7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Kasza gryczana z dynią i pieczarkamiPyszne! Wspaniałe połączenie - wytrawny smak kaszy z olejem lnianym i do tego słodkawa dynia. Wcześniej dynię z pieczarkami robiłam jako samodzielne danie, ale dopiero z kaszą gryczaną stanowi naprawdę rewelacyjne danie.
Średnia ocena:
[4.6
z 20 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [10]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 3 osób1 szkl. kaszy gryczanej lub pół na pół gryczanej i jęczmiennej (jeśli ktoś za gryczaną średnio przepada)
2 szkl. wody 1 płaska łyżeczka soli ew. olej lniany do kaszy (mniam) dynia - ok. 700-800 g (po pokrojeniu w kostkę to będzie naczynie 1,5 l) pieczarki - ok. 200-300 g ew. średnia cebula olej do smażenia sól pieprz czarny ew. pieprz ziołowy ew. gałka muszkatołowa Przygotowanie:Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu podstawowego (kaszę wsypujemy do wrzątku i gotujemy ok. 12-15 min. bez mieszania).
W międzyczasie bierzemy się za warzywa. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Kawałki nie muszą być małe, ale dobrze by było, gdyby nie były zbyt grube - żeby nie było problemu z dynią twardą w środku i rozciapaną na wierzchu. Pieczarki obieramy i ciachamy w plasterki lub ćwiartki. Cebulę obieramy, przekrawamy np. na ćwiartki, a każdą z nich jeszcze na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Najpierw smażymy na dużym ogniu pieczarki z cebulą. Odkładamy na talerz. Teraz wrzucamy dynię, ew. można dodać ciut wody, smażymy/dusimy aż dynia zrobi się miękkawa. Pieczarki, cebulę i dynię można też dusić razem, chociaż wtedy danie wygląda trochę mniej apetycznie. Pamiętamy, że woda z pieczarek i dyni (a jest jej sporo) musi odparować. Całość nie może pływać - to nie zupa ;) Na koniec solimy do smaku, można dodać pieprzu i gałki. Kiedy kasza się ugotuje, można do niej dodać oleju lnianego - świetnie się komponuje! Nakładamy kaszę na talerze, na to dynię, pieczarki i gotowe. Smacznego! Wskazówki i uwagi:Ja uwielbiam jak jest dużo warzyw dlatego ta ilość kaszy starcza nam właściwie na 4 porcje. Ale taka pyszna kasza nigdy się nie marnuje, więc zawsze nadwyżkę z chęcią "sprzątnę" ;)
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: Sep 30, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Wreszcie dodałam dokładniejsze proporcje - mam nadzieję że się przydadzą :) Aż dziwne, ale pisząc wcześniejszy komentarz z głowy naprawdę dobrze trafiłam :)
patrycccja Jan 16, 2011
Hyhy, u mnie jeszcze nie czas na to danie, bo teraz zawsze robię wersję z pomidorami - póki jeszcze jest sezon pomidorowy :) Ale szklanka kaszy starcza chyba na 3-4 porcje. Z dynią, taką pokrojoną już w kostkę, celowałabym gdzieś w ok. 1,5 l. Dużo zresztą zależy od tego, kto czego więcej woli. Ja lubię dużo warzyw, ale kaszę też uwielbiam, więc tutaj... wszystkiego chcę DUŻO ;D
patrycccja Oct 29, 2010 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kasza gryczana z dynią i pomidorami (wegańska)Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege) Kasza gryczana ze szpinakiem (wegańska) Brukselka z kasza gryczaną (bez ograniczeń) Kasza gryczana + seler (wegańska) Zielona kasza gryczana (wegańska) Kasza gryczana z duszonymi warzywami (wegańska) Kasza gryczana z marchewką i brokułami (wegańska) Kasza gryczana z jajkiem sadzonym (ovo-wege) Kasza gryczana z serem twarogowym (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
jakoś nie przypadło mi do gustu mimo że lubię każde ze składników
beagraf Sep 28, 2013