Coraz bardziej je lubię i cenię :)
  • Placki bananowe dla Wojtka
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Przepis inspirowany przepisem z pl.rec.kuchnia, a dedykowany mojemu Wojtkowi, bo zasmakowały mu jak rzadko który mój nowy wytwór :) W ogóle jestem z nich wyjątkowo zadowolona i dumna :) Dziś przyjechała moja mama i siostra i w czwórkę wyjadaliśmy je na wyścigi. Takie jeszcze gorące, prosto z patelni ;)
  • Prażny syr tofu (smażony ser tofu)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Wyśmienite zamiast kotleta do obiadu. Doskonale do niego pasują różne sosy - nie tylko pieczarkowy czy pieczarkowo-porowy, ale też np. adżika i ajwar. Pierwszy raz jadłam coś takiego w Czechach - stąd nazwa :). Wcześniej jadłam tam również prażny syr, czyli przygotowany w taki sam sposób ser żółty. Na szkolnej wycieczce kucharz przygotował to specjalnie dla wege-wybrzydzacza, czyli dla mnie, i wszyscy mi zazdrościli ;)
  • Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi
    autor: Kinga dieta: wegańska
    Krokiety są fenomenalne z barszczem czerwonym. Osobiście zawsze je robię na Wigilię. To również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Jeśli musimy je dopiero gotować, to czas przygotowania krokietów oczywiście się wydłuży.
  • Risotto Wojtka (z cukinią, papryką i kukurydzą)
    autor: chojnac dieta: wegańska
    Nie jest to żadne tradycyjne risotto, to po prostu ryż z warzywami i ziołami. Puryści kulinarni na pewno dostaliby apopleksji na widok tej nazwy, bo risotto przygotowuje się zupełnie inaczej. Przede wszystkim używa się surowego, a nie ugotowanego ryżu. Ale kiedyś danie to zaczęło u nas funkcjonować pod taką nazwą, więc niech już tak zostanie :) Początkowo był to farsz do papryki (wspaniale spisuje się w tej roli; nadziewać można różne warzywa, nie tylko paprykę). W końcu awansował do samodzielnego dania i wtedy właśnie zyskał nazwę risotto.
  • Kasza gryczana z dynią i pieczarkami
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Pyszne! Wspaniałe połączenie - wytrawny smak kaszy z olejem lnianym i do tego słodkawa dynia. Wcześniej dynię z pieczarkami robiłam jako samodzielne danie, ale dopiero z kaszą gryczaną stanowi naprawdę rewelacyjne danie.
  • Ukraińskie gołąbki z surowych ziemniaków i kaszy jęczmiennej
    autor: kordonia dieta: wegańska
    To stary przepis mojego taty, pochodzący z prawdziwej Ukrainy, skąd się on wywodzi. Są to najwspanialsze gołąbki, a robię różne i często :)
  • Brokuły z ciecierzycą
    autor: wiewióreczka dieta: wegańska
    Można podawać z ryżem albo po prostu jeść samo. Ja tak lubię. Bardziej na ostro też jest ciekawie.
  • Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    - Chyba zamówię pizzę. - Może poczekasz i chociaż spróbujesz spaghetti z pesto? Kiedy talerze są już prawie puste: - Dobrze, że nie zamówiłem pizzy. - Znaczy spaghetti z pesto jest lepsze niż pizza???? - Lepsze. Jest jeszcze? ;D Pesto jest na prawdę wyśmienite - nie wiem czemu, ale nawet jedzone samo jest pycha! Nie czuć go pietruszkową surowizną. W ten sposób z przyjemnością wciągniemy cały pęczek, nawet jeśli za samą natką nie przepadamy :D Świetne jest też to, że nie topimy całości w oliwie - tłuszcz zawarty w pesto pochodzi wyłącznie z pestek i orzechów. Po prostu SAMO ZDROWIE! :) Genialne do spaghetii lub innego makaronu, zwł. z surówką z pomidorów :), do kanapek i tostów, do naleśników i innych wrapów albo warzyw na ciepło. Hm, jako dodatek do zup jarzynowych też powinno się sprawdzić :)
  • Romby - kluski z kaszy manny
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Pyszne na śniadanie z mlekiem (moja mama tak robiła, kiedy byłam mała), można też podawać z zupą zamiast makaronu/ innych klusek. Podając z sosami (pieczarkowym lub jakimiś warzywnymi) otrzymamy obiad, a z polewami owocowymi - pyszny deser. Można je odsmażać, chociaż wolno się przyrumieniają, więc trzeba je trochę potrzymać.
  • Brukselka duszona w marchewce
    autor: ~wd dieta: wegańska
    Wiele osób chwali ten przepis. Niektórzy dzięki niemu odkryli że lubią brukselkę ;)
  • Kofta indyjska z kapusty
    autor: kordonia dieta: wegańska
    Znalazłam ten przepis na wegedzieciaku i widzę, że tutaj tego nie ma, więc wstawiam, bo rzecz jest niesamowita :)
  • Brukselka z patelki z żurawiną i orzechami laskowymi
    autor: EwaH dieta: wegańska
    "Jeśli chcemy wprowadzić do menu warzywo zaskakująco smaczne, wdzięczne w obróbce, tanie, lokalne i dostępne w zimie, sięgnijmy po brukselkę, zapominając o... gotowaniu." Zgadzam się w 100%!
  • Ciecierzyca połączona na patelni ze szpinakiem i cebulką
    autor: pat dieta: wegańska
    Basia: "Zjadam z chlebem, ale pewnie można z kaszą, ziemniakami, ryżem... jak kto lubi ;-)"
  • Sos do makaronu z selera naciowego, marchwi i pomidorów
    autor: pat dieta: wegańska
    Dorota: "To rewelacyjny sos, szalenie smaczny, przepis dostałam od mojej kuzynki Wioli [..]. Z tej porcji wychodzi go spora ilość, taka odpowiednia do połowy paczki makaronu typu rurki, dla dwóch dość głodnych osób. Jest gęsty i znakomicie smakuje [..]. Pyszności, baaaardzo polecam!"
  • Ciecierzyca czosnkowa z porem
    autor: marzenna_potera dieta: wegańska
    Donna Hay jest świetna. Można korzystać z jej przepisów nie umiejąc gotować. Dużo można przygotować dla niespodziewanych gości korzystając z zapasów. Podam więcej przepisów - szczególnie "short order".
  • Samosy z prostym, łagodnym nadzieniem
    autor: Rena dieta: wegańska
    Nadzienie jest mocno spolszczone - nie zawiera całej gamy aromatycznych przypraw tradycyjnie dodawanych do tej potrawy.
  • Soczewica - jak gotować?
    autor: pat dieta: wegańska
    W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna? Właśnie w taki. Pyszna sama w sobie.
  • Soczewica w sosie pomidorowym
    autor: pat dieta: wegańska
  • Bób smażony z rozmarynem
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Pierwszy raz tak przygotowany bób jadłam w jednej z warszawskich restauracji. Zakochałam się w tym daniu :) Jeśli kupimy młody bób z delikatną skórką, to danie nie jest nawet pracochłonne.
  • Bób smażony z rozmarynem
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Pierwszy raz tak przygotowany bób jadłam w jednej z warszawskich restauracji. Zakochałam się w tym daniu :) Jeśli kupimy młody bób z delikatną skórką, to danie nie jest nawet pracochłonne.
   18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas