7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Placki bananowe dla Wojtka

Przepis inspirowany przepisem z pl.rec.kuchnia, a dedykowany mojemu Wojtkowi, bo zasmakowały mu jak rzadko który mój nowy wytwór :) W ogóle jestem z nich wyjątkowo zadowolona i dumna :) Dziś przyjechała moja mama i siostra i w czwórkę wyjadaliśmy je na wyścigi. Takie jeszcze gorące, prosto z patelni ;)

Średnia ocena: [4.6 z 22 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [24]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

4 banany
1/2-1 szkl. mąki pszennej razowej - ilość zależy od wielkości i stopnia dojrzałości bananów
sok z cytryny - no tak ... nie za dużo ;)
olej do smażenia (ja preferuję winogronowy)

Przygotowanie:

Banany zmiksować lub rozciapać widelcem. Teraz jest najlepszy moment do dodania soku z cytryny - wkrapiamy po trochu i próbujemy. "Paćkę" wymieszać z mąką. Jeśli użyjemy mąki razowej, to grudki nie będą się robić i można mieszać nawet łyżką. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać trochę wody.

Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, ale na niezbyt dużym ogniu, żeby się nie przypaliły.

Wskazówki i uwagi:

Jak ktoś chce, to może dodać do ciasta trochę mąki kukurydzianej w roli lepiszcza, choć banany w zupełności wystarczają :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jun 12, 2001
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Mega słodkie, chłoną dużo tłuszczu i lepią się do patelni, w środku ciasto jest surowe. Może to też kwestia mąki? Mimo to uwielbiam takie smaki! Z tymi przyprawami na słono też zrobiłam, ale dodałam ich za mało, były prawie niewyczuwalne, następnym razem dodam więcej. Dzięki za przepis!
banka Jul 11, 2014

Właśnie po raz kolejny zrobiłam te placki. Tym razem dodałam inne przyprawy:
1 łyżeczkę kminku
1 łyżeczkę kurkumy
1 łyżeczkę pieprzu cayenne
1 łyżeczkę soli
a do tego łyżka miodu.
Chciałam, żeby przypominały w smaku wedyjskie kela puri i chyba się udało:)
Inon May 18, 2012


Bardzo dobre z miodem! Też mi się kleiły, ale tylko na początku. Potem, kiedy olej naprawdę porządnie się rozgrzał, przestały się przyklejać, smażyły się na złoto i były puszyste. A, z cynamonem lepsze niż bez - moim zdaniem:)
Inon Mar 31, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Słoneczne placki dyniowo – bananowe (wegańska)
Risotto Wojtka (z cukinią, papryką i kukurydzą) (wegańska)
Brokuł dla Wojtka (z ryżem i czarną gorczycą) (wegańska)
Koktajl bananowy lub bananowo-kakaowy (wegańska & RAW)
Lody bananowe (wegańska & RAW)
Twarożek bananowy (lakto-wege)
Gofry bananowe (wegańska)
Budyń bananowy (bez ograniczeń)
Muffiny bananowe (wegańska)
Muffinki bananowe (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas