
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Samosy z prostym, łagodnym nadzieniemNadzienie jest mocno spolszczone - nie zawiera całej gamy aromatycznych przypraw tradycyjnie dodawanych do tej potrawy.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:ciasto:
1,5 szklanki mąki z pełnego przemiału ok. 2/3 szklanki wody 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli olej do głębokiego smażenia nadzienie: 0,5 kalafiora 0,5 szklanki groszku zielonego 3 ziemniaki 2 papryki 3 łyżki oleju do smażenia 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżki przecieru pomidorowego Przygotowanie:
Składniki na ciasto wymieszać i wyrobić tak, aby było miękkie. Przykryć ściereczką i odstawić.
Warzywa drobno pokroić i wrzucić na rozgrzany olej, dodać trochę wody i dusić do miękkości. Dodać przyprawy, przecier, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Z ciasta uformować kulki o średnicy 2,5 cm i wałkować placki o średnicy 8 cm. Na placki nakładać nadzienie i zlepiać tak jak pierogi. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju. Powinny pływać nie dotykając dna. Wyjmować, gdy będą brązowe i osuszać na sitku. Samosy można również piec w piekarniku.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() ![]() ![]() Nowe komentarze:![]() gzozia Jan 5, 2012 ![]() gzozia Jan 5, 2012 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Proste burito (tortilla z nadzieniem) (wegańska)Samosy (wegańska) Łagodny chrzan z oliwkami (ovo-wege) Samosy krok po kroku (wegańska) Samosy z bobem i ziemniakami (wegańska) "Samosy" w cieście fracnuskim (wegańska) Proste kotlety z grochu (wegańska) Samosy z ciasta z dodatkiem jogurtu (lakto-wege) Empanada - czyli paragwajskie samosy (wegańska) Proste wegańskie ciasto z owocami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
rubia Oct 29, 2012