7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Sos do makaronu z selera naciowego, marchwi i pomidorów

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

To jeden z tych przepisów, które uwielbiam: modyfikujesz na milion sposobów a zawsze wyjdzie pysznie. Przyrządzałam go już kilka razy dopiero dziś pierwszy raz ściśle wg przepisu. Rezultat? Obłędnie pyszne, a orzechy włoskie robią robotę. Szczerze polecam!!! PS: Kuzynko Wiolu- dzięki za przepis
~Kasia 2019-09-07 22:30:33.879


Dodałam do sosu jeszcze jarmuż, wyszły pyszności! Zupełnie inny smak niż można się spodziewać po takich składnikach.
Pimpkowo 2014-12-13 15:11:14.974

Bardzo dobry sos, również za selerem naciowym nie przepadam, dlatego dodałem kawałek korzenia starego na tarce (marchewkę również starłem). Dodałem również kilka oliwek, następnym razem dodam kapary, myślę że będą super pasować.
~nightbird 2014-10-21 20:36:05.049

Kasiarka, nie obrażaj znakomitego makaronu z pomidorami..., bo robisz przykrość jego smakoszom.
Dana 2014-09-10 16:29:56.177

Kasiarka, nie obrażaj znakomitego makaronu z pomidorami..., bo robisz przykrość jego smakoszom.
Dana 2014-09-10 16:28:51.933

Bardzo lubimy ten sos. Specjalnie dla niego i na bulion kupuję seler naciowy, za którym normalnie nie przepadamy. Dodaję też czasem por, fajnie się komponuje.
Sos jest zdecydowanie lepszy po zmiksowaniu. W podstawowej formie dobry, ale mdły, dlatego pod koniec smażenia dodaję ziarna kuminu, kumin w proszku i masalę - w niedużych ilościach, a po dodaniu puszkowanych pomidorów wzbogacam smak odrobiną octu balsamicznego, sokiem z cytryny i cukrem - wszystko z umiarem. Dodatek orzechów włoskich - genialne. Lubimy też posypać parmezanem.
Myślę, że pół godzinki na gazie spokojnie wystarczy, po 1,5 godziny chyba już niewiele wartości zostaje w takim sosie.
ryfka 2013-11-14 21:31:51.018

bardzo spodobał mi sie ten makaronik na zdjeciu :)
agnmid 2012-02-05 23:09:46.123

Sosik jest naprawdę przepyszny, prostacki makaron z pomidorami się do niego nie umywa ;) Polecam!
kasiarka 2011-11-16 21:38:51.094

To mój pierwszy raz z selerem naciowym, efekt bardzo pozytywny, zwłaszcza że nie znoszę zwykłego selera :) Jedną cebulę zastąpiłam porem, a pomidory łyżką koncentratu. Sos dobrze by się sprawował w naleśnikach i na pieczywie.
xxl 2011-04-28 12:11:03.352

Super:) Lubię selera naciowego, szczególnie nas surowo, ale mój chłopak go nie lubi, a w tej potrawie smak selera jakoś tak się rozmywa i nie ma kłopotu. Dodałam trochę słonecznika i trochę kukurydzy mrożonej pod sam koniec duszenia, żeby wyszło bardziej "treściwe" i dlatego też, że tak lubimy. Pomimo modyfikacji wyszło smaczne:).
jazgottt 2010-12-11 17:38:32.27

Świetne danie. Zrobiłam już je kilka razy. Podane z orzechami włoskimi i świeżą bazylią to istne cudo. ;)
~jo@cha 2010-06-05 16:30:47.093

to co mi wyszło, ciężko nazwać sosem :) raczej miał konsystencję leczo. Niemniej jednak bardzo smaczny. A dotąd myślałam, że seler jest niejadalny ;)
madziaq 2010-03-04 14:24:53.242

Zrobiłam i wyszło smakowite danie:) niewymagające wiele czasu i pracy (robiłam wersje 30-minutową). Następnym razem wypróbuję z czosnkiem:)
sunflower_ren 2010-02-25 16:05:19.18

Robiłam ten sos wiele razy eksperymentując z czasem. Rozgotowany/ zmiksowany też mi bardzo smakuje, ale najlepszy jest zdecydowanie taki gotowany tylko 30 min. - akurat zdąży w sam raz odparować, a warzywa są odpowiednio miękkie, ani za twarde, ani rozgotowane.

Niezmiksowany sos ma trochę nieciekawy kolor (ten blady seler...). Można go nieco podciągnąć słodką, sproszkowaną papryką i koncentratem (np. gdzieś tak dobrze pełna łyżeczka). Tym razem tak właśnie zrobiłam. Chciałam, żeby był szczególnie ładny, bo część zapasteryzowałam na później - miło będzie zjeść taki pyszny obiad bez gotowania :D
patrycccja 2009-10-28 19:40:27.327

Pyszności!!!Chociaż myślałam początkowo, że seler naciowy..... hm, to nie może być zjadliwe... Jak dobrze czasem się pomylić. Już na stałe wchodzi do naszego menu.:)
Dana 2009-04-23 20:11:10.987

Zrobilam. Wszystkim smakowało oprocz brata, ktory widział z czego obiadek robilam:) Jakos ten seler go zniechecil sama nazwa:P
Ale przepis polecam!
~Oleska 2009-03-22 22:22:01.09

Delicje! Całej rodzinie smakowało :) Tym razem zrobiłam zdjęcia, więc niedługo wrzucę.
patrycccja 2009-01-01 16:05:24.317

Mmmmm, palce lizać! Bogaty, wielowarzywny smak. Jak dla mnie nie potrzeba żadnych dodatkowych, konkretniejszych przypraw. Smak warzyw to jest to. No i faktycznie trochę przypomina sos grecki :) Sos naprawdę klasa!
patrycccja 2008-10-12 22:34:06.445

dla mnie byłoby to nieco mdłe, więc dodałem od razu kawałek pokrojonego drobniutko imbiru, zamiast soli użyłem sos sojowy, no i conieco pieprzu...oczywiście bez miksowania... warzywa dobre są jak są chrupiące więc smaży się krótko...
~jano 2007-12-07 00:00:00.0

przepyszny! oparł się licznym modyfikacjom m.in. nie miksowałam - ząbki mam :))) pomidory dałam świeże. czosnek - raczej niekonieczny. zrobiłam w wersji fast food, czyli z kuskusem:
img294.imageshack.us/img294/6943/sosikko2.jpg
~falka 2007-07-29 00:00:00.0

mmm, wyszło pycha :) na początku wydawało mi się, że seler naciowy, marchew i pomidory nie będę się komponowały - no bo jak niby takie spaghetti z marchewką i selerem może smakować? ;) później jednak stwierdziłam, że może wyjdzie z tego sos warzywny przypominający raczej sos grecki lub ajwar. więc zaryzykowałam i nie pożałowałam :) jest naprawdę pycha, właśnie taki warzywny. palce lizać. polecam! :)
Kuna 2007-05-17 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas