7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Szpinak lub jarmuż z ziemniakami w masali

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Chyba po prostu nie przepadam za połączeniem ziemniaków i szpinaku.
superzebra 2015-05-21 15:09:01.603


Pyszne! Zrobiłam wersję trochę lżejszą - po kilku minutach smażenia ziemniaki zalałam wodą. Do tego dodałam dużo jarmużu, ale nie na koniec gotowania, jarmuż jednak potrzebuje trochę czasu zanim zmięknie.
Pimpkowo 2015-02-17 12:37:51.016

Tanio jarmuż można teraz dostać w Auchan - ok. 5zł za 500g, więc się opłaca ;)
veg_mania 2014-07-21 14:50:13.314

W poznańskich Biedronkach jest za 4 zł za paczkę :)
nasse 2014-05-09 18:23:41.666

dzięki za info! :)
mimikra87 2014-05-09 08:49:20.967

Ostatnio byłam w Biedronce i faktycznie, mają jarmuż, pokrojony, w torebkach foliowych. Fit&easy - 6 zeta za 200g. Drogawo ale jest. Łatwo przeoczyć bo wygląda jak mix sałat ;)
patrycccja 2014-05-04 16:16:35.97

Jarmuż w biedronce??? Gdzie?? Już jadę kupować!
mimikra87 2014-04-28 18:27:11.038

Normalnie jarmuż trafia pod strzechy! Dzięki za cynk Spooky_Morrigan :)
patrycccja 2014-04-19 15:42:01.501

Kupiłam jarmuż w Biedronce. Taki w worku foliowym - jak sałaty różne sprzedają.
Spooky_Morrigan 2014-04-17 19:47:22.342

Zrobiłam z liśćmi rzodkiewki i domową masalą- py-cho-ta!
mandragora11235 2014-04-14 20:43:26.366

Jarmuż można kupić w Vegeboksie. :-)
~verdiana 2014-02-12 18:07:50.363

jarmuż w Warszawie można kupić na bazarze na Wolumenie (wtorki i piątki rano). jest co prawda tylko u jednego rolnika, który sprzedaje też szpinak i rukolę, takie "prosto z pola".
acha i zrobiłam to danie z przepisu powyżej. ziemniaki pokroiłam w niedużą kostkę, użyłam kupnej garam masali i czosnku. podlałam trochę wodą (po dodaniu jarmużu). dusiłam pod przykryciem aż ziemniaki zmiękły trochę. szybkie, sycące do tego surówka z pomidorów i papryki. pyszny obiad.
~jim 2013-09-05 16:34:28.705


to jest bardzo dobre, sycące, ziemniaki trzeba drobno pokroić bo inaczej miękną wieki.
pixi 2013-08-12 12:53:21.073

Nie, wcale nie dużo. Tyle, żeby dało się go rozsmarować po całym dnie patelni. Na pewno nie chodzi o smażenie w głębokim tłuszczu, bo cała potrawa by nim później ociekała.
patrycccja 2011-09-06 17:49:51.104

Czy do smażenia potrzeba bardzo duzo oleju? Bo zgaduję, że jeśli wrzucamy surowe ziemniaki, to raczej sporo?
Cleevlen 2011-09-03 12:22:11.246

Proste i pyszne :) Zrobiłam z jarmużem w proporcji 200 g na 6 niedużych ziemniaków, z uprażoną gorczycą, garam masala i sosem sojowym. Do tego kotlety z tofu i surówka z selera z rodzynkami. Następnym razem spróbuję ze szpinakiem. Polecam
fylwia 2011-03-27 23:37:43.827

Jarmuż zamawiam co tydzień i świetny jest do świeżo wyciskanych soków (w tej formie to lek dla oczu - luteina), ale dziś użyłam go do przyrządzenia tej potrawy i wyszło ok:). Ziemniaki pokroiłam drobno, powiedzmy w kostkę 1 cm na 1 cm, i usmażyły się ładnie.
jazgottt 2010-11-05 12:14:06.59

Jarmuż w Warszawie można dostać jesienią w Żółtym Cesarzu (dostawy mają chyba w czwartki, ale pewnie się to zmienia), czasem w Realu i Leclercu. Ja sobie zamawiam w moim warzywniaku pod Warszawą i pan mi specjalnie przywozi, więc na pewno w każdym innym też można zamówić.
trututu 2010-11-01 09:57:22.439

mieszkam w Warszawie i kupiłam świeży, ekologiczny jarmuż prosto od rolnika za pośrednictwem strony vegebox.pl. Wcześniej nie wiedziałam nawet, jak jarmuż wygląda, a teraz mam go w lodówce!:) i część przerobię za pomocą sokowyciskarki na sok (tzn. nie sam jarmuż, ale jarmuż z marchewką, jabłekiem i gruszką). Resztę chętnie spróbuję wg tego przepisu, powinno być smaczne:)
jazgottt 2010-09-12 17:54:46.713

To ja dodam, coby było bardziej na temat, że ten przepis w wersji ze szpinakiem jest super! Z jarmużem też na pewno zrobimy, ale najpierw przetestowaliśmy przepis na szpinaku, bo jarmuż zbyt drogocenny ;)

I potwierdzam: ZIEMNIAKI POWINNY BYĆ SUROWE. Naprawdę wychodzi :) Chodzi o to, żeby kostka była dość drobna, w sensie żeby kawałki nie były za grube.

Na 5-6 ziemniaków daliśmy niecałą paczkę mrożonego szpinaku nierozdrobnionego (ok. 300g?) i sporo przypraw, solidną łyżkę gdzieś. Przeważało curry i jakaś mieszanka indyjska, dość łagodna, a do tego garam masala dla zaostrzenia, imbir mielony i gorczyca w ziarenkach. Z ryżem - genialne. Gdyby były jeszcze świeże pomidory.. :)
patrycccja 2010-02-05 11:51:07.471

Chodzi o "Real". Na tej tacce jest podany producent, ale nie pamiętam, skąd ten jarmuż pochodził. Chyba Wielkopolska.
A gdy chodzi o targowisko, to kupowałem go na łódzkim Rynku Zielonym i przy Dolnej. Łodzianie będą wiedzieć, o jakie miejsca chodzi, a warszawianom pozostaje próbować poszukać u siebie. :-)
Nie próbowałem mrozić jarmużu. Może kiedyś spróbuję, chociaż wątpię, żebym zdołał wygospodarować miejsce w zamrażarce...
bartolome 2010-02-05 11:40:48.473

Bartolome, jasne ze podaj w którym hipermarkecie można go dostać :) A ze zbyt dużą ilością jarmużu można sobie poradzić banalnie - wystarczy go zblanszować, ostudzić i zamrozić! :) Podobno taki mrożony jest nawet lepszy, chociaż ja nie widzę absolutnie żadnej różnicy.
I jeśli można wiedzieć to skąd jesteś? W W-wie nie udało mi się jeszcze znaleźć jarmużu na żadnym "targowisku"...
patrycccja 2010-02-05 11:30:57.048

Jarmuż bywa czasami - w okresie jesienno-zimowym - w hipermarketach jednej sieci (nie wiem, czy można podać nazwę). Kilka razy udawało mi się też dostać jarmuż na rynku warzywnym jesienią. Ten z hipermarketu sprzedawany jest na tackach, 500 gramów, co jest dość problematyczne, bo ciężko go zjeść od razu, a dość szybko pleśnieje przechowywany w lodówce. Niemniej jednak szkoda, że bywa tak rzadko dostępny, bo to bardzo dobre warzywo. Jak tylko dostanę, gotuję go na parze i serwuję jako jarzyna do obiadu (tak po prostu, albo polany zrumienioną bułką tartą), dodaję do zupy wielowarzywnej, do "chińskiego" dania (udaje jakieś bokczoje czy pakczoje), czy do zapiekanki makaronowej lub kaszowej. Daje fajny posmak, lekko goryczkowy, a liście nie rozciapciają się nawet podczas dłuższej obróbki cieplnej. Polecam i mam nadzieję, że kiedyś będzie szerzej dostępny.
bartolome 2010-02-05 10:59:01.972

Oj tak, jarmuż dobra rzecz :) Niestety udało mi się go dostać chyba w sumie tylko 3 razy w ciągu kilku ostatnich lat :( Bo większość osób niestety w ogóle nie wie co to jest i co z tym zrobić... Też byłabym więc wdzięczna za info, czy da się go gdzieś kupić :) W Niemczech podobno bardzo popularny jest jarmuż mrożony. Fajnie by było, gdyby i u nas się pojawił :)
patrycccja 2009-02-09 14:02:46.368

a ziemniaki surowe maja byc?

i mam pytanie nurtujace mnie od dawna: skad wziac jarmuz mieszkajac w warszawie ? (nie mam ogrodu niestety) wiem, ze jakies 70-80 lat temu jarmuz byl jedna z najpopularniejszych kapustopodobnych roslin, ale ja niestety w zyciu go na oczy nie widzialam a bardzo bym chciala zaczac go jesc, bo jest nieslychanie wrecz zdrowy
aleksandra 2009-02-08 23:48:17.726

Polecam dodannie swiezego, drobno pokrojonego czosnku 2 minutki przed koncem smazenie. Aaa i troche sezamu !
~jozek 2009-02-08 17:16:07.109

BDB+ !
~jozek 2009-02-08 17:07:48.803

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas